Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buča -Siciljanska lagenarija

Odgovori
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Muha ja, takoj
Ni bilo tako hudo, ker smo imeli dovolj poletnih bučk. Dve lagenariji sta še v kleti za jest, ampak bo treba spet po žago. Zdržijo kakšna dva meseca, potem pa začnejo gniti pri peclju. Vseeno so boljše od tistih brez okusa iz zimskih rastlinjakov.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Imam sadiko lagenarije, ki se ji mudi na stalno mesto. Zdaj me zanima, ali mora biti na sončnem prostoru? Bega me, ker pravite da ji je drevo idealna opora. Pod drevesom pa je ponavadi senca... Confused_________________naredimo svet lepši
brbr

Po temeljitem posvetu z muho, sem lagenarijo posadila v velik lonec. Zdaj je na balkonu in veselo raste v vse smeri. Trenutno ima veliko moških cvetov. So sila ljubki. Ženskih še ni...

IMG-20220703-062133_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Opazuj tudi stranske poganjke. Pri meni se en plodek nakazuje ravno na njem.

Še glede kalivosti: seme iz leta 2018 je letos še normalno vzklilo.
brbr

Opazujem, opazujem in včeraj opazim tri plodke. Kakor je nekoč zapisala Novinka - "sem vesela kot radio" Laughing Laughing_________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

jaz sem letos kupila seme in posadila. nisem zapisala datuma sajenja, ampak se mi zdi, da je kalilo en mesec. sedaj je sadika velika 30 cm, dobila je oporo, da bo šla v višino. glede na čas in velikost, bo prvi pridelek verjetno pozimi Embarassed_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Od 30 cm naprej gre neverjetno hitro. Mimogrede bo na par metrih.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

hvala za podatek. bom poročala_________________Lp, Živa
brbr

Včeraj, med zalivanjem, sem odkrila eno že kar pošteno debelo kaćo. Zdaj moja Siciljanka pospešeno nastavlja plodove, a sem pri enem odkrila, da se je na sredini začel odmirati (se sušiti/gniti).

IMG-20220718-125019_________________naredimo svet lepši
brbr

Danes sem bučko odrezala. Očitno prepozno, ker ima že konkretno olesenelo lupino...

IMG-20220802-100427

Verjetno je bila ravno prav zrela na prejšnji sliki, kaj? Sem si ogledala nekaj italijanskih receptov za pripravo. Povsod jih lepo olupijo z lupilcem. No, mojo pa z mačeto Laughing_________________naredimo svet lepši
Odgovori