@Optimist; Le še to, je sadika torej cepljena? Če da, potem bodo koščice dale približek slikani in kakšni od ostalih bližnjih breskev na tvojem (edenskem ) vrtu.
Se pozna, da ima rahlo divje prednike - vonj potegne kot po vinogradniški breskvi. Barva kože temno rdeča, nesvetleča, meso pa ... ne tako intenzivno rdeče kot na ''internetnih fotkah''. Na slikah je poleg klasike, sorte Veteran. Malce sem bil pozen z obiranjem, zato verjetno tudi okus ni bil kaj posebnega. H koščici so že vdrle mravlje - vidi se rahlo rjava notranjost.
@Optimist; Prav lepa hvala. Se kljub vsemu priporočam za kakšno koščico. Rahlo vznemirjenje, ki ga sproža nepoznan razplet poizkušanja s semeni in njih rezultati mi vedno znova in znova predstavlja omembe vreden faktor pri odločitvi za novo rastlino.
Takele rdečemesnate sem že jedel, pa okus ni bil nevem kaj. So pa neočutljive na kodravost.
Dajmo sedaj enkrat za vselej razčistiti kaj pravzaprav je vinogradniška breskev - bom prepisal iz knjige Sadje z našega vrta, avtor Vitjan Sancin založba Tržaškega tiska 1988. Str. 115: Persica vulgaris (sin Prunus persica, Amygdalus persica). To je navadna ali vinogradniška breskev, ki je razširjena na območjih, kjer raste vinska trta. Razvije drobne plodove z belim in malo sočnim mesom, ki je v okolici koščice rdečkaste barve. Kožica je zelenorumena, na sončni strani pa rumenordeča in poraščena z dlačicami.
Pogovorno - vsaj kar se mene tiče, pa kot vinogradniško breskev označujemo vse cepljene ali necepljene breskve, ki so bolj ali manj majhne, slabše obarvane, kosmate in NEOBČUTLJIVE za kodravost, kar je prazaprav edina prednost te breskve pred ostalimi. Na barvo mesa se ne oziramo._________________lp
Weinbergpfirsich (Blutpfirsich), Imam tole sorto breskve, dobila iz Nemčije, sicer cepljena, a je lepo kosmata. Optimist tale tvoja francoska pa ne zgleda preveč ali je samo slika taka.
In okus takih je meni fantastičen, sploh še kakšna marmelada iz njih je Njami.