Centaurium erythraea - tavžentroža

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem šel na meni znano rastišče in nabral en šopek.
Zanimiva barva ene rastlinice.

Na desni slikci so obkroženi trije beli cvetki na levi pa isti trije bolj od blizu.
Bele sem pustil, bom šel pogledat naslednje leto.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dajmar, take bele rastline so albini. ne tvorijo tega rožnatega barvila, ki ni le v cvetnih listih, ampak polni tudi vakuole celic povrhnjice zgornje strani listov, pa tudi stebel. To rastlinam pomaga odvrniti del UV sevanja. Če si bil pozoren, imajo te belocvetne rastlinice tudi bolj živo zelene liste in steblo. Enako najdemo belocvetne jetrnike, mrtve koprive (vrste, ki običajno cvetijo rožnato), travniško kaduljo, spomladansko vreso,......
Zanimivo, mene take posebnosti vedno privlačijo, ker so pač neobičajne, marsikdo pa načrtno išče takšne posebnosti in te postanejo potem vir novih sort okrasnih variant.
Sicer pa - srečnež, če pro tebi rastejo tavžentrože v takih količinah.

Mimogrede, 11. julija sem kake 4 cm velike rastlinice videla sredi Ljubljane, v razpoki na vhodu v prostore ene šole, me je prav presenetilo in razveselilo. No, malo kasneje sem našla še 3 rastlinice na travnatem delu. Obe lokaciji sta bolj senčni in malo vlažnih tal, to pa tavžentrože ljubijo.
Dajmar

Se zahvaljujem za izčrpen odgovor.
Rastejo na koncu njive (ozari). Cel dan na soncu, zemlja je ilovnata, špranje široke in globoke,da si noge polomiš.
Dajmar

Seme tavžentrože (Centaurium erythraea)
Juglans, ti si že sejal daj povej kako.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Med semeni sem našla tudi seme tavžentrože. Dajmar, imam prav, da si ga ti priložil hibiskusom? Eh, moj EMŠO Embarassed .

Posejala v substrat za paradižnike, navlažila, pokrila s PE vrečko, dala v senčko in sedaj po nekako 3 tednih nekaj klije very happy very happy very happy . Verjamem, da bodo tokrat prave (ne klinčki Wink ).
Dajmar

Seme sem dal,Juglans pa ni povedal kako je sejal. Jaz sem kar jeseni raztrosil
tam kjer sem nabral. Sem ravno danes tam kosil in naprezal oči, če bi kje videl kaj podobnega tavžentrožam a ni bilo nič videti.
Dajmar

Aye-Aye je napisal/a:
Želiš delček te sreče? :wink: je polno takih mladih. Kakšno ti lahko izkopljem. :)

Sem šel nazaj bom jutri še enkrat pregledal samo se mi zdi da je še prezgodaj
Je bil Aye-Ayin prispevek 14.julija.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sem spregledal vprašanje. Se oproščam.

Če že, potem jo sejem tako, da jih pustim dozoreti, nato pa seme raztrosim prosto po Prešernu na področju, kjer že sicer raste.
Tisto, kar je skalilo pri sadikah in rožah pa se je zasejalo samo, tako da ne znam svetovati kaj in kako početi.

Letos pri meni slabo kaže, jih nič ne vidim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dajmar: pri meni so še čisto male "pikice". Niti za poslikat še niso, so komaj prikukale iz zemlje. Vprašanje, če so tiste, ki se zasejejo same, kaj večje, saj imajo bolj hladno zemljo. Razen, če jim ravno to ustreza. Kot dvoletnica ima letos še dovolj časa, da primerno zraste. Cvetela bo šele naslednje leto.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Današnja sličica:

Kalile so postopoma tekom celega meseca. V živo so oni mali sejančki videti kot drobne smetke. Del grude sem že presadila med tlakovce v kotičku dvorišča, kjer je več senčke in polivanja vode. Lepo napredujejo. Za preostale še razmišljam, kje bi jim našla najbolj ugodno rastišče, da rastlinice ob vsem dosedanjem trudu ne bi propadle.
Odgovori