Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Na nekaterih plodovih se mi pojavi delno gnitje. Pa me zanima če ima kdo kaj izkušenj s tem in zakaj naj bi do tega prišlo. Sicer so plodovi v večini lepi in zdravi, pregledal sem uši, pa nič našel, me pa moti, ker gre za res velik plod in je bil varovano vzgojen za semena....

Evo, bolna morugica...

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje gre za posledico sončnih opeklin.
Zelenc

Tale primerek je od aprila že stalno na enaki lokaciji in sem pričakoval, da se je rastlina na sonce sčasoma prvadila.

Temu torej ni tako?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Plod je sočen, temen in je očitno bil obrnjen glede na sončne žarke tako, da je pač temperatura ploda dosegla vrednost, ki je povzročila opeklino. Lani je bilo, recimo, takih opeklin na jabolkih veliko.
Zelenc

Najlepša hvala za komentarje, nasvete. Verjel sem namreč da se lahko rastlina po daljšem času na soncu lahko navadi na sonce, a temu očitno ni tako. Bom teglce iz previdnosti počasi premaknil v nekoliko bolj nežno okolje (beri: 1m nižje v senco izza ograje) in jih tam negoval. Vsi se pač učimo.

Razz
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zelenc je napisal/a:
... Verjel sem namreč da se lahko rastlina po daljšem času na soncu lahko navadi na sonce, a temu očitno ni tako...

Mislim, da je bilo kaksnih 15 let nazaj se tako, a da smo (enkrat nekje vmes) presli to mejo, se bojim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zelenc: dvomim, da bi šlo za ožig. Danes sem enake poškodbe opazila na dveh plodovih mojih paprik. Plodova sta bila na strani, ki je obrnjena stran od sonca.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha, in kaj slutis oz. sumis, da bi bilo lahko narobe?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

To je tudi meni znano. Sem imel že lani pri eni rdeči papriki, ampak samo en plod je bil tak. Ta prvi - spodnji. In letos enak pojav pri eni drugi rdeči papriki.
Zaenkrat spet samo prvi plod, v sicer manjšem obsegu kot pri Zelencu, na dnu ploda, kamor posije bolj malo sonca.
Tako mehko, svetlorjavo-oker tkivo. Nimam pojma, kaj bi bil vzrok.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Tipično za paprike! Pomanjkanje kalcija povzroči, da začno plodovi gniti. Svetujem odstranitev nagnitih plodov in foliarno tretiranje rasatlin s kalcijevim gnojilom.

LP
Odgovori