Eh, metuljc, saj ni tako hudo... Sem se pri mesu navadil, da mi je boljše samo suho, kot suho in dimljeno, se mi zdi, da ima boljši okus. Ga pa sam nimam prilike dimiti, da bi preizkušal. Za čilije - to bi bilo lažje preizkusiti.
Jaz jih dimim za dimljeno omako. Že več kot 10 let ne jem mesa in mi iskreno povedano zadišijo kakšne dimljene stvari, ampak ne bi jedel mesa. Nekaj te dimljene omake v golažu brez mesa naredi svoje in se mi zdi, kot da je v njem prekajena slanina ali podobno. Ali pa dimljena omaka malce pred koncem pečenja vmešana v prebranec mi je zakon.
Dimljeni imajo tako močan vonj, da jih težko kam spraviš, da nima vonja po dimu. Ko sem jih dimil pri Mfrancu sem jih spravil v "neprodušno" posodo in zavil v dve vreči, pa je prišlo vse čez, da je hladilnik bil še nekaj časa dimljen. Sedaj takoj po dimljenju skuham omako. Tudi pri kuhanju je dobro, da to delaš kje zunaj, ker drugače boš imel doma vonj, kot je bil v starih črnih kuhinjah. En teden se nisem znebil vonja po dimljenem v stanovanju.
jaz ko dimim delam tako, da čilije na dimu in zraku posušim (enako kot dimljeni pršuti). to traja kar nekaj dni. torej ne naenkrat v samo 30-tih minutah, saj ostanejo še sveži z vonjem po dimu in jih je, ker so še sveži potrebno spraviti v hladilnik oz so uporabni prav tisti hip.
moj namen je da jih shranim za dalj časa a pri tem morajo biti posušeni na zraku in z vonjem po dimu. ko so suhi in podimljeni jih dam v peki papir in v zaprto steklenko. zdržijo izredno dolgo časa. uporabnost neomejena.
npr: zmleti, zmrvljeni v sprotni kuhi ali natopljene v manjše flaške z oljčnim oljem. (ena četrtina flaške zrezanih dimljenih čilijev ostalo oljčno olje). potrebno je da stoji nekaj časa. takšno olje uporabljam predvsem kot dodatek čez solate. zelo okusno. nekaj kapljic in je solata totalno waw. (no kakor za koga). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
jaz ko dimim delam tako, da čilije na dimu in zraku posušim (enako kot dimljeni pršuti). to traja kar nekaj dni. torej ne naenkrat v samo 30-tih minutah, saj ostanejo še sveži z vonjem po dimu in jih je, ker so še sveži potrebno spraviti v hladilnik oz so uporabni prav tisti hip.
lpvoda
če jih po dimljenju pospraviš v kozarčke in pasteriziraš, se ohranijo sočni poljubno časa.