Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebulna muha, česnova muha, porova muha

Odgovori
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jaz sem obupala nad čebulo, ker mi jo vsako leto napade muha (ne glede na sosede). Lani sem jo uspela pojesti mlado - no ja, nekaj nje.
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Jaz sem naredila prav to. Poškropila sem s presličnim čajem in agrosteminom. Bom videla, če se bo kaj obraslo._________________Andreja
Saly

Odgovor Napisal/-a Saly »

Pozdravljeni, malo sem spremljala vašo debato okoli nadležne čebulne muhe. Vsako leto jo sadim po "svetem pravilu", da se čebulo daje v zemljo ko češnja odcveti. Lahko vam povem, da se tega držim in še nikoli nisem imela čebulne muhe, čeprav so jo moje sosede imele, a se omenjenega niso držale.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jo pokriješ, ali pustiš odkrito?

Imaš enoten nasad čebule ali mešano z drugo zelenjavo-zelišči?

Je tvoj vrt bolj na samem, ali v urbanem okolju?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mene pa zanima, ali že in s čim varujete por pred pozno poletnim navalom zverinic?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Do zdaj tako, da sem por do začetka septembra pospravila - porabila.
Če bom letos imela septembra v zemlji še majhne sadike, bodo deležne rabarbarinega čaja. Letos spomladi se mi je obnesel (tudi na česnu in čebuli).
Mogoče bom za preskus na gredi pustila kakšen por in ga škropila z rabarbarinim čajem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem danes skuhala čaj iz korenjevega listja. A ga nisem poškropila po poru, ker je začelo deževati.... Saj ne vem, ali muhe že letajo ali ne (?)_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

lpmami je napisal/a:
Če bom letos imela septembra v zemlji še majhne sadike, bodo deležne rabarbarinega čaja. Letos spomladi se mi je obnesel (tudi na česnu in čebuli).

Pa jo imam spet Crying or Very sad

Skuhala sem čaj iz posušenega rabarbarinega lista, razredčila v zalivalki in krepko zalila. Upam, da bo enako uspešen, kot je bil spomladi. Takrat si je ves por, ki je bil v zelo podobnem stanju, popolnoma opomogel in odlično uspeval.
Pri sebi sem zalila včeraj, danes sem pa isto žalostno stanje ugotovila še pri hčerki na Gorenjskem. Že kuham čaj, tokrat iz sušečega se lista rabarbare z vrta. A kdo kaj ve, koliko ima rabarbara oksalne kisline v tem času - v primerjavi z listom, odrezanim v rastni dobi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
JR Design

Odgovor Napisal/-a JR Design »

Nekje sem prebral, da stoletne čebule ne napada muha. Pa jo! Tako je bila lepa, sedaj ima pa že rjave liste in navrtana stebla. Crying or Very sad_________________Narava je vsemogočna!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
A kdo kaj ve, koliko ima rabarbara oksalne kisline v tem času - v primerjavi z listom, odrezanim v rastni dobi?

Glede na to, da rastline oksalno kislino in podobne molekule nalagajo v starejše dele rastlin (zaščita pred plenilci), je pričakjovati, da v njih ostaja tudi, ko se sušijo. Saj, če bi ne ostajala, kako bi pa potem tvoj čaj iz posušenih (pa čeprav si jih posušila ti in se niso sušpili po naravni poti) imel kaj oksalne kisline?
Sicer si boi pa por, če je prezimen, spomčladi opomogel, tudi Battagelli piše o tem.
Odgovori