Sem šel na meni znano rastišče in nabral en šopek. Zanimiva barva ene rastlinice. Na desni slikci so obkroženi trije beli cvetki na levi pa isti trije bolj od blizu. Bele sem pustil, bom šel pogledat naslednje leto.
Dajmar, take bele rastline so albini. ne tvorijo tega rožnatega barvila, ki ni le v cvetnih listih, ampak polni tudi vakuole celic povrhnjice zgornje strani listov, pa tudi stebel. To rastlinam pomaga odvrniti del UV sevanja. Če si bil pozoren, imajo te belocvetne rastlinice tudi bolj živo zelene liste in steblo. Enako najdemo belocvetne jetrnike, mrtve koprive (vrste, ki običajno cvetijo rožnato), travniško kaduljo, spomladansko vreso,...... Zanimivo, mene take posebnosti vedno privlačijo, ker so pač neobičajne, marsikdo pa načrtno išče takšne posebnosti in te postanejo potem vir novih sort okrasnih variant. Sicer pa - srečnež, če pro tebi rastejo tavžentrože v takih količinah.
Mimogrede, 11. julija sem kake 4 cm velike rastlinice videla sredi Ljubljane, v razpoki na vhodu v prostore ene šole, me je prav presenetilo in razveselilo. No, malo kasneje sem našla še 3 rastlinice na travnatem delu. Obe lokaciji sta bolj senčni in malo vlažnih tal, to pa tavžentrože ljubijo.
Med semeni sem našla tudi seme tavžentrože. Dajmar, imam prav, da si ga ti priložil hibiskusom? Eh, moj EMŠO .
Posejala v substrat za paradižnike, navlažila, pokrila s PE vrečko, dala v senčko in sedaj po nekako 3 tednih nekaj klije . Verjamem, da bodo tokrat prave (ne klinčki ).
Seme sem dal,Juglans pa ni povedal kako je sejal. Jaz sem kar jeseni raztrosil tam kjer sem nabral. Sem ravno danes tam kosil in naprezal oči, če bi kje videl kaj podobnega tavžentrožam a ni bilo nič videti.
Če že, potem jo sejem tako, da jih pustim dozoreti, nato pa seme raztrosim prosto po Prešernu na področju, kjer že sicer raste. Tisto, kar je skalilo pri sadikah in rožah pa se je zasejalo samo, tako da ne znam svetovati kaj in kako početi.
Dajmar: pri meni so še čisto male "pikice". Niti za poslikat še niso, so komaj prikukale iz zemlje. Vprašanje, če so tiste, ki se zasejejo same, kaj večje, saj imajo bolj hladno zemljo. Razen, če jim ravno to ustreza. Kot dvoletnica ima letos še dovolj časa, da primerno zraste. Cvetela bo šele naslednje leto.
Kalile so postopoma tekom celega meseca. V živo so oni mali sejančki videti kot drobne smetke. Del grude sem že presadila med tlakovce v kotičku dvorišča, kjer je več senčke in polivanja vode. Lepo napredujejo. Za preostale še razmišljam, kje bi jim našla najbolj ugodno rastišče, da rastlinice ob vsem dosedanjem trudu ne bi propadle.