Shisandra - Schisandra

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Shisandra - Schisandra

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Šisandra (Schisandra chinensis) je plezalka bujne rasti, ki ljubi polsenčne lege, odcedna tla in vlažno zemljo. Rastlina se vzpenja podobno kot kivi, iz debla izraščajo veje dolge do 10 m. Rastlina cveti od meseca maja do junija, plodovi pa dozorijo od avgusta do septembra. Rodnost rastline je od drugega leta dalje. Kitajci sadeže šisandre imenujejo Wu Wei Zi ali sadeži 5 okusov. Okus je nenavaden, kislo-trpko-pekoče-slan. Sadeži vsebujejo veliko zdravilnih učinkovin, glavne med njimi so lignani in antioksidanti, ki znižujejo nevarnost srčnožilnih obolenj, osteoporoze in različnih oblik raka. Plodovi se uživajo sveži ali posušeni na soncu. (dodal mod.Igy)

http://www.klubgaia.com/Vrtni-vseved/21/Sadovnjak/Jagodicevje/Seznam-rastlin/Sisandra---sadez-petih-okusov
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Moja Šisandra je prav sramežljivo letos pokazala prve grozdičke.

Potem, ko mi je prvotna rastlina čisto odmrla in sem jo "za kazen" pustila predlansko zimo, preko zime zunaj, da "živi, ili krepne".

Po tej "vzgojni metodi", se je lepo okrepila in evo, nekaj bo -

Slike so izginile, ker je Slikomat prenehal delovati - uredila muha -

vsaj za probat.
Spomladi je zelo bogato cvetela in tudi nastavila plodove, ampak kasneje jih je veliko odvrgla. Zakaj?
Mogoče mi bo znal kdo to povedat? Prosim!_________________
Slika
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Orhy!
Sadje odvrže cvetove običajno,če niso oplojeni ali pa (mlade sadeže),
če nima pogojev:presuho,premokro,premrzlo,prevroče,največkrat pa zaradi slabe prehrane-premalo ali neuravnoteženo gnojenje.Pognoji (jeseni) z NPK-sadjarskim ali z uležanim hlevskim gnojem.
Lp. Ferdo_________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Oooo - Ferdo36, najlepša hvala . Very Happy To je dobro vedeti in si zapomniti.

Ker jo imam še vedno v posodi in so jeseni drugi noter "pospravljali" pred mrazom, so mi tudi njo dali noter zato je veliko prej zacvetela, kot bi sicer, ker pri nas je dokaj hladno.
Pognojila pa sem jo v jeseni s tem briketiranim gnojem.
Letos ne sme iti noter - sicer pa sem vesela, da jo bomo vsaj probali. drugo leto pa se bomo trudili, da iste napake ne ponovimo.
Ajej, bomo pa kakšno drugo napravili. Rolling Eyes

lp orhy pozdrav_________________
Slika
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Orhy šisandre ni potrebno postavljati noter
Jaz jo imam že od prvega leta zunaj in vedno dobro prezimi brez zaščite._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazadnje urejal/a Igy 11 Jun 2013 23:14; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni pa letos malo cvetja, vse sami moški Evil or Very Mad in nič grozdkov Crying or Very sad . Bojim se, da zato, ker sta jo lani naša moška pošteno pomečkala, ko sta barvala ograjo.

Tudi razrašča se in bo verjetno jeseni kaka ukoreninjena sadika na voljo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, se priporočam zanjo, če bo res. Hvala. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zabeleženo, a me vseeno jeseni še enkrat spomni.
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Jaz sem mojo šisandro prejel in posadil spomladi leta 2009. V samem začetku, prvo leto je kar lepo rasla. Razen v največji vročini julija in avgusta so vedno pobledeli listi. Domneval se, da zaradi vročine in močnega sonca. Sonce je imela celo dopoldne pa tja do 15. ure.
Vsako pomlad je lepo zacvetela, nastavila nekaj plodov, ki pa so vsako leto odpadli. Dodajal sem uležan konjski gnoj, zalival s pripravki z železom, poskušal s foliarnim gnojenjem in nikoli nič.
Letos sem obupal, jo porezal na kratko in presadil na drugo stran hiše kjer bo imela samo nekaj pozno popoldanskega sonca.
Ima kdo na obali boljše rezultate??

L.p.
Odgovori