Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Artemisia dracunculus - pehtran
-
- Prispevkov: 5227
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Se kar še ne spravim spat in brskam vse sorte, pa sem našel tole:
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_zajc_sabina.pdf
Notri je podatek, da se francoski pehtran ne more razmnoževat s semeni, temveč le vegetativno !?
Na nekih drugih straneh piše, da le pri nas ne naredi semena ... cela mistika okrog teh pehtranov !
Pa povsod tudi poudarjajo, kako je vzgoja tega francoskega - dišečega - izjemno zahtevna, kako je občutljiv, ipd ...
Kaj pa vem, obe stari mami sta ga vedno imeli. Vsaka na svojem gartlcu.
Lep grmiček, s pravo aromo. In dvomim, da mu je katera posvečala kakšno posebno pozornost. Potica je bila pa vsako leto. Večkrat.
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_zajc_sabina.pdf
Notri je podatek, da se francoski pehtran ne more razmnoževat s semeni, temveč le vegetativno !?
Na nekih drugih straneh piše, da le pri nas ne naredi semena ... cela mistika okrog teh pehtranov !
Pa povsod tudi poudarjajo, kako je vzgoja tega francoskega - dišečega - izjemno zahtevna, kako je občutljiv, ipd ...
Kaj pa vem, obe stari mami sta ga vedno imeli. Vsaka na svojem gartlcu.
Lep grmiček, s pravo aromo. In dvomim, da mu je katera posvečala kakšno posebno pozornost. Potica je bila pa vsako leto. Večkrat.
Kaj pa vem . Meni raste čudovito, eden tudi na gredici, za katero bolj slabo skrbim in je celo ves dan v senci . In pehtranka je tudi pri meni večkrat na leto ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Francoski pehtran je dokaj izbirčen glede zemlje. Na ilovnatih gredicah je odmrl tako meni, kot sosedi. Na peščenih odcednih, obogatenih s humusom, lepo dela. Dobila sem pa še eno sorto, ki bi po košati rasti sodila k ruskemu, po intenzivnosti vonja pa k francoskemu. Ne morem ugotoviti, kam zares spada. Letos bom pustila eno vejo zacveteti, da bom videla, kako je s semeni.
muha je napisal/a: |
Francoski pehtran je dokaj izbirčen glede zemlje. Na ilovnatih gredicah je odmrl tako meni, kot sosedi. Na peščenih odcednih, obogatenih s humusom, lepo dela. |
Natanko take so tudi moje izkušnje. In nikjer ne piše, da se pehtrana ne bi mogla skrižati, pa imamo mogočno, dišečo rastlino. Saj ni treba, da se kombinirajo vedno le (nam) slabše lastnosti, kajne?
Ja, pri meni zemlja res ni glinena, ampak peščena in dobro odcedna. Očitno mu je všeč ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
juglans je napisal/a: |
Pri nas ga oberemo, nato ga skupaj s sladkorjem (približno 1:1) zmiksamo v mikserju do srednje fine strukture. Shranjujemo ga v steklenih kozarcih na sobni temperaturi v omari. Najdlje je stal leto in pol, pa se ni pokvaril. Na ta način zelo dobro ohrani aromo in je super v različnih pecivih, mufinih, zeliščnih kruhih ... Sedaj bo že pravi čas za prvo shranjevanje. |
Prvič sem ga tako shranila lani in se je dobro obnesel. Je sicer sčasoma precej potemnel, a vonj in okus sta ostala nespemenjena. Zato sem ga letos znova sesekljala s sladkorjem, za 4 potice ga bo.
Juglans in Muha je razmerje 1:1 mišljeno verjetno po teži, ne?
V zmrzovalniku ga imam že veliko, zdaj ga bom probala shraniti še na ta način._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
V zmrzovalniku ga imam že veliko, zdaj ga bom probala shraniti še na ta način._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)