Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

česen 2023

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tonček je napisal/a:
Umni vrtnarji že dolga leta uporabljamo takole zadevo zoper čebulno muho.Ko nam kdo omeni to žival, se začudimo: "Kaj pa je to?"

zhb
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

No, ker je moj česen postajal rumene barve, sem odkrila protiinsektno mrežo, ki jo imam že cel april na njivi. Na listih česna skupki oranžnordečih 2 mm dolgih paličic, česen poškodovan od muhe. to se mi ni zgodilo prvič, očitno jeseni posajen česen dobi že zgodaj spomladi muho. Čebula poleg je lepa. Odkar oba pokrivam z mrežo, ju tudi sadim skupaj.

Mi je tudi mimoidoča starejša gospa rekla, da česen napada škodljivec lahko že pozno jeseni, ker ni mraza (bi verjela, ker nepkriti por dobi porovo zavrtalko, če ni ves čas vegetacije pokrit) ali zgodaj spomladi._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kot se jaz spoznam na tele muhe, odlagajo jajčeca na vrat stebla (pri zemlji). Torej mora biti rastlina že kar velika. Jeseni pa česen še ni velik (Anke do pomladi sploh ni na spregled, recimo). Tako mislim, da ga jeseni težko napade, razen če ga sadimo zelo zgodaj (prezgodaj)

Si prepričana, da je muha? Ali ne gredo črvički/ličinke v notranjost in rijejo v listih in steblu. So bele barve. Ko se pa najedo in zrastejo, se zabubijo, nastanejo rjave bube. Tudi te najdemo v notranjosti rastline, ne na listih._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

"Oranžno-rdeče paličice" - to me spominja na lilijevko, ki poleg lilij rada napada tudi česen. Obgrize do živega. Iz lilij sem jih pregnala z biokilom.
živa

Muha, točno take ličinke so bile na česnu. Na lilijah sem jih že našla pred mesecem dni. No, pa sem imela popolnoma "zadihtano" mrežo. Evil or Very Mad in tudi ta vikend so bili trije hrošči.

Brbr, saj spomladi je že lep česen. Ne vem, kdaj odlaga, vsekakor je letos morala pred aprilom, ker so česni zveriženi. Ko sem enega spulila, nisem našla v njem ničesar.

če bo ta vikend zemlja kolikor toliko suha, bom okopala, dala zastirko iz trave in imela še kar pokrito gredo. Sem poškropila, upam, da bo kaj bolje. Pa imam mrežo ravno v izogib škropljenju. Očitno bom morala naslednjo pomlad takoj, ko bom posadila čebulček, pokriti._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mislim, da pokrivanje ne pomaga, če je zemlja, kjer je česen/čebula posajen, že "okužena" z muho.
če prav vem, da mušje bube prezimijo v zemlji in na pomlad kot odrasle muhe prilezejo na plano. Torej "sovražnik" napade iz zemlje, medtem, ko mi z mrežo branimo "zračni prostor".

To se je eno leto zgodilo pri meni. Zelo natančno sem pokrila čebulo. Pa so muhice letale pod mrežo. Nisem našla druge razlage, kot zgoraj opisano - da so bile muhe že v zemlji...

Če se motim, me, prosim, popravite... Embarassed_________________naredimo svet lepši
živa

Ne motiš se, to je edina logična razlaga, čeprav na tem mestu čebule nisem gojila že več kot 5 let, štiri metre stran pa lani._________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Čakam pske. Zaenkrat še nič ...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz jih pričakujem približno čez en mesec Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Mojemu gardosu pa listi rumenijo, najbrž od preveč dežja.
Odgovori