Murva - Morus
-
- Kraj: Domžale
-
- Kraj: Ljubljana
posavc je napisal/a: |
Iz mojih izkušenj, ki sem si jih nabral v preteklih letih, murve ni treba preveč upogibat, ker se z leti in daljšanjem vej sama povesi in imaš kar naenkrat preširoko krošnjo. |
Posavc, nisem bil dovolj precizen
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Sadiko sem že dobil z dvema, skoraj enakima vrhoma (hvala da ste mi jo prepustili
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Se je pa en vrh, po presaditvi na vrt, odločil da je on glavni, zato sem ga držal v poševnini. Nekaj sem pridobil, ampak ta mali ni čisto izkoristil priliko, še vedno ni ujel večjega.
Zafrknila me je figa, ki je letos, potem ko si je opomogla po močni pozebi, naredila močno krošnjo. Za kazen jo bom spomladi tudi obrezal na oval
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
-
- Kraj: Občina D.Toplice
Premer debla moje bele murve stare >10let let je že skoraj 40cm. Vsako leto jo krepko porežem, nove veje, obilica le teh, pa zrastejo do 4 (štiri!) metre dolge.
Zrelega ploda ne dobim niti enega, ker ptiči :(
Tako da resno razmišljam, da jo dam ven (no, le odžagam), namesto nje pa mrtvaški prst. Ga ima že/še kdo?
Zrelega ploda ne dobim niti enega, ker ptiči :(
Tako da resno razmišljam, da jo dam ven (no, le odžagam), namesto nje pa mrtvaški prst. Ga ima že/še kdo?
-
GrGr je napisal/a: |
Premer debla moje bele murve stare >10let let je že skoraj 40cm. Vsako leto jo krepko porežem, nove veje, obilica le teh, pa zrastejo do 4 (štiri!) metre dolge. Zrelega ploda ne dobim niti enega, ker ptiči :( Tako da resno razmišljam, da jo dam ven (no, le odžagam), namesto nje pa mrtvaški prst. Ga ima že/še kdo? |
Mrtvaški prst po okusu spominja na akebijo, ki tudi sama nima izrazitega okusa. Še najbolj me spominja na ne tako zelo sladek kaki. Tako da jaz osebno nebi menjal murve za mrtvaške prste. Murva bo pa prej ko slej toliko zrasla, da bo imela preveč plodov tudi za vse okoliške ptiče._________________Iščem zanimive sadne vrste...
-
- Kraj: Ljubljana
posavc je napisal/a: |
Moje lani posajene murve v jesenskih barvah. Spomladi sem prikrajšal veje nekje na dobro polovico, letos so zrasle več kot 1 meter. Prva je bela, druga črna |
GrGr je napisal/a: |
Premer debla moje bele murve stare >10let let je že skoraj 40cm. Vsako leto jo krepko porežem, nove veje, obilica le teh, pa zrastejo do 4 (štiri!) metre dolge. Zrelega ploda ne dobim niti enega, ker ptiči :( |
posavc, GrGr, verjetno se bom tudi jaz boril s premočno rastjo, ker imam že na celi parceli "predobro" zemljo. Ne toliko preveč gnojeno, ampak s preveč organskih sestavin; posledica dosedanjih sajenj/gnojenj po celem vrtičku.
Me zanima v kakšno zemljo sta sadila murvo, v recimo navadno travniško ali kakšno drugo?
Sta dala kakšno založno gnojenje?_________________mfranc