Objavljeno: Sr Apr 24, 2024 12:59 pm
Sprašujem kot firbčen froc
Seveda, načeloma ne bo problema, naša Gerardica ima črne plodove, ko dozorijo.
https://stromcekovo.sk/wp-content/uploads/2023/08/gerardi-dwarf.jpg https://www.grimonut.com/shared/media/products/388/533/image.jpg?1688602876
Bolj me zanima ali so opcije - obirati zrele plodove z drevesa, verjetno čisto zadošča, ali počakati da padejo na tla. Kot npr. drnulje.
Ali še boljši primer, sibirska borovnica, haskap. Pri obiranju grma se še vedno oberejo ne čisto zrele, ki so še vedno kisle, trpke ...
Na tleh pa so "ta prave", sočne, sladke, trpkost skoraj izgine.
Hja, ko že sprašujem , so kaj nagnjene k črvivosti?_________________mfranc
MijaLan je napisal/a: | ||
Hja, bom pametovala, da zelo odvisno od sorte! ;) Konkretne izkušnje imam samo z murvami v bližini, ki zorijo od začetka junija naprej, upoštevajte, da je to na Vipavskem, Okrog 20. junija v kolekcijskem nasadu murv v Pivoli pri Mariboru več let zapored zrelih murvic tako rekoč ni bilo, le ena sadna sorta vrste Morus rubra je imela kakšen zrel plod. Lani sva nasadila več sadnih sort in so drobne sadike zdaj že zelo obložene, če bo dovolj toplo, bi kakšna lahko dozorela že v drugi polovici maja. Bom poročala. |
Seveda, načeloma ne bo problema, naša Gerardica ima črne plodove, ko dozorijo.
https://stromcekovo.sk/wp-content/uploads/2023/08/gerardi-dwarf.jpg https://www.grimonut.com/shared/media/products/388/533/image.jpg?1688602876
Bolj me zanima ali so opcije - obirati zrele plodove z drevesa, verjetno čisto zadošča, ali počakati da padejo na tla. Kot npr. drnulje.
Ali še boljši primer, sibirska borovnica, haskap. Pri obiranju grma se še vedno oberejo ne čisto zrele, ki so še vedno kisle, trpke ...
Na tleh pa so "ta prave", sočne, sladke, trpkost skoraj izgine.
Hja, ko že sprašujem , so kaj nagnjene k črvivosti?_________________mfranc