Stran 6 od 7
Objavljeno: Po Sep 14, 2020 5:04 pm
Napisal/-a lpmami
Hvala, Andrej. Tale recept, seveda popravljen, bom poskusila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Okt 06, 2020 12:01 pm
Napisal/-a brbr
Omak imamo od prejšnjih let še veliko.
Letos nameravamo narediti nekaj kozarčkov marmelade, večino čilijev bom fermentirala (ena runda že v shrambi), nastavila bom pa en kozarec za tabasco. Držala se bom Tončkovih navodil. Tonček, je pri poteku priprave kakšna nova smernica?
Kako bi se lotila "Hude Karolince" pa še ne vem..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Nov 19, 2020 1:22 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
Zanimivo, meni se pa ni še nobena moja pokvarila - tudi tiste, ki so šle od hiše, ne. Podčrtano zato, ker sem pa že dobil sicer dobro omakico, ki je kasneje "kisnila". Vzrokov je več - ali je slabo sterilizirana embalaža, premalo konzervansa... Nisem ekspert in ne morem soditi, lahko pa povem, kako jaz delam. Konzervansa v osnovi sta dva - kis in sol. Ker solim po lastnem občutku (posamezniki so me že ožigosali za milega), je glavni k. v omakah kis (razen pri fermentiranih). Tega kompenziran največkrat z jabolčnim sokom (včasih z medom itd.).
Zanimivost glede pokvarljivosti: Moja prva nuklearna omaka (par let nazaj uradno imenovana "Žleht k prasica") je vsebovala nebroj nuklearnih sort (C. Reaper, Scorpion, 7 pot Apocalypse...). Mislim, da sem takrat tule nekje pisal o tem, kako so me roke še naslednji dan žgale, ker je pekočina prešla tiste rokavičke, v katerih sem rezal čilije. No, ta omaka je bila eksperiment, kaj se da narest. In sem eksperimentiral; notri med drugim vsul 40 dag domačih sušenih & zmletih lešnikov (ne vem, kaj sem takrat študiral)... To isto omako imata dva sodelavca še zdaj na lagerju in jo "veselo" uporabljata (po mikro kapljicah). Je menda še sedaj tako dobra, kot je žleht _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Pe Nov 20, 2020 1:12 pm
Napisal/-a živa
Meni se je pa po treh letih odprta steklenička v hladilniku pokvarila (splesnila)._________________Lp, Živa
Objavljeno: Sr Jan 27, 2021 1:08 pm
Napisal/-a pajo
Tonček je napisal/a: |
Se mi pa zdi, da bi napravil smrtni greh, če ne bi omenil omake iz dimljenih čilijev (čipotli, chipotle chili). Odlično se poda k mesu na žaru in podobnim "nevarnim" jedem. To omako kupujem, ker je preveč zamudno za pripravo v količinah, ki jih potrebujem. https://www.tabasco.com/product/chipotle-sauce/. Bi bilo zanimivo slišat, če jo kdo od gartlčanov pripravlja. Kolikor sem zasledil, jo pri nas prodaja le en podjetnik, ki pa je menda ne pripravlja sam. |
Pripravljam 3 vrste fermentirane omake: do ranga habanero je prva, potem je vse kar je od 1 000 000 do ne vem 3 000000 scovilov potem je ista zadeva samo z chipotli, ki so dodani notri. Mega zadeve._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Sr Jan 27, 2021 7:36 pm
Napisal/-a mravlja
Pajo, daj mi, lepo prosim, razloži - koliko sposobnosti okušanja po uživanju zgoraj omenjenega "ognja" sploh ostane? Sam si tega ne predstavljam. Sem bil priča dogodku, ko je možakarja po omakci št. 10 (en milijon) "pobralo"... Sam sem se ji potem raje izognil.
Objavljeno: Sr Jan 27, 2021 7:40 pm
Napisal/-a brbr
Pajo, ali uporabljaš vrelno veho?
Zadnjič sem v shrambi našla še zapakirane gumijaste kapice za steklenice. Moj tast jih je uporabljal za zapiranje steklenic s paradižnikovo mezgo - so dobro tesnile. Na ovitku piše, da so to vrelne kapice. Sem pogledala na internet in se res uporabljajo za tesnenje steklenic v katerih poteka vrenje:shock:
Zdaj razmišljam, da bi moj tabasco, ki ga imam trenutno v kozarcu zaprtem v folijo, prestavila v steklenico in zaprla z vrelno kapico.
Ali ima kdo s tem izkušnje?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Jan 27, 2021 11:42 pm
Napisal/-a pajo
Vrelno veho imam ja._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: To Nov 16, 2021 1:14 pm
Napisal/-a brbr
No, danes sem se lotila druge faze priprave tabasca. Čiliji so fermentirali dobro leto. Danes sem odstranila zgornji sloj, kjer se je nabrala belo/siva plast kvasovk (se mi zdi) in dodala jabolčni kis. Zdaj bom pustila en teden, kot je napisal Tonček...
Imam dva tabasca: eden je iz "navadnih" čilijev, drugi pa je iz samih "hudih Karolinc". Oba sem malo poskusila in sta dobraga okusa. Seveda so "navadni" čiliji pravi "softiči" v primerjavi s Karolinco. Mislim, da se bo tabasco iz nje trošil v lekarniških dozah. Nisem ji dodala veliko kisa, da ne bi ubila njene biti - če sem hotela tigra, se mi ne zdi prav, da bi ga zdaj spreminjala v mucka, a ne?
_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Nov 17, 2021 9:27 am
Napisal/-a laksikon
uporablja kdo mešalo za omake, kot ta:
https://www.youtube.com/watch?v=dRkXaa8ttM8
od 16 min dalje....
Potem se naj ne bi več ločevalo gosti del in redkejši del oz. kis in tekočina od omake.