Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tobak

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Metuljc!
Zdaj ko po dveh dneh spraševanja dobim nasvet, pa nič ne morem narediti. Zobar, injekcija, vrtanje ... pol glave mi manjka vidim zvezde_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
abudabi

Odgovor Napisal/-a abudabi »

Sem malo pogledal tole zadevo. Pajo, pri tebi imam občutek, da je tobak napadel virus. Bom še malo bolj pobrskal in ti pošljem link. Lani se je udi meni pripetila taka zadeva in som mi svetovali, da zadevo izrujem iz zemlje preden, se okuži še kakšna druga rastlina. Bolezen prenašajo jo tudi žuželjke.

http://ephytia.inra.fr/en/C/10816/Tobacco-Tobacco-etch-virus-TEV

na tejle strani je kar nekaj napisanega._________________Maks
abudabi

lpmami je napisal/a:
Takale žalost je zdaj od mojih tobakov:

Jim lahko še kako pomagam? Tole propadanje je videti hudo hitro Sad
Enega imam še na balkonu, pa ni videti nič prizadet.

Ali je možno, da je tobak preveč zalit? Rastlina ima rada dobro odcedno zemljo, peščeno. Če je spodaj blato je možno da se duši. Jaz bi poizkusil odmakniti zastirko in malo okopati, zrahljati zemljo.

Kar se tiže zastirke. Jaz jo imam letos prvič. Slamo. Rezultati so vse prej, kot zadovoljivi. Raste veliko bolj počasi, kot na ostalih lokacijah brez zastirke. Kar je pa je. Me pa zanima ali si morda zastirala tobak takrat, ko ti je že dobro rasel, ali pa imaš zastirko od začetka? Obstaja možnost, da si ne želi zastirke.

Bom sam poizkusil odstraniti zastirko na parih mestih pa bomo videli._________________Maks
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ali je možno, da je tobak preveč zalit? Rastlina ima rada dobro odcedno zemljo, peščeno. Če je spodaj blato je možno da se duši. Jaz bi poizkusil odmakniti zastirko in malo okopati, zrahljati zemljo.
Na maminem vrtu se to skoraj ne more zgoditi. Zemlja je peščena, najboljši opis je "rešetasta". Ko ni imel zastirke, je bil večkrat ovenel, ker ne morem redno zalivati, ko bi bilo potrebno.

Me pa zanima ali si morda zastirala tobak takrat, ko ti je že dobro rasel, ali pa imaš zastirko od začetka? Obstaja možnost, da si ne želi zastirke.
Zastirke ni imel od vsega začetka, ampak kasneje in kolikor se spomnim, je v njej nekaj časa zelo lepo rastel.
Pojavile so se tiste drobne mušice, menda pršice, ki so malo vidne na sliki lista.
Danes dopoldne sem dva poprhala s koprivovo vodo, dva pa s piretrinom. Pa vse močno prizadete liste sem potrgala.
Bom videla jutri, kakšni bodo eni in drugi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Za uvelost je lahko (!) vzrok tudi spremenljivo vreme. Dež, sonce, dež... in tako se rastline ne morejo takoj prilagoditi na recimo sonce po dežju. Lahko bi bilo tudi to, ker nekaj podobnega opažam na papriki v rastlinjaku.

"Nalepljene" mušicena spodnji strani listov. Ali ni tobakovo listje nekako lepljivo? .....

Pršica. Če drugega ne, jo bo sedaj že kar trajajoča kisloba od vremena precej zavrla. Namreč pršica uspeva v suhem in vročem okolju, visoka vlaga ali celo mokrota in nizke temperature ji ne godejo. Morda hkrati s takšnimi razmerami čez liste še s kakšnim pripravkom proti škodljivcem (cimetovo olje, čaji, neem ...) in bi se "zadeva" odpravila.
Sicer pa, pač ne bodo "vege" cigare. Wink
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

abudabi je napisal/a:
Sem malo pogledal tole zadevo. Pajo, pri tebi imam občutek, da je tobak napadel virus. Bom še malo bolj pobrskal in ti pošljem link. Lani se je udi meni pripetila taka zadeva in som mi svetovali, da zadevo izrujem iz zemlje preden, se okuži še kakšna druga rastlina. Bolezen prenašajo jo tudi žuželjke.

http://ephytia.inra.fr/en/C/10816/Tobacco-Tobacco-etch-virus-TEV

na tejle strani je kar nekaj napisanega.

Ja res je tako videti. Twisted Evil_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Danes pod večer sta se mi zdeli rastlini, dopoldne popršeni s piretrinom, nekako bolj čvrsti (seveda listje, ki sem ga pustila) in sem popršila še drugi dve.
Glede cigar - saj sploh ne vem, kdo naj bi ga pokadil, ampak rastline so (bile) res lepe, prav markantne. Žal mi je, da so zdaj tako uboge. Upam, da se vsaj nekaj popravijo in še naredijo lepe liste. Pa kakšen cvet tudi, da vidim, kako sploh cveti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
abudabi

pajo je napisal/a:

Ja res je tako videti. Twisted Evil

Tukaj je moj lanski grow log. Morda pride komu prav.
Pa še slika zate Pajo:
http://fairtradetobacco.com/threads/2191-How-to-rainmax-grow-2013?p=45167&viewfull=1#post45167

Ladka, ti pa skrb na stran. vse bo še OK in tudi cvetel bo zelo kmalu.

Veliko sprašujete, kdaj pobirati liste? Ko so zreli. Zrel list pa izgleda nekako takole:
http://fairtradetobacco.com/threads/2191-How-to-rainmax-grow-2013?p=56394&viewfull=1#post56394 (slika na levi je Burley. Spodnja dva lista sta popolnoma zrela)

Pri Burleyu nekateri pustijo liste na steblu dokler niso vsi zreli in nato posekajo celo rastlino (stalk curing) in jo posušijo, šele nato obtrgavajo liste.
Meni je v užitek liste pbirati sproti. Torej ko nekoliko porumeni na robovih, je že zrel za obiranje. Pobiramo po dva do tri liste naenkrat in nato cca. vsak teden nova bera._________________Maks
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Takole... Po nasvetu Maksa sem vso zadevo pošprical z malo detergenta za posodo in vodo. Potem pa sem nekje bral, da razne uši pa pršice preženejo tudi olupki od banan zakopani okoli rastlin. Rastline izgledajo veliko bolje. Listi sicer res niso temno zeleni rahlo so oranžni kot, da bi bili že zreli. Ostale sadike topbaka so za sedaj v redu._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Abudabi je zapisal: "Ladka, ti pa skrb na stran. vse bo še OK in tudi cvetel bo zelo kmalu."

Tobak ni videti OK. Najbolje je zgornji, ki ima zadaj na levi bučke in na desni rabarbaro. Na drugi sliki raste skupaj s prosom. Dokler so bili tobaki zdravi, je bolj rastla ta tobakova rastlina, zdaj je pa proso prevzelo vodstvo. (Tole sem naredila namenoma, sem hotela videti, kako bo tobak rastel v konkurenci.) Drugi dve rastlini na vrtu nista nič boljši kot tile dve. Rastlina na balkonu, v loncu, je zelo lepa in zdrava.
Aja, pa za vsak slučaj sem odgrnila slamnato zastirko okrog rastlin, da jim ne bo premokro, zdaj ko spet dežuje.
Me prav zanima, če si bodo rastline na vrtu še lahko opomogle._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori