Stran 5 od 10
Objavljeno: Po Mar 04, 2019 11:25 pm
Napisal/-a stara postaja
Vzrok tvoji težavi so lahko premalo vzhajani krofi, kakšna kapljica olja ne more tega povzročiti._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Objavljeno: Po Mar 04, 2019 11:31 pm
Napisal/-a muha
Premalo ali preveč vzhajani, pregosto testo, prehladno olje, premalo olja ....
Če imaš razmerje podobno, kot ga je opisala stara postaja, je vzrok lahko le premalo (ali morda preveč, ko pišeš, da ostane odtis prsta ??) vzhajano testo ali prehladno olje.
Objavljeno: To Mar 05, 2019 9:44 am
Napisal/-a brbr
Stara postaja, hvala. Saj sestavine so bolj ali manj v vseh receptih enake. Jaz dam namesto margarine olje in samo limonino lupino, nič pomarančnega soka. Mora pa biti tole s pomačančnim sokom zelo dobro. Vidim, da je zaradi soka manj mleka (po navadi je cca 1/2L mleka).
Tole z mesenjem testa na roke se mi zdi pa čista eksotika.Mislim, da je dobro umeseno testo eden od ključnih pogojev za uspeh. Jaz ga mesim tako, da v pripravljene tekoče sestavine, katerim sem dodala vzhajan kvas, postopoma stresam moko. Ko je vsa moka dodana, pa mesim še cca 20min. Na roke mi (verjetno) ne bi uspelo.
Katarinav, iz mojih izkušenj povem, da krofi, ki jih pri vstavljanju zalije olje, niso tako lepi. Pri meni so bolj zgrbančeni in ne tako visoki. Mislim, da kar prav opažaš. Ne more pa to biti glavni razlog za zbite krofe. Jaz si pri polaganju krofov v olje pomagam s penovko; krof prekucnem na penovko in ga potem položim v olje._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Mar 05, 2019 10:21 am
Napisal/-a lpmami
Nič ni bilo z mojim sklepom, da letos ne bom cvrla. Danes pridejo k meni maškare, pa sem sinoči cvrla miške. O estetskih dosežkih ne bi ...
Pet fantkov, pet maškarc, to bo veselo!
Malo bom zamudila na klepet._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Mar 05, 2019 6:11 pm
Napisal/-a venus
Sem vceraj gledala video na spletni strani od Dela. Gospa je naredila krofe takoj, ko je testo zamesila. Kroglice tezke 7 dkg. Potem jih je pustla priblizno tricetrt ure vzhajati. Samo enkrat. Krofi so bili kot iz izlozbe. Tudi recept je napisan.
Objavljeno: To Mar 05, 2019 9:37 pm
Napisal/-a muha
Ravnokar sem gledala na TV oddajo o profesionalni pripravi krofov. Med drugim tudi v pekarni Don-Don. V oči mi je padlo, da so bili kljub avtomatskih strojni obdelavi nekateri vidno "samosvojih" oblik. Tako da punce, nič sramu, če imajo naši domači sem in tja malo celulita.
Objavljeno: Sr Mar 06, 2019 7:29 am
Napisal/-a orhy
Spet ste bile pridne (kot vedno) pri pripravi krofov.
Ker mislim, da omenjate gospo Rosano Jug Povhe, ki jo letos imenujejo, kar "kraljica krofov", vam tule prilagam iz YouTube njen video
Sestavine
– po 0,5 kg mehke in ostre moke
– 10 g soli, 120 g olja
– po 100 g kvasa in sladkorja (in 3 žličke za kvasec)
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 9 rumenjakov
– 2 kaplji vaniljeve arome
– 2 žlici ruma, 4,5 dl mleka
Priprava
1. V skledo kuhinjskega robota stresemo obe moki, dodamo sol in zmešamo.
2. V skledico nadrobimo kvas, dodamo tri žličke sladkorja in dolijemo okoli 0,5 dl mlačnega mleka.
Pozor: zares ne sme biti pretoplo.
3. Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki.
Posujemo z nekaj moke z roba posode.
4. Pripravimo jajčno zmes: sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake stepemo z mešalnikom.
Dodamo 2 kapljici vaniljeve arome, olje in spet dobro premešamo.
Dolijemo mleko, približno 4 dl, in zadnjič premešamo z mešalnikom.
5. Ko je kvasec vzhajal, k jajčni zmesi primešamo dve žlici ruma, vse zlijemo k moki in kvascu in prepustimo v mešanje kuhinjskemu robotu za 15 minut.
6. Preverimo temperaturo prostora: 23 °C je najbolj primerna.
Na kuhinjski pult položimo odejo, da bodo krofi na toplem, čez čist prt, polovico ga posujemo z moko.
7. Pregneteno testo preložimo na desko in začnemo oblikovati krofke: režemo kose, ki naj bodo težki okrog 70 gr – preverimo s tehtnico.
8. Kroglice naj bodo čim bolj gladke, brez vdolbin in gub.
Odlagamo jih na pomokan prt. Ko končamo, vse pokrijemo z drugo polovico prta in pustimo vzhajati tri četrt do uro.
9. Potem segrejemo maščobo. Olja mora biti posodi 2 cm.
10. Ko kroglice narastejo na dvakratno velikost, začnemo cvreti, pred tem preverimo olje s kuhalnico: ko jo pomočimo v olje, morajo nastajati drobni mehurčki.
Stopinje, če bomo merili: 160 do 170 °C .
11. Krofe polagamo v olje tako, da je spodaj stran, ki je bila med vzhajanjem zgoraj.
Pokrijemo s pokrovko in pustimo cvreti 3–4 minute, nato obrnemo in cvremo enako dolgo še na drugi strani, odkrito.
12. Krofe odlagamo na vpojno brisačko; ko cvremo drugo serijo, lahko prvo že polnimo z marmelado.
Na koncu posipamo s sladkorjem v prahu.
Upam, da glede avtorstva ne bo nič narobe, ker se je pojavljal video po več časopisih - tole pa je itak iz YouTube, ki je vsem dostopen.
Če pa bi bilo le lahko kaj narobe pa te prosim muha, da izbrišeš !
lp
_________________
Objavljeno: Sr Mar 06, 2019 10:38 am
Napisal/-a brbr
Ja, letos sem delala po tem receptu, ki se od mojega prejšnjega razlikuje po količini rumenjakov (od mojih 7 na njenih 9), mleka (moj recept 05.L, njen 4.5L, verjetno zaradi več rumenjakov), količini kvasa (po navadi sem dala 2 kocki, zdaj pa 2.5 kocke kvasa) ter količini olja (moj recept 1dcl=100g, njen 1.2dcl=120g). Ja sem testu dodala tudi limonino lupinico in nekaj sladkorja iz mletih kandiranih madarin.
Pri temperaturi prostora nisem bila natančna. Mislim pa, da ni bilo 23st.
Krofe sem po tem receptu cvrla dvakrat in obakrat so zelo lepo uspeli. Tako mislim, da je ta recept in postopek res tisti pravi in ga bom zapisala v moj zvezek, kamor zapisujem recepte, ki jih mislim še naprej uporabljati.
Kar bom še spreminjala, bo verjetno poskusno dodajanje pomarančnega soka (stara postaja) in pa samo oblikovanje krofov mi še ne da miru..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Mar 06, 2019 11:39 am
Napisal/-a venus
Ja, to je ta gospa. Zelo zanimiv video. Ker nisem vedela, če ga lahko prenesem, sem napisala, kje se ga lahko najde.
Je drugačen postopek, ki smo ga navajeni. Krofi pa cudoviti. Sicer, vaja dela mojstra. Mogoce bodo tudi nasi tako lepi, ko jih bomo spekli toliko kot ta gospa.
Objavljeno: Sr Mar 06, 2019 11:58 am
Napisal/-a MARTINKA
Jaz sem letos preizkusila fuzijo receptov.
Uporabila sem recept je iz babičine kuharske knjige, oblikovala sem jih tako kot Cinija (krofe - kroglice). Pomagal mi je najmlajši. Vzhajala sem jih v pečici in jih po 15 min cvrla. Res so bili krasni. Filali pa smo jih kasneje s šprico.
Slikati jih nisem utegnila, ker jih je prej zmanjkalo.