Stran 5 od 6
Objavljeno: Sr Nov 15, 2017 1:55 am
Napisal/-a lpmami
juglans je napisal/a: |
Pa še ena zanimivost. Včasih v najbolj kriznih razmerah so kokoši hranili z mletim želodom. |
Tudi v krušno moko so ga mleli, kadar je ni bilo dovolj. Podatek imam za Štajersko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Nov 15, 2017 12:50 pm
Napisal/-a voda
enako kot pravi lpmami so delali v Istri. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Pe Sep 21, 2018 8:56 pm
Napisal/-a figula
Letos želod je!
Žir tudi.
Objavljeno: Pe Sep 21, 2018 9:38 pm
Napisal/-a mravlja
In to poveš šele zdajle, ko je že padla noč... .
Si ga že nabirala ? Kakšna je procedura?
Objavljeno: Pe Sep 21, 2018 10:19 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Jaz pa samo kostanj nabiram, medtem ko mi želodi padajo na glavo !
Objavljeno: So Sep 22, 2018 1:39 am
Napisal/-a figula
Pa še želod.
Ga opereš in zavržeš vse plavajoče in luknjičaste primerke. Potem ga za sušenje razprostreš po papirju ali stari rjuhi. Lahko začneš obdelovat takoj sveže želode ali jih pustiš sušit.
Namig: olupljeni trde lupine se sušijo hitreje.
Pri lupljenju odstrani tudi rjavo notranjo lupino, ker je grenka. Olupljen želod zmelješ v mešalniku/blenderju z dodatkom vode, razmerje vsaj 1:4.
Zmleta zmes je pripravljena za izpiranje taninov. Obstaja več načinov in nians. Meni se dopade hladen način z zmesjo v najlon dokolenki, ki jo lahko vmes še malo mencaš in ožemaš.
Tanini so sprani, ko je voda (skoraj) bistra in zmes ni več grenka. Zato je dobro, da zmes malo poskusiš na začetku in še vmes in ugotavljaš kako se okus spreminja.
Zmes daš na pladenj in posušiš za kasnejšo uporabo.
Lahko pa kar takoj spečeš piškote .
Objavljeno: So Sep 22, 2018 10:40 am
Napisal/-a mravlja
Hahaha... kuuuukiiijiii, pa kak lepo velki .
Figula, hvala ti za gornji zapis, bom poskušal osvojiti tole tehnologijo.
Zdaj grem pa na oglede...
Objavljeno: So Sep 22, 2018 3:09 pm
Napisal/-a mravlja
Hm, pri nas je notranja kožica želoda še zelena... verjetno še ni pravi čas.
Objavljeno: So Sep 22, 2018 4:38 pm
Napisal/-a figula
Verjetno res. še nimate zrelih. Tudi pri nas naokoli so nekateri želodki še zeleni, drugi pa ravno prav zreli.
Imam že žulj od lupljenja.
Poleg mnogih uporab želoda sem našla še eno. Menda so debele ličinke v njem precej okusne, kot je prikazano na koncu tega filmčka :
https://www.youtube.com/watch?v=KSBdA0B-rwk
(ličinke v mojih želodih niso tako rumenkaste )