Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Shisandra - Schisandra

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Najslabša bera doslej.

Pa zopet za dva dni zamudil obiranje in jagode že letijo po tleh Evil or Very Mad .

Verjetno lahko kdo nalima lepšo sliko Wink .

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, še vedno me prekašaš Embarassed .
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

A potrebuje šisandra svojo oporo (latnik, žice...) ali bi bilo vredu, če bi se vzpenjala na kakšni močnejši grm, recimo na lesko?
mfranc

Verjetno opore ne potrebuje, saj je prava ovijalka, doma se mi takoj začne zavijati en poganjek okrog drugega, če jih pravočasno ne krajšam, ali ločim.

Bo pa verjetno oteženo obiranje in kontrola rasti. In upoštevati moraš, da ne mara preveč direktnega sonca!

Mimogrede, v naši bližini raste smreka, visoka približno 10 m, ki je do vrha, pa še čez, oblečena v jasminovo trobljo. Zelo prisrčna simbioza! Razz .

LP_________________mfranc
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Hvala, dragoceno mi je slišati mnenje nekoga, ki ima prakso s prve roke.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Moja šisandra ima svetlo zelene liste in nično rast. Ima sonce od jutra do večera. Ali je to mogoče zato, ker je v zemlji zelo veliko apnenca?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Moji dve sta prerasli brajde gor pa nič, koreninskih poganjkov polno, če kdo rabi in je možnost dostave dobi, pošiljam ne.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

pep je napisal/a:
Moji dve sta prerasli brajde gor pa nič, koreninskih poganjkov polno, če kdo rabi in je možnost dostave dobi, pošiljam ne.

Bi te fehtal za nekaj poganjkov ob jesenskem srečanju, ... če se bova spomnila.
Pa še to. Ali je s širokimi listi ali pa z ozkimi? (pa ne me spraševati v čemu je razlika, ker nimam pojma)
mfranc

turnogo je napisal/a:
Pozdravljeni
Moja šisandra ima svetlo zelene liste in nično rast. Ima sonce od jutra do večera. Ali je to mogoče zato, ker je v zemlji zelo veliko apnenca?

Mogoče pa zaradi preveč sonca.

Kakšna dva tedna nazaj je neki "TV sadjar" tudi omenjal, da se šisandra sadi na sončno lego.
Vsi podatki za šisandro pa priporočajo saditev kvečjemu v posenco, ali pa čisto senco!

Na moji se lepo vidi, kje ji bolj paše. Posajena v polsenci, poganjki pa vodeni horizontalno na žicah. Večina v desno, kjer je le nekaj popoldanskega sonca. Ena žica je speljana v levo, na sonce, pravzaprav dobi sonce cca 2/3 dneva.
Severni, desni del čisto lepo raste in rodi, sončni del pa stagnira in praktično ne rodi.

Za zemljo naj ne bi bila občutljiva, navajajo razpon od alkalične do kisle, najbolj pa ji paše normalna vrtna, s pH nekje 5,5 do 6,5.
Ti priporočam, da izmeriš pH!

Občutljiva pa je na sušo, vedno naj ima vlažen substrat, seveda pa ne mara utapljanja v vodi._________________mfranc
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tudi moji sta v polsenci, za različne liste nisem slišal, vem samo, da pustijo prav prijeten okus v ustih, ko jih par pojem, Kitajci jih sušijo za čaj.
Odgovori