Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Murva - Morus
praky je napisal/a: |
Ja bi ti preporučio da odeš u Kali odrežeš sebi dva- tri cepiča pa sam sebi cijepiš i dobiješ povješanu murvu za nula eura. |
Uh, raje ne, ker bo potem tisti, ki jo bo kupil za drage denarje, dobil za povrh čisto oskubljeno rastlino. Morda bi za cepiče raje poprosil koga, ki mu že nekaj let raste na vrtu.
-
Jah...to pa si ne upam narediti, že v šoli se nisem upala nič plonkati:), kaj šele da bi kaj mimogrede vzela, kar ni moje...če kdo naredi namesto mene, tako da me ne zatoži, da sem ga nagovarjala, predvsem da ne bom obsojena kot sokrivka:, lahko naredi namesto mene in mi zraven še dostavi na dom:)....hecam se...kako kaj cepiti pa pojma nimam, to je pa že precej velik korak dalje od mojega trenutnega znanja ... bom zdaj malo pogoogljala kako se cepi oz. kaj narediti s cepiči, če jih imaš oz. če jih slučajno dobiš ... upam, da ni prehuda znanost ... a se lahko na nek divjak cepi Murva? Predlansko leto mi je sodelavec prinesel "Murvo", ker je bilo pod njegovo Murvo doma polno malih Murvic, no, in lansko leto, jaz gledam to majhno drevesce, in opazim na njem neke čudne sadeže podobne višnji, bili so bolj slabi,verjetno zaradi vremena, pa na drevesu sta bila samo ena dva, mogoče tri...Pridem v službo in sodelavca previdno vprašam, če je siguren da mi je prinesel Murvo, saj nisem bila edina, ki je bila deležna, da ji jo je prinesel. Malo me je pogledal, precej nerodno se je počutil, in me seznanil, da verjetno to ni bila Murva, ampak kaj drugega, vprašala sem ga, če ima doma tudi višnje, no, in sva zaključila, da imam verjetno res nek višnjev divjak. Ta divjak lansko leto nisem izruvala iz zemlje, sem ga kar pustila, drevo kar lepo raste, me zanima kaj bo letos zraslo na njem:.
Ivčk je napisal/a: |
Moj domači vrt premore zdaj že dve murvi Druga je novost, kupljena in posajena včeraj in sicer rdečeplodna murva (Morus rubra), cepljena na sejanec in bo bolj bujne rasti. Plodove pričakujem šele čez vrsto let, saj je sadika mlada, po mojih ocenah dvoletna. |
Tale novinka me je letos presenetila s kar lepim številom plodov!
In čeprav naj bi bila rdeča murva, je očitno (kot se rado zgodi v prodajalnah, kjer ne vejo, kaj prodajajo) križanec med belo in črno, saj so plodovi lila barve
Kot da bi tole drevesce vedelo, da so take murve moje najljubše in se jih namensko ne da nikjer dobiti (razen iz potaknjencev, če bi sploh uspeli). Jaz sem zdaj uradno najsrečnejši murvojedec na svetu
Aja, tukaj je par slikic moje LILE!
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Na prvi fotki se lepo vidi, da drevesce nima vrha, saj ga bom gojila 'na glavo', torej bo krošnja stalno na tej višini, kjer je zdaj, torej bodo plodovi lepo na dosegu rok...
Bom pa morala tako na deblo, kot tudi na oporo namestiti lepljivi trak, saj mi plodove poleg mravelj obžirajo še strigalice, teh je ogromno, saj hodijo spat med velike liste, sproti imajo pa še malico,grrrr..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Bom pa morala tako na deblo, kot tudi na oporo namestiti lepljivi trak, saj mi plodove poleg mravelj obžirajo še strigalice, teh je ogromno, saj hodijo spat med velike liste, sproti imajo pa še malico,grrrr..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Tudi pri nas je polna, njami.
Ivčk, kar verjami jim, da je rdeča, saj imajo lahko vse murve, tako rdeča kot bela in seveda črna, črne plodove: Le črna in rdeča nimata belih plodov. Izhaja pa rdeča iz Severne amerike. Recimo
Je pa zanimiva rast murve, se v bistvu veje že same po sebi krivijo navzdol. Se zaenkrat prav lepo obira.
Ivčk, kar verjami jim, da je rdeča, saj imajo lahko vse murve, tako rdeča kot bela in seveda črna, črne plodove: Le črna in rdeča nimata belih plodov. Izhaja pa rdeča iz Severne amerike. Recimo
Je pa zanimiva rast murve, se v bistvu veje že same po sebi krivijo navzdol. Se zaenkrat prav lepo obira.
AA,verjamem, da ima lahko rdeča murva tudi drugače obarvane plodove, ampak tule je bila priložena slika takih res svetlo rdečih plodov, po videzu lepo zrelih..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig