Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artemisia dracunculus - pehtran

Odgovori
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Meni je prijatelj dal pehtran, ki naj ne bi bil prezimen. Imam ga v loncu in tudi pozimi sem ga porezavala. Je nižji in se kar hitro širi. Iskala sem po internetu in našla nekaj podobnega pod Tarragon french.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Francoski pehtran je bolj dišeča, nižja in nežnejša ter res bolj občutljiva, a na odcednem in humusnem rastišču tudi v celinskem delu Slovenije lepo prezimna sorta pehtrana. Robustnejša različica je tako imenovani ruski pehtran, ki dosti manj diši.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Doli, Tarragon je pehtran, French Tarragon pa francoski pehtran.

Pehtran, (Artemisia dracunculus), ima podzvrst, znano kot začimbnica, to je Francoski pehtran, (Artemisia dracunculus var. sativa) in podzvrst Ruski pehtran, (A. dracunculoides L.), ki pa ima samo to prednost, da ne zmrzne, pa bistveno manj arome!

Ruski ni tako dobra zamenjava za francoskega, baje je boljša zamenjava Mehiški (Tagetes lucida) (Španski, Zimski, Teksaški) pehtran, ki ima bistveno močnejšo aromo kot ruski. Izhaja iz Mehike in srednje Amerike. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/TagetesLucida244.JPG

Ni pa pravi pehtran, je iz rodu tagetesov._________________mfranc
doli

Hvala obema. Ta Tagetes Lucida je pa ena krasna rastlina.
mfranc

Melona, lepa ti hvala za izkušnje in pomoč!

Juglans, pozdravljen na delovnem mestu Wink in hvala za nasvet!

Imam pa podvprašanje; pri nas je Kulinarični ekvivalent pehtranu, domača, navadna (in vse ostale Laughing ) meta. Ki jo seveda poznaš in me zanima, kaj misliš, kako bi se obnesla v sladkorni mešanici?
No ja, ko pridemo do nje, probam ...._________________mfranc
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

doli je napisal/a:
Hvala obema. Ta Tagetes Lucida je pa ena krasna rastlina.

Jih že 2 leti sejem in skušam pri življenju ohraniti vsaj 1 rastlinico - še kar brez uspeha Crying or Very sad . Mi jo vzamejo pršice ali kaj drugega, pri 3 cm se posuši in konec. Bom še naprej vztrajna ....
mfranc

Figula, mogoče ji bo pomagala letošnja mehiška klima ...... Wink_________________mfranc
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

mfranc, naj tvoje besede ozelenijo Wink
doli

Ta moj pehtran, imam oba, ruskega in francoskega, meni se zdi čisto nekaj drugega. Ga ne bom rezala, bom pustila da zacveti . Darovalec je doma iz Gorice pa ga vzgaja v loncu in pozimi nosi v zavetje. Iz male rastlinice je v enem letu zrasel in napolnil kar velik tegelc. Tak gost grm, s po enim steblom, ki se ne razveja.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Doli, kaj pa vonj? Je podoben tistemu, ki ga poznamo pod imenom francoski? Enako, bolj ali manj intenziven?

Zelo bi bila vesela tudi kake sličice Smile .
Odgovori