Gobarjenje 2023

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hja, malo slabi so že. Ampak, če ni črvičkov notri, potem bi se tudi pri ostalih dalo najti kak užiten odrezek. Vsaj po moje ...
Andrej Banko

Včeraj sem srečal enega tega - žametastega strica.
Seveda je ostal v gozdu, samo pozdravil sem ga.

Poletnih gobanov zaenkrat še nisem ugledal, res pa jih tudi nisem intenzivno iskal.

---------
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Andrej, poskusi ga enkrat pripravit. Po okusu je prav dober, mogoče malo slajši od bolj popularne "žlahte".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Par sem jih v življenju že videla, pa si ga nikoli nisem upala utrgati zaradi rdečega beta. Čeprav je klobuk vabljivo žameten. Embarassed

Je kaj posebnega v pripravi primerjalno z navadnimi jurčki?
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pripraviš ga enako kot ostale užitne gobane. Ne se ustrašit mavričnih barv ob rezanju, saj se spremenijo v lepo rumeno ob segretju.
Andrej Banko

Od konca aprila, ko so zaključili mavrahi, še nisem šel načrtno nabirat gob.
Tako da letos sem šele danes prvič ugledal jurčke. Pa tudi kakšne druge gobice se najdejo, čeprav bolj posamezno.

--------
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Midva sva pa danes prvič jedla lisičke z "jajčko", kot tu pravijo ;-) . Bile so bolj vrtčevske, a bodo že še zrasle Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko

Če koga slučajno zanima, gobe so pognale na polno, čudno a ne ?! Rolling Eyes

Vse sorte, tudi užitne ...
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Kako natančno je ocenjevanje užitnosti golobic z okušanjem?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Načeloma so pekoče strupene, so seveda redke izjeme. Zelena golobica je npr pekoča, ampak je po kuhanju užitna. Sicer ni najboljša od golobic, ampak je lahko prepoznavna in se večinoma množično pojavlja na istih mestih vsako leto. Na sploh pa so golobice milega in prijetnega okusa užitne.

Jaz osebno le zelenkasto golobico redno in načrtno nabiram, ker je zelo lahko prepoznavna in je tudi odlična goba. Edina pomanjkljivost je, da je zelo rada črviva. Isto sicer velja za ostale golobice, zato jih jaz večinoma ignororam, ker vsaj v moji okolici so skoraj vedno črvive.
Odgovori