Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Najljubše sorte ameriških borovnic

ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Vsak dan nastajajo nove sorte borovnic. Tudi mi imamo nekaj sort, ki so v
preizkušanju. Fall Creek pa prednjači po številu novih sort. Sem poskusil dobiti
Last Call pa smo grosirajo.
Še vedno pa prednjačijo stare sorte Duke, Bluecrop tudi Brigitta, med novimi pa so se prijele Draper, Liberty in Aurora.
Vse druge pa presenetijo s kakšno negativno lastnostjo. Mi imamo v kolekciji
približno 70 sort, vendar na novo sedimo le zgornjih šest in še Elizabeth in
Chandler. Prvo zaradi izrednega okusa, drugo pa zaradi izjemne debeline.
Teh šest sort se tudi po času zorenja lepo dopolnjuje._________________Narava vse povrne!
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

ferdo36 je napisal/a:
Vsak dan nastajajo nove sorte borovnic. Tudi mi imamo nekaj sort, ki so v
preizkušanju. Fall Creek pa prednjači po številu novih sort. Sem poskusil dobiti
Last Call pa smo grosirajo.
Še vedno pa prednjačijo stare sorte Duke, Bluecrop tudi Brigitta, med novimi pa so se prijele Draper, Liberty in Aurora.
Vse druge pa presenetijo s kakšno negativno lastnostjo. Mi imamo v kolekciji
približno 70 sort, vendar na novo sedimo le zgornjih šest in še Elizabeth in
Chandler. Prvo zaradi izrednega okusa, drugo pa zaradi izjemne debeline.
Teh šest sort se tudi po času zorenja lepo dopolnjuje.

Jaz imam doma na vrtu sorte Bluecrop, Berkeley, Spartan, Blueta, Duke, Bluegold, Elliot. Te so starejše. Letos pa sem kupil dve enoletni (ker starejših niso več imeli) Brigitto in Chandler. Rad pa bi še nekje staknil Draper, Liberty, Auroro in Elizabeth, da jih posadim v jeseni ali pa naslednjo pomlad. Teh sort na Fajntim nimajo, pa tudi na Sadikanadom ne, če se prav spomnim.

Vse od zgoraj naštetih sadik imam po eno, edino Bluecrop imam več in sicer tri zaenkrat. Sedaj pa razmišljam, ker že imam 3 Bluecrope, da bi posadil še nekje 8 Bluecropov (za toliko še namreč imam prostora doma v vrtu, ko bom podrl eno slivo, ki je počila po sredini, na njeno mesto in njeno okolico pa posadil borovnice). Te Bluecrope pa bi potem večinoma imel za pridelavo borovničevega soka, medtem ko bi ostale imel za jest in za zamrznit, itd. Tako nekako sem si zamislil. Bluecrop se mi po opisu na strani drevesnica Kren zdijo najboljša izbira. Kar se tiče pa ostalih, bom pa verjetno še v bližnji prihodnosti tudi sam doživel te negativne lastnosti. Upam, da čim manj.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Sorte, ki si jih želiš imam. Oglasi se jeseni:_________________Narava vse povrne!
Odgovori