Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2023

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz poskusim samo gobana, če sumim, da je žolčasti grenivec. Včasih so zelo podobni jurčkom. Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Vse golobice v zeleno-sivih niansah so užitne. Okušanje ni potrebno.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Baje je osmi dan ustvaril rock (hvala mu). Ne vem, koliko časa se je ukvarjal z gobami, ampak nehal je, ko je naredil lisičke. Ker več od lisičk ni. Ni važno, če si jih nabral, dobil ali ukradel; za plemenite gobe je treba imeti skledo s patino.

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Jao, Melona, ti pa delaš "gušte".

Golobice pri nas običajno rastejo na suhem in niso črvive. Zame ena boljših gob. Nabiram tudi "rdečkasto" (sem pozabil ime), a to seveda pred uporabo poizkusim.
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Andrej Banko je napisal/a:
Vse golobice v zeleno-sivih niansah so užitne. Okušanje ni potrebno.

Čisto vse ne, od sivkastih so osmojena,gostolistna in ostrolistna neužitne/rahlo strupene. Sicer te povzročijo le lažje prebavne motnje ali pa pokvarijo jed z neprijetnim okusom, ampak lahko nepoznavalca nekoliko zmedejo. Pri zelenih pa so zares vse užitne ali pa pogojno užitne.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

AB, žal pri nas niso začele rasti na polnp Crying or Very sad . Včeraj sem našla 3 miniaturne jurčke v mahu - pa jim menda ne primanjkuje vode, da so v mahu? Laughing In veliko lisičk.
Danes pa na drugem pobočju nič od nič, ne jurčkov, ne lisičk, niti cigančkov.
Imam pa en svoj privatni vrt lisičk, na katerega ne hodi nihče drug. Tam sem včeraj vse pustila, ker sem jih že od drugje imela dovolj. Verjetno jih je ostalo 2 do 3 kg.

Melona in AB, kako jih vidva shranita, če jih je preveč za sproti? Ker surove zamrznjene se zdijo meni kot guma Rolling Eyes . Dobre so edino v že pripravljenih zmrznjenih jedeh. Danes bo na jedilniku boranja z včerajšnjimi lisičkami, njami. Vsaj pol pa potem v skrinjo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko

Lisičk ne shranjujem.Nazadnje urejal/a Andrej Banko 08 Avg 2023 12:13; skupaj popravljeno 1 krat
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Lisičke so blanširane prima. Prav tako žolte trobente...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Draga Copatka, lisičk se imam redkokdaj priložnost najesti, še nikoli jih nisem imela toliko, da bi jih kakorkoli shranila. Jurčke sušim, za v skrinjo jih pa ne blanširam, ker tiste ocvrem. Zložim jih na pladenj in zamrznjene v vrečko.
Andrej Banko

Dobrih 14 dni nazaj sem bil na Pokljuki.
Lisičk neomejeno, sicer bolj majhne.
Tam se jih človek naveliča nabirat ...
Odgovori