Stran 44 od 44

Objavljeno: Sr Apr 24, 2024 12:59 pm
Napisal/-a mfranc
Sprašujem kot firbčen froc heheh heheh

MijaLan je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
crtj, vidim da še tega ne vem, kako, kdaj se obirajo murve heheh .

Malo slično drenu?


Hja, bom pametovala, da zelo odvisno od sorte! ;) Konkretne izkušnje imam samo z murvami v bližini, ki zorijo od začetka junija naprej, upoštevajte, da je to na Vipavskem, Okrog 20. junija v kolekcijskem nasadu murv v Pivoli pri Mariboru več let zapored zrelih murvic tako rekoč ni bilo, le ena sadna sorta vrste Morus rubra je imela kakšen zrel plod.

Lani sva nasadila več sadnih sort in so drobne sadike zdaj že zelo obložene, če bo dovolj toplo, bi kakšna lahko dozorela že v drugi polovici maja. Bom poročala.


Seveda, načeloma ne bo problema, naša Gerardica ima črne plodove, ko dozorijo.
https://stromcekovo.sk/wp-content/uploads/2023/08/gerardi-dwarf.jpg https://www.grimonut.com/shared/media/products/388/533/image.jpg?1688602876
Bolj me zanima ali so opcije - obirati zrele plodove z drevesa, verjetno čisto zadošča, ali počakati da padejo na tla. Kot npr. drnulje.

Ali še boljši primer, sibirska borovnica, haskap. Pri obiranju grma se še vedno oberejo ne čisto zrele, ki so še vedno kisle, trpke ...
Na tleh pa so "ta prave", sočne, sladke, trpkost skoraj izgine.

Hja, ko že sprašujem Wink , so kaj nagnjene k črvivosti?_________________mfranc

Objavljeno: Sr Apr 24, 2024 4:21 pm
Napisal/-a sadjarvid
Črvivive niso,problem pa je lahko mušica.

Objavljeno: Sr Apr 24, 2024 9:46 pm
Napisal/-a mfranc
No ja, čista asociacija na maline - na Pokljuki Embarassed , gor hodim desetletja, so dobrodošle za trenutno žejo. Vendar so večina črvive.
Samo vprašal sem Wink ._________________mfranc

Objavljeno: Sr Apr 24, 2024 10:04 pm
Napisal/-a mfranc
Evo, takole zaščiti murve Srečo

https://ibb.co/Qmvx8qJ

Ne vidim razloga, da ga ne bi posnemal Wink_________________mfranc

Objavljeno: Sr Apr 24, 2024 11:15 pm
Napisal/-a crtj
Zelo različno, pri nas so rdeče in bele najboljše take, ki so že padle ali so take, da jih samo pogledaš in padejo... dočim japonska "gorska" murva, ki je že tako drugačnega, sladko-kislega zame zelo finega okusa, pa je super taka, da jo prav moraš obrati.