Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Re: Cornus mas - rumeni dren

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Umetna inteligenca

Slika

Ja, take so drnulje v našem gozdu. In zaradi naravne kislosti jih ne morem jesti. Jaz iz drnulj delam sok, ki je odličen.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Seasmoon napisal/-a: To Feb 24, 2026 5:34 pm Rumeni dren ima sladke plodove? Tukaj nekaj ne štima. Še nikoli v življenju nisem jedla sladkih drnulj, pa jih je v našem gozdu ogromno.
Če je dren na soncu in če drnulje dozorijo do konca, so lahko dovolj sladke za sveže uživanje. Po mojih izkušnjah v gozdu niso optimalni pogoji za zorjenje in so kisle. V sadovnjaku so bistveno boljše, je pa res da morajo že same pasti z grma in če so mehke, so dovolj sladke za pojesti.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nabiram jih striktno v gozdu, itak rumeni dren raste tam, rdeči pa izven njega. Ne pridem vsako leto do sladkih; lani denimo jih je bilo obilo, zrele pa so bile mnooogo pred prvo slano.
Na vrtu imam 2 mladička cepljenega drena, letos kot kaže nekaj malega plodov bo, posajena pa sta v senci drugih dreves.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Umetna inteligenca očitno še ne pozna žlahtnih, debeloplodnih sort. :lol:
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Umetna inteligenca slabo pozna posamezne sorte rastlin. Pa bolje je napisati latinsko ime. Če sem napisala slovenskega, je včasih prišlo do pomote.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Daniel R napisal/-a: Sr Feb 25, 2026 12:57 pmČe je dren na soncu in če drnulje dozorijo do konca, so lahko dovolj sladke za sveže uživanje. Po mojih izkušnjah v gozdu niso optimalni pogoji za zorjenje in so kisle. V sadovnjaku so bistveno boljše, je pa res da morajo že same pasti z grma in če so mehke, so dovolj sladke za pojesti.
Aha, pol je cepljena sorta boljša. Ima več sladkorja. Divje drnulje v gozdu so pa bolj trpke in kisle.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Odvisno od sorte, ene so bolj sladke, druge so sladko kisle. Vse pa bodo kisle, če ne bodo rasle na sončni legi.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Slika
Slika
Slika
Sem cepil szafer drenza tega pravijo da ima največ sladkorja.menda 16 domač pa 9.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A bo treba redčit plodove ?! :shock:

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos tudi jaz uživam v obilnem cvetenju mojega (Dajmarjevega) drena.

Glede prerekanj o okusu drena še moje izkušnje. Dren v osnovi je trpko-kiselkast. Ko je povsem zrel, se začuti sladko noto, ni pa prevladujoča. Tako, da je vse stvar okusa in pričakovanja. Morda kaj pridoda tudi sočnost. Kjer manjka padavin in če je drevesce na sončni strani, je možno, da se jagode nekako zasušijo že na drevesu in ne uspejo do končnega okusa??? Pri nas se jagod doslej še nismo najedli, imam ga predvsem zaradi zgodnjega cvetenja v času, ko so ostale grmovnice in drevesa večinoma vsa še v zimskem spanju. Ko jih bo več, se bom potrudila s kako marmelado ali sokom.

Dajmar
: čestitke!
Odgovori