Aronija - Aronia melanocarpa
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5477
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5477
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5477
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
zoyba je napisal/a: |
Marmelada skupaj z slivami ali borovnicami, ter sok iz sokovnika skupaj z črnim ribezom sta za mene najboljša ![]() |
Gre s parnim sokovnikom ali imaš takšnega, ki stiska? Meni bi prišlo prav, če s parnim, ker potem lepo to vključim v produkcijo iz izabele (tudi čas okvirno sovpada - kako si pa ti spravil skupaj z ribezom?).
Vendar se mi na prve vtise jagode aronije zdijo relativno suhe, tako da nisem čisto prepričan, ali bi bilo v parnem kaj dosti izplena.
Google:
"Standard steam-method of juice extraction produces two cups of juice per pound of chokeberries. If this is mixed half with a naturally sweet applejuice, no additional sugar will be needed." ... ok, to se sliši solidno - http://www.paghat.com/chokeberry.html
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5477
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
-
- Prispevkov: 251
- Pridružen: Če Jun 20, 2013 2:00 am
V parni sokovnik gre približno 9kg sadja. V tem primeru polovico aronije in polovico črnega ribeza ter 1kg rjavega sladkorja. Izplen je približno 5 litrov, odvisno od tega koliko sadje "daje" od sebe. Od ostanka kar ostane v sokovniku se lahko še skuha marmelada. Aronijo kombiniram z črnim ribezom ali borovnicami. Z bezgom je vsaj meni sok "obupen" 
LP_________________Robert

LP_________________Robert