Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Vodenka, sicer pravijo, da sta dobra soseda. Jaz pa vidim problem v njunih različnih potrebah. Ko julija, avgusta čebula zori, naj bi bila na suhem, ker za skladiščenje ni dobro, če vsebuje preveč vode. Ravno v tem času pa (ponavadi) zalivamo paradižnike zaradi pomanjkanja naravnih padavin.

Zato se jaz za tako zasaditev ne bi odločila._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Vodenka in Brbr, na ravno to nasprotnost pri poletnih potrebah po vodi sem trčila, ko sem čebulo sadila med paradižnike.
Potem sem med paradižnikom imela samo še posamezne čebule, ki sem jih porabila še mlade, torej niso rabile poletne bolj suhe vročine za zorenje. Med paradižnik sem pa sadila solato, kakšne nizke tagete in začimbnice._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vodenka: poskusi vsaj s par rastlinami. S tem, da opustiš zalivanje paradižnikov. Odvisno od vremena jih to morda niti ne bo oviralo. Kdove, morda pa čebula celo kaj pridonese zdravju paradižnikov?? Boš jeseni prosim poročala, kako se bo/je obneslo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Že vrsto let med paradižnike sadim zeleno in por. Ta kombinacija se preverjeno dobro obnese. To pravim zato, ker bi mogoče lahko s selitvijo pora in zelene k paradižnikom pridobila površino za čebulo._________________naredimo svet lepši
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Punce hvala za odgovore ,bom vseeno probala nizko rastoce paradižnike

posadit ,je pa res da na njivi zelo redko zalivam paradižnike ,kolkor jih pač narava ali pa v plevelu rastejo ,skratka bom poročala v jeseni ._________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Vodenka jaz sem prakticirala, ko sem še imela njivco, saditi vrsto gomoljne zelene, vrsto paradižnika, med paradižniki cvetačo, nato pa še vrssto nizkega fižola.

Paradižniku je dober sosed tako cvetača kot zelena in fižol.
Cvetači pa je prav tako dober sosed tako zelena kot fižol.

Ko je bilo vse posajeno sem po obilnem dežju zastrla in nisem zalivala. Ko pa še nisem zastirala, sem imela plastenke ob paradižnikih. Ostalo sem pa zalivala, ko je bilo res potrebno.

Vodenka lepo bodi
in lep pozdrav cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Cinija to sem ze prakticirala ja je super zadeva
Ma jaz rada se kaj novega sprobam da potem lahko predavam

Pa lep pozdrav ti želim iz vetrvnih hribov_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Sadila sem šalotko in pomotoma poleg nje posadila še 16 lani pridelanih najdrobnejših čebul, ki so bile pripravljene za rabo. Bodo zrastle čebule ali bo šlo v cvet, naj pustim ali naj populim in zavržem? Zdaj so take?

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Najverjetneje bodo šle v cvet. Eno-dve pusti za poskus, ostale porabi kot mlado čebulo. Leta nazaj sem že brala nasvet, da na tak način lahko posadimo in pojemo tudi stare uvele čebule.

Nekoliko me čudi le, da iz vsake rasteta po dva poganjka. Da niso to morda stoletnice?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danes posajena čebula (belokranjka, rdeča red baron, rumena stuttgarter riesen ) in šalotka - kar se je pač dalo dobiti.
Sturon še čaka...
Odgovori