Stran 8 od 15

Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 9:23 pm
Napisal/-a vodenka
Že v štartu si mije zalomilo no uspelo mi je samo eno sadiko vzgojit še sreča da je mokro leto da lahko rečem pa sem ga pridelala

Objavljeno: Po Avg 25, 2014 11:32 pm
Napisal/-a Sanjarka Ana
Pri nas (Pisana Luna) raste med rožicami. Tale npr. je med sivkami.



Je veliko različnih dejavnikov za rast(tukaj največ okoliško rastlinje) , a od štirih je tale zgolj po rastišču na zahodni strani in daleč najlepši. Goste sivke ga prav nič ne nervirajo.

Objavljeno: Po Avg 25, 2014 11:50 pm
Napisal/-a lpmami
Prav impozanten je, v živo še bolj!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Okt 18, 2014 9:40 pm
Napisal/-a abudabi
JR Design je napisal/a:
...Imam pa naslednji problem. Po sušenju tobaka na podstrešju sem ga navlažil v zaprti posodi in koščkom jabolka, da se ni več lomil in sem ga lahko ročno narezal. Je lepo dišeč in na zunaj je vse v redu. Ko pa napolnim tube z njim, pa nikakor ne vleče. Po izgledu in otipu ni prav nič bolj vlažen od kupljenega in tudi cigaret ni prav nič bolj natlačen od kuplenega. Res ne vem kaj je narobe. Zelo ti bom hvaležen za nasvet, kaj je narobe ali kaj naj naredim.


Ponavadi orientalske sorte ne gorijo tako dobro, ravno tako ne N.rustica, zato se uporabljajo v mešanici.
Drugače pa virginija in burley gorita zelo dobro, še posebno spodnji listi. Zgornji pa imajo moč in aromo in višje po steblu slabše gorijo.

Možen problem pa je, da je v rastlini preveč klora, to se je zgodilo meni lani, ko sem zalival na Vrhniki, kjer je v vodi veliko klora, ki zavira gorenje. Ne verjamem , da si moral letos zalivati z vodovodno vodo.
Staranje tobaka zelo pomaga, saj naravno fermentira. Za hitrejšo rešitev pa tole..

Nasvet:

Tobak najprej spraviš v mokro stanje. Pošpricaš s šprico in toplo vodo. Najbolje je seveda destilirana voda ali pa vsaj dobro prevreta. Spet klor!!
Počakaš da se listi napijejo. Za debelejše liste bo potrebno počakati kar čez noč da se napojijo. Dobro je seveda, da se zmehča tudi glavna žila.
To je najbolše opravilo za deževne dni. Tobak obesimo ven nekam pod streho. Vlaga v zraku blagodejno upliva na mehčanje listov.
Zdaj zagrejemo pečico na 75-80 Celzija, tobak v protfan na peki papir in počakamo da se tobak prepeče in posuši do hrustanja. To je čez kakšni dve uri, odvisno od količine oz., ko vas nekdo vpraša ali pečete piškote. Sladkor v listu karamelizira. Vzamemo iz pečice, počakamo da se ohladi in nato ponovimo postopek vlaženja, le toliko, da se nam list ne bi drobil pri rezanju.
Tako pripravljen tobak je dobro shraniti v hladilniku za en dan, saj ima drug dan veliko boljše lastnosti pri kajenju. Jaz težko čakam in ga probam kar takoj in seveda verjamem, da boste tako storili tudi Vi.

To je eden od načinov za domače konzumiranje. To je neke vrste hitra fermentacija, ki si jo lahko privošči vsak. Če ni zadovoljivega rezultata postopek ponovimo, vse do željenega rezultata._________________Maks

Objavljeno: Ne Okt 19, 2014 10:58 am
Napisal/-a JR Design
Maks, hvala za hiter odgovor. Bom poskusil po tvojem receptu in poročam._________________Narava je vsemogočna!

Objavljeno: Po Okt 20, 2014 7:27 am
Napisal/-a JR Design
Po receptu Maksa sem fermentiral tobak v pečici. Nekaj je bilo narezanega nekaj pa v listih. Narezan se je lepo sfermentiral in zelo lepo gori, kot kupljen. Listi pa so dobili še eno dozo fermentiranja, ker še vedno slabo gorijo. Sem pa že vse zrezal in sem dal fermentirat narezanega._________________Narava je vsemogočna!

Objavljeno: Po Okt 20, 2014 8:51 am
Napisal/-a orhy
Hmmmmm, naši fantje ga že pridno vlečejo - prav do semle diiiššiiiii Very Happy pozdrav_________________

Objavljeno: Sr Okt 22, 2014 10:06 am
Napisal/-a marmel
No, včeraj sem potrgal nekaj listov na mojih štirih sadikah tobaka. Sploh ne vem ali je že "zrel" ali ne, malo je rumenkast pa ne vem ali zaradi zrelosti ali vremena. Sem ga pa bolj pozno sejal in je šele sedaj tik pred cvetenjem. Mislite, da je to zrelo za pobiranje?
Ali je potrebno tiste dele, kjer je že sedaj bolj rumen ali celo rjav list, odrezati stran?




Sem pa liste pred sušenjem še opral z vodo, saj je bila na nekaterih spodnjih še zemlja.

Objavljeno: Sr Okt 22, 2014 10:14 am
Napisal/-a marmel
Maks, sejal sem tiste tri sorte, ki sem jih dobil od tebe (Virginija, Burley in Prilep), ampak sem po presajanju nekaj zamešal in nimam pojma katere sorte je katera sadika. Od teh štirih sadik, ki so mi uspele pa imam občutek, da sta samo dve sorti, torej ena manjka...
A mogoče iz teh fotografij lahko prepoznaš sorto?

Tale ima bolj suličaste liste in je manjše rasti:


Ta pa bolj naokroglo:



Tule sta pa obe sadiki na sliki:


Hvala.

Objavljeno: Sr Okt 22, 2014 10:23 am
Napisal/-a abudabi
Na prvi sliki je virginija, na drugih dveh burley. Prilepa ne vidim. Prav je da si tobak pobral. Morda ni najbolj zrel, bo pa vsaj nekaj za pokadit._________________Maks