Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brstični ohrovt - Brassica oleracea L. var. gemmifera

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

17.3. v navlaženo zemljo sem posejala lisnati ohrovt Nero di Toscana in kodrolistni ohrovt. ker so svetlokalike sem semena rahlo pritisnila v zemljo in znova malo zalila. prekrila in danes zjutraj 19.3. so kalčki bili lepo vidni. na njivi posejani kalijo v 8-12 dneh in se sejejo aprila. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Voda tudi moj kodrolistni ohrovt je vzklil v parih dneh.
Seme sem pridelala leta 2015.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Ana, dobro da si povedala letnico pridelanega semena, ker je to potrditev, da je seme kaljivo več let. pri meni na vrečki piše do 2020, torej bo uporabno še kakšno leto več. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem letos brstični ohrovt sejal šele 8. maja in ga potem presadil na stalno mesto enkrat konec junija/začetek julija.
Ni bilo prepozno, je zrasel in naredil bunkice. Spodnje so sicer dokaj drobne ( sem jih ta teden malo nabral ), zgoraj pa so lepše, debelejše.
Zdaj samo ne vem, če rastlina ta čas zdaj še kaj raste in dela ali pač samo vegetira na njivi ?
Poleti sem malo pozabil na gnojenje, sem pa potem te dni pred dežjem dodal okoli rastlin nekaj komposta. Škodilo najbrž ne bo ?!
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, brstični ohrovt je, po mojih izkušnjah, zimska zelenjava. Čez zimo ostane na vrtu/njivi. Rastlina še raste, posebno, če ni premrzlo. Spomladi pa iz nepobranih grstov poženejo slastni, hrustlajvi vršički, ki so imenitni tako surovi, kot kuhani. če pa jih pustiš, postrežejo z obilo cvetkov, ki so eno samo veselje za žuželke.

Moji brstični ohrovti imajo letos bolj rahle brste - niso tako čvrsti, kot bi morali biti. A bodo vseeno odlična hrana vso zimo.

Seveda, kompost ne bo škodil..._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ali se ve zakaj so brsti rahli, nekompaktni?

Pri meni je to vsako leto, ne glede na različne pristope do vzgoje. (dodatno gnojenje-nič, zgodnje-pozno sajenje, zalivanje-ne tekom poletja ...)
Poleg tega težko pridelam glavice večje od 2cm.

V bistvu vse to v pretekliku, ker ga enostavno ne sadim več. Me pa vseeno zanima.
Andrej Banko

Juglans, ali to vedno pri isti sorti/iz istih semen ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne, ne vem, ... pravzaprav skoraj sigurno ne.
Večinoma sem sam sejal, tu je možnost za enako sorto, sem pa tudi že dobival flance, kjer je vsaj malo verjetnosti za kakšno sortno pestrost.
Andrej Banko

Brstični ohrovt je tudi letos kar solidno obrodil. Rastline so tako visoke, da potrebujejo oporo.
Naredile so tudi tiste štiri sadike, ki sem jih posadil šele junija, zahvaljujoč dolgi jeseni.

Se sprašujem, kakšni hibridi so tisti smešni, nizki brstični ohrovti, ki jih ima večina kmetov na njivah ?
Pri meni so okoli 1,2m visoki. Lansko leto so bili pa še višji.

Andrej Banko

Tudi letos mi je uspelo pridelati nekaj lepih brstičnih ohrovtov, kljub temu, da sem jih posadil dokaj pozno, šele enkrat sredi maja.
Se mi zdi, da je bolj zanesljivo, da bodo dobro naredili, če se jih posadi že aprila.
Polovica sadik je žal ostala precej zanikrnih.

Je pa res trpežna reč ta ohrovt ...

-------
Odgovori