Breskev, nektarina - Prunus persica

Odgovori
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Potem je taka kot moja, vinogradniška cepljena. Cool Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Optimist, ne, nisem nabavila sadike. Moja je iz koščice, naj bi bila rdeča, ampak verjetno ne tako močno, kot tale na tvoji fotografiji.
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

@Optimist; Le še to, je sadika torej cepljena?
Če da, potem bodo koščice dale približek slikani in kakšni od ostalih bližnjih breskev na tvojem (edenskem Cool ) vrtu.

@Muha, ....... potrpežljivo čakamo.......
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

"emkey" je tam čez nekoč zapisal;
Prvi in edini plod, ''krvavordeča'' - Sanguine de Savoie.

https://www.google.si/search?q=Sanguine+de+Savoie.&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:sl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=CU0iUu-VOeWA7QbL9IGgBw

Se pozna, da ima rahlo divje prednike - vonj potegne kot po vinogradniški breskvi. Barva kože temno rdeča, nesvetleča, meso pa ... ne tako intenzivno rdeče kot na ''internetnih fotkah''.
Na slikah je poleg klasike, sorte Veteran. Malce sem bil pozen z obiranjem, zato verjetno tudi okus ni bil kaj posebnega. H koščici so že vdrle mravlje - vidi se rahlo rjava notranjost.





Poslana v Italijo od tule http://www.delbard.fr/A-10544-pecher-sanguine-de-savoie.aspx_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

@Optimist; Prav lepa hvala.
Se kljub vsemu priporočam za kakšno koščico.
Rahlo vznemirjenje, ki ga sproža nepoznan razplet poizkušanja s semeni in njih rezultati mi vedno znova in znova predstavlja omembe vreden faktor pri odločitvi za novo rastlino.
ck
Prispevkov: 432
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Takele rdečemesnate sem že jedel, pa okus ni bil nevem kaj. So pa neočutljive na kodravost.

Dajmo sedaj enkrat za vselej razčistiti kaj pravzaprav je vinogradniška breskev - bom prepisal iz knjige Sadje z našega vrta, avtor Vitjan Sancin založba Tržaškega tiska 1988.
Str. 115: Persica vulgaris (sin Prunus persica, Amygdalus persica). To je navadna ali vinogradniška breskev, ki je razširjena na območjih, kjer raste vinska trta. Razvije drobne plodove z belim in malo sočnim mesom, ki je v okolici koščice rdečkaste barve. Kožica je zelenorumena, na sončni strani pa rumenordeča in poraščena z dlačicami.

Pogovorno - vsaj kar se mene tiče, pa kot vinogradniško breskev označujemo vse cepljene ali necepljene breskve, ki so bolj ali manj majhne, slabše obarvane, kosmate in NEOBČUTLJIVE za kodravost, kar je prazaprav edina prednost te breskve pred ostalimi. Na barvo mesa se ne oziramo._________________lp
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Weinbergpfirsich (Blutpfirsich), Imam tole sorto breskve, dobila iz Nemčije, sicer cepljena, a je lepo kosmata. Optimist tale tvoja francoska pa ne zgleda preveč ali je samo slika taka.



In okus takih je meni fantastičen, sploh še kakšna marmelada iz njih je Njami. Cool
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ja ne vem, poglej mojo prvo sliko! Mam občutek da je orng čupava i dlakava Rolling Eyes_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Luštkan primerek iz najinega sadovnjaka:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Ja Marija hlipanje ....

Wink_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori