Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Na mariborski fakulteti se precej resno, v povezavi z Madžari, ukvarjajo z murvami. Tudi Mija Lan ve kaj o tem, kolikor vem, sta z gospodom zastavila nasad ali je v planu. Na spomladanskem srečanju je bilo nekja goivora o tem.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

AB, težko bomo čakali, a ne? Jaz sem pri takih stvareh kot razvajen otrok; leta 2024 mora kaj rodit! Cool Wink .

Me pa malo skrbi pripomba pisca zgoraj; izgleda da ne dela najbolj pri temperaturah nad osmo temp. cono. Osrednja Slovenija je 7. cona, ampak poletne temperature gredo v osmo ..... Rolling Eyes_________________mfranc
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pozdravljeni murvarji, posebej Gerardinci Wink . Ste že vse postorili s sadikami?

Jaz sem šele včeraj našel pravo lokacijo za posaditev na vrtu. Ni idealna, ampak glede na prostorske težave skoraj odlična Very Happy .
Takoj sem jo tudi presadil v približno trikrat večji lonec. Sedaj si bom vzel čas in jo do presaditve na vrt malo prestavljal ven in notri, na teraso.
Odvisno od vremena; rad bi jo še malo "odebelil", da se čimprej amortizira .... Cool Wink

Mimogrede, na spletu sem našel tole murvo: https://zelenisvet.com/murva/ https://www.fajntim.si/murvaBonbonberry-moyoberry-morus

https://hoogenraadplant.nl/morus-mojo-berry-produces-berries-from-may-right-through-until-september/ https://futureforests.ie/products/morus-rotundiloba-bonbonberry-mojo-berry

Ne vem, je bila tule že omenjena, mogoče bo koga zanimala .... Rolling Eyes_________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Moja je že dolgo v zemlji.
Včeraj preveril, tistih nekaj mrzlih dni v začetku decembra ji očitno ni nič škodilo.
Imam mrežo okoli, da prepreči stikljivim živalim pretirano približevanje.
Če bo napovedan kak hud mraz, bom notri natresel listje in na vrhu pokril s vrečo/polivinilom.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

pred časom sem kupil RDDEČO murvo,lepo raste rodila je kar precej toda verjetno jo je bilo sram, da je rdeča pa je menjala barvo v črno
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

To je kot kaže politična murva, samo rabi en čas, da se prilagodi in tako vedno malo zaostane za menjavo vlade... Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj: bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha
posavc

Odgovor Napisal/-a posavc »

Lp. Mene pa na tole temo zanima okoli obrezovanja murve. Imam črno ter belo murvo. Črna je stara 5 let, bela pa posajena lansko leto in je pognala več kot 1m dolge šibe.

Kako se lotiti obrezovanja da bo pravilno ?_________________Vse kar doma zraste je dobrodošlo !
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Murva po vtisih pri nas zelo rada raste in obrezovanje je nekako tako, kot če pridno režeš vrbo... Vsakič požene še bolj. Tako da kot "pravilno" lahko vzameš po moje predvsem to, kaj je najbolj praktično zate in gre najbolj skupaj z vsem ostalim, kar urejaš.
posavc

Odgovor Napisal/-a posavc »

Hvala za hiter odgovor.

Tole lansko posajeno bi verjetno stranske veje moral prikrajšati, pa vrh pustiti da naredi novo etažo a ne?

Za starejše pa sem zasledil da se lahko obrezujejo podobno kot trta - na "šparone", puščaš čepe, eno tretjino lesa pa pustiš za rodnost. jaz sem do sedaj sicer pustil da se je razvejala.

moja 5 let stara rdeča murva_________________Vse kar doma zraste je dobrodošlo !
Odgovori