Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Centaurium erythraea - tavžentroža

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Centaurium erythraea - tavžentroža

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Letos bo cvetelo veliko tavžent rože. Slike so posnete še pred snegom in obetajo roza obarvano zaplato.

In še mnogo njih. Se kar ponujajo.

Na zadnji fotografiji se opazi podobnost/različnost med ozkolistnim trpotcem. Levi je trpotec, desna pa tavžent roža.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

So to samosevne ali namensko posejane rastline?

Moje bodo tudi upam cvetelo to leto. Predlani, pozno jeseni, sem posejala seme, ki mi ga je poslala prijazna forumašica. Naprej pa računam na samoobnavljanje.
juglans

Muha si uporabila en super izraz in ga bom kar ponovil. So samoobnovljive. Natur. Jim pa včasih malce pomagam, ko jeseni seme sejem po travniku.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Kje pa nabavljaš seme?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
juglans

V trgovini "pisane travniške rože okoliških poljan". Laughing

So torej iz okolice. Domačinke. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans, kako veš, kdaj je seme zrelo? Parkrat sem ga sama poskusila nabrat na najdišču v naši okolici, pa nikoli ni bilo nič iz tega.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ta vrsta je dvoletnica. Bi pa lahko v tvojih krajih rastla še ena enoletna, zala tavžentroža (C. pulchellum), v submediteranskih koncih pa rasteta še dve, klasnata in ozkocvetna tavžentroža.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ne poznam razlike, sploh nisem vedela, da sta dve različni sorti Surprised . Bom pozorna, ko bodo zacvetele te moje dvoletnice in primerjala s tistimi iz gozdne poseke. Čisto možno, da so tam enoletnice. Se mi zdi, da so se pojavile takoj prvo leto po sečnji.
juglans

Citiram:
Ta vrsta je dvoletnica. Bi pa lahko v tvojih krajih rastla še ena enoletna, zala tavžentroža (C. pulchellum), v submediteranskih koncih pa rasteta še dve, klasnata in ozkocvetna tavžentroža.

Shocked , bo potrebno preveriti. Vedno nekaj novega. Zanimivo.

@muha; kot prvo imam "privilegij", da mi raste praktično na dvorišču in jo tako lahko opazujem dnevno.
Ampak kljub vsemu. Poleti, ko odcveti in prične zel rumeneti sem dodatno pozoren. Ko je rastlina že rjava se pričnejo semenski koški na vrhu odpirati in takrat je seme zagotovo zrelo optimalno. Tedaj seme razsejem in držim pesti za uspeh. Kakšno leto ni opaziti novih, mladih rastlin in tako cveti le tu in tam kakšna, nato pa nastopi leto, ko je zaplata, kjer uspevajo presenetljivo na gosto posejana s tem roza cvetjem.
Torej. Glede setve se zelo malo angažiram, namreč očitno je da imajo za rast ugodne pogoje in so samorasle. Jim le malenkostno pomagam, da travnika ne gnojim, ne kosim na dva tedna in dovoljujem, da je rastlinska pestrost kakršna pač je. (skromna)
Odgovori