Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Re: Čebula - Allium cepa L.

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Čebulček smo vedno sadili spomladi. Če že, potem majski srebrnjak jeseni, a pri nas morda 1 ali 2x.
Sta pa čebula in česen iz naših okolij in načeloma nimata težav z nizkimi temperaturami, vsaj sorte, ki so bile pri nas običajne. Kakšna južnoitalijanska bi jih pa imela, bi rekla.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Stroka pravi, da gre jeseni posajena čebula naslednje leto rada v cvet,, zato jo jaz sadim zgodaj spomladi (februarja) na njivo. Tam ni (zaenkrat) čebulne muhe. Na vrtu pa sem jo sadila v drugi polovici aprila, da je ušla čebulni muhi.

Za mlado čebulo, pa jo sadim jeseni. Ravno predvčerajšnjim sem posadila drobne čebulice, ki so zrastle letos na njivi. Te bodo spomladi še kako prav prišle kot mlada čebula. Predno sem prišla na to idejo, sem jeseni sadila majski srebrnjak, a mi kot čebula ni posebno všeč.

Čebulo se lahko vzgoji tudi iz semen. V ta namen se jo seje v drugi polovici marca (tam enkrat, ko so skoki v Planici pravi prijatelj, ki jo prideluje na ta način)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Posadila sem Majski srebrnjak in Belokranjko, ki ima zelo ozke in podolgovate čebulčke, bolj kot na slikah na internetu. Te ne poznam in sem jo vzela iz radovednosti. Pa še šalotko Red sun. Če bo preživela, bo, če ne pa ne. Če bo zima mila, najbrž bo.
Odgovori