Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Sedaj, ko mi je toča iz listov naredila zelo "zračne" čipke , sem naštela skupno 20 plodov večje, manjše ali mini velikosti. Cvetje je dodobra osmukalo, tako moške, kot ženske z malimi nastavki. Bom videla, kako bo. Pri tleh do višine slabega metra imam zaščiteno s protitočno mrežo z obeh strani. Ravno zaradi takih primerov, da se bo imela od kje obrasti.
Kaže, da je toča vzela ves septembrski pridelek, rastline pa k sreči ni uspela uničiti. Je neprimerno bolj žilava od lagenarije. Ker so bili "pincirani" do zadnjega vsi mladi poganjki , šele te dni nova rast izpod pazduh kaže sem in tja kak ženski cvet. Stebla so zdržala poškodbe, tako da se bogato obraščajo. Tole vreme ji gre zelo na roko. Upam na indijansko poletje.
Še zanimivost: imam gladke čajote. Eno zeleno in eno belo. Vse bele imajo "muštace" = par nemotečih bodic na odebeljenem koncu.
Še zanimivost: imam gladke čajote. Eno zeleno in eno belo. Vse bele imajo "muštace" = par nemotečih bodic na odebeljenem koncu.
No, kakor je čudno kazalo, da preveč zamujam, je trenutno stanje kar vredu. Sicer je večjih plodov (šele cca. 1/3 velikosti) še bolj malo, zato pa je ženskih in moških cvetov obilo. Upam, da jih bodo čim več žuželke te dni oplodile. Potem morajo samo še zrasti, če bo le dovolj toplo in čim manj megle.
Večino poganjkov sem danes pinciral, ker je nesmiselno, da gre energija v rast tistega, kar ne bo dozorelo. Odstranil sem precej majhnih zalistnikov, tudi njihove zametke. Računam, da bo rastlina tako imela še več energije za cvetove in plodove, vem pa ne
Večino poganjkov sem danes pinciral, ker je nesmiselno, da gre energija v rast tistega, kar ne bo dozorelo. Odstranil sem precej majhnih zalistnikov, tudi njihove zametke. Računam, da bo rastlina tako imela še več energije za cvetove in plodove, vem pa ne