OMAKA IZ ČILIJEV

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

laksikon je napisal/a:
razmišljam, da bi letos dodal bakterije, da bi pospešil oziroma izboljšal fermentacijo. Dodal bi pa te bakterije, ki so za vodni kefir.

Laksikon, kako si se to zamislil?
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tonček je napisal/a:
Se mi pa zdi, da bi napravil smrtni greh, če ne bi omenil omake iz dimljenih čilijev (čipotli, chipotle chili). Odlično se poda k mesu na žaru in podobnim "nevarnim" jedem. To omako kupujem, ker je preveč zamudno za pripravo v količinah, ki jih potrebujem. https://www.tabasco.com/product/chipotle-sauce/. Bi bilo zanimivo slišat, če jo kdo od gartlčanov pripravlja. Kolikor sem zasledil, jo pri nas prodaja le en podjetnik, ki pa je menda ne pripravlja sam.

Oj, sicer nisem "poklicni" gartlčan (beri: na vašo stran sem prispel čisto po naključju - vaš sorumaš ima na spletu objavljen odličen blog z recepti, vzgojo itd, skratka z vsem, kar naj bi vedel čili začetnik... no, med drugim je omenil tudi gartlc stran). Osebno ga ne poznam, mi je dal pa poguma za eksperimentiranje. Slednje se mi je bogato obrestovalo ali pa tudi ne, kakor se vzame - po njegovih namigih sem dimil Hab. Chocolate in iz njih naredil omako, da bi jo še "angelčki uživali, ako bi ritke imeli" Very Happy

Da povzamem: čokoladni habanero je moj favorit, kar se tiče dimljenih omak (to lahko potrdijo tudi kolegi, ki so zadevo dobesedno razgrabili). Skorajda ne verjamem, da bi bil en redkih, ki se s tem ukvarja - namreč s pripravo dimljene omake na ljubiteljski ravni. Kot si pa omenil - odlično se poda k mesnim jedem; jaz temu pravim, da omaka prida svoj neprekosljivi "žmoht" Cool_________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ta konec tedna smo pri nas namenili kuhanju čili omak.

Prečitala sem vse, kar ste do danes napisali. Odlični napotki. Vseeno pa me zanima, ali je na področju receptov v Gartlcu kaj novega.

Jaz imam v svoji "sveti knjigi" zapisan en recept (ne vem od kod), kipravi takole:
- dve pesti čilijev
- sok limete
- 150ml jabolčnega kisa
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 2 šalotki
- 1/4 žličke ingverja
- 1/4 žločke origana
- 1/4 žličke zdrobljenega kardamona
- 1/4 zličke mlete kumine
- 1/4 žličke currya
- ščepec črnega popra
- 1.5 žličke soli
- 6-7 žličk sladkorja

Vse velike sestavine na grobo narežeš, dodaš ostale sestavine in zmelješ v gladko zmes.
Daš v posodo in počasi zavreš. Kuhaš 10-15min, da se malo zgosti. Še vroče preliješ v stekleničke, zapreš in ohladiš pod odejo. Količina naj bi zadoščala za 3-4 stekleničke._________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Pri meni so se izkristalizirale tri smeri kuhanja člli omak:

- osnova paprika
- osnova paradižnik
- fermentacija + hokaido buča (za zgoščevanje omake)

Kar se začimb tiče, vedno po občutku (plus orientacija po osnovi - npr. pri paradižniku bazilike nikoli ne izpustim).

Vsako leto sledi še kak nov eksperiment z okusi pa se še nisem opekel (no, v jezik pač) Wink_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Hej, a kdo že kuha omakce s čiliji?
Jaz bi pokuhala moje čokoladne habanerote v kaj ne preveč pekočega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

lpmami je napisal/a:

Jaz bi pokuhala moje čokoladne habanerote v kaj ne preveč pekočega.

Laughing Laughing Laughing

Uporabi en plod CH in pol kilograma nepekoče paprike. Wink

Jaz sem se danes, ko sem prišel "s terena", spravil kuhat omakco iz Aji Mango.
Surovi plodovi sicer kar solidno pogrejejo, ampak med kuho se pa očitno lep del pekočine nekam izgubi.
Še dobro, da sem vmes malo pokušal in ugotovil, da bi bilo to na koncu verjetno bolj podobno kakemu ( razredčenemu ) Tabascu,
pa sem hitro popravil z enim Scorpionom.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ampak pri HB se pa pekočina med kuhanjem prav nič ne izgubi.
A misliš samo sladke paprike s čilijem a še kaj drugega za omakco?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 14 Sep 2020 08:23; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko

Tri leta nazaj sem naredil omako, ki je bazirala pretežno na CH. Bila je kar konkretno zlobna. Dvomim, da bi ti to lahko uporabljala.
Razen, če boš kuhala za kakšne izkušene čili džankije.

Zdaj, kaj pa dodaj zraven, za redukcijo ostrine, pa težko svetujem. Pač po želji in okusu ...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... sadje. Jabolka, hruške...
A Habanero je pač Habanero, težko ga bo "spraviti" v okvire normalnega.
Andrej Banko

Torej, prvič sem delal približno po tej recepturi:

http://www.easy-recepti.com/2014/09/domaca-cili-omaka-homemade-chili-sauce.html?m=1

Menim, da je vsaj za 90% populacije tole čisto premočno. Kar dolgo je trajalo, da sem pospravil, nekaj se je celo pokvarilo.

Naslednjič sem priredil recepturo in uporabil le 3 ali 4 plodove Habanera, ostale sem nadomestil z rdečimi in rjavimi Jalapeno.
Zmanjšal sem tudi količino paradižnika in sladkorja.

Ta omaka je bila meni potem res odlična in verjetno sprejemljivejša za širši krog ljudi.
Odgovori