Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tuneli/mini rastlinjaki na vrtu

Odgovori
markomark

Odgovor Napisal/-a markomark »

Najprej en lep pozdrav...

Doma sem bolj iz firbca, kot pa kaj drugega "spacal" dve topli gredi, dimenzij 200 x 80 cm

Zanima me sledeče...
Kaj in kdaj ju lahko postavim na vrt in kaj lahko vanju posejem?
V eno sem mislil posejat berivko, v drugo pa redkvice???

Sicer nisem ravno profesionalni vrtičkar, imam pa rad doma pridelano in sveže, pa me zanima, koliko prej bo karkoli zrastlo, kot pa če bi sejal na prosto?

LP Marko!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

No, pa pravijo, da ni lepo biti firbčen Wink ! Poglej, kako koristno je!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne vem, če je povsod enako. Pri meni pod tunelom zraste pomladni posevek kake 3 tedne prej, še bolj se pozna pri prezimljeni zelenjavi: radič, motovilec, peteršilj, veliko prej prične bujno rasti. Pazi le, da boš zračil, ko bo sonce postalo močnejše. Drugače bodo vse rastline grdo pretegnjene.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Markomark, kako si ti to dobro "spacal"! poklon Lahko jih začneš "ven sekat".
Naj ti dobro raste tako solata, kot redkvica
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kakšno folijo si pa pritrdil gor?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
markomark

Odgovor Napisal/-a markomark »

lpmami je napisal/a:
Kakšno folijo si pa pritrdil gor?

Tule v lokalni trgovini sem dobil poliester. Podoben je tistim prozornim valovitkam, je tudi enake debeline, le da je ta raven.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Kakšna pa je cena za m2'
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Zanimivo,kakoje pa odpiranje narejeno? Glede sejanja,ponavadi kar berivko in redkvice v eno gredo sejemo,mslo pomešano.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

seba993 je napisal/a:
Ve kdo za koga ki prodaja tunele ali pa jih izdeluje?

Lidl bo imel tunele od 26. dalje 4-metrske http://www.lidl.si/sl/ponudba.htm?id=390 po 8,00 €

Ali toplo gredo http://www.lidl.si/sl/ponudba.htm?action=showDetail&id=10221 25,00 €_________________
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

markomark živio. zelo dobro si naredil te rastlinjačke. praviš, da nisi nek vrtičkar, a zdi se mi da od sedaj naprej boš. zagoto veš, da je rezultat gojenja mešanih kultur na skupnih greda veliko boljše kot sejanje monokulture. zato ti predlagam:

1. vrsta- aprila: čebula + redkvica.... - avgusta: motovilec
2. vrsta- aprila: korenje - avgusta: endivija
3. vrsta- aprila: zgod. gl. solata (sadike) - maja: rdeča pesa
4. vrsta- aprila: črebula + redkvice - avgusta: motovilec
5. vrsta- marca: berivka + redkvice - maja: rdeča pesa

skupaj na gredi 7 kultur: pridelki dobro uspevajo, čebula debela, zdrava. enako rdeča pesa in korenje. redkve dovlj za sproti. 4 vrste solat: zgodnja glavnata, berivka, endivija, motovilec - od pomladi do zime oz. naslednje pomladi.

ob takoimenovanih glavnih kulturah, ki potrebujejo več časa (korenje, čebula, rdeča pesa), rastejo hitreje rastoče in zoreče vrste zelenjav (redkvice, berivka, glavnata solata).

v istih vrstah s pridom menjamo primerne zelenjave, ki si sledijo že med letom ali pa v naslednjem letu.

citirano iz priročnika: Moj bio-vrt, 1985 l. lpvoda

PS: preden seješ, pusti zemlji, da se pod rastlinjakom segreje._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori