Stran 8 od 10
Objavljeno: Po Feb 20, 2023 10:18 am
Napisal/-a muha
Marmelade pred cvrenjem ne bom več dodajala. Ne upam si je dodati toliko, kot pri naknadnem polnjenju, da ne bi iztekala. Poleg tega mora biti termostabilna, ta pa ni tako okusna, kot domača. Težko jo je nacentrirati točno v sredino zato se rada prevesi in ni pravega venčka. Pri tistih, kjer se jih dodaja med dva krogca, te težave verjetno ni, se pa bojim, da je iztekanje večji problem. Brbr: boš ti povedala po prvem takem poskusu?
Še ena najnovejša ugotovitev: manj sladkorja, kot je v testu, bolj je puhasto, več ko ga je, bolj se tekstura testa nekako nagiba k "biskvitni". Meni se 8 dag na 1 kg moke odlično obnese. Manjko sladkorja v testu se lahko izravna z obilnejšim posipom.
Objavljeno: Po Feb 20, 2023 10:41 am
Napisal/-a brbr
Muha, kot smo se menili na klepetu, sem sprva delala krofe po starem receptu: na polovico krožcev sem dala žličko marmelade (trudila sem se, da čimbolj na sredino), potem sem prkrila z drugim krožcem in še enkrat izkrožila, da sta se obe plasti sprijeli.
Rezulatati so bili slabi. Kot praviš, so se krofi prevračali, ker niso bili enakomerno "naloženi" (mogoče bi moral krofe polniti kakšen kapitan dolge plovbe, ki se spozna na to, kako se naloži ladja, da je v ravnovesju...). Marmelada pa ni iztekala. Motili so me tudi ostanki testa.
Pri naknadnem polnenju me moti "pacarija", ki nastane, ko marmelada, ki mora biti kar tekoča izteka iz krofa, polnenje brizgalke z marmelado, itd. Tako sem mislila, da bi ponovno poskusila narediti po starem receptu, v upanju, da se se v teh letih peke malo izmojstrila. Ampak res ne vem, če se mi da ekserimetirati in to ravno zdaj, ko mi krofi (končno) vedno odlično uspejo (pravijo vsi jedci).
Jutri bom delala zadnjo letošnjo rundo - polovično. Mogoče bo prevladal avanturistični duh in jih bom naredila "po starem". Se pa bojim, da bo umetniški vtis ponovno na zelooo nizki ravni._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Feb 21, 2023 2:06 pm
Napisal/-a Peter
Še kot otrok sem videl kakšna packarija je predhodno polnjenje marmelade med 2 plasti krofa, ki ju nato "zlepimo" skupaj pred cvrtjem. Zato krofe vedno polnim po cvrtju. Uporabim vrečko za kreme z dolgim nastavkom. V vrečki stoji cela marmelada. Krof vbodem malo višje in špico nagnem, da gre navzdol proti sredini krofa. Tako marmelada ne izteka.
Tu mi pomaga hči tako da pridrži krof, jaz pa delam z vrečko za kreme.
Objavljeno: To Feb 21, 2023 3:11 pm
Napisal/-a mravlja
Peter, tile so ti pa lepo uspeli.
Objavljeno: To Feb 21, 2023 3:56 pm
Napisal/-a lpmami
Letos po dolgem času nisem nič cvrla krofov. Sama jih zaradi sladkorne ne smem kaj dosti jesti, tisti vnuki, ki bi jim jih postregla, pa ne bodo prišli, ker sem itak bila pri njih. V petek "smo" šest ur šivali kostum za zebro za šestletnika, v soboto sem bila pa varuška pri njih in sem naredila še ušesa in rep.
Sem se pa lani kar precej ukvarjala s krofi, na veliko veselje vseh maškar - blokovskih in vnukov.
(Slike so pa odšle po svoje in se skrivajo, da jih kdo na Gartlcu ne bi videl ...)_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Feb 21, 2023 5:19 pm
Napisal/-a cinija1
Pozdravljeni
Brbr pri mojih krofih ne teče marmelada ven. Marmelade ne pogrevam ampak jo zelo fino premešam in potem gre lepo v brizgo in v krof.
Spekla sem v nedeljo iz ene kg in jih je prišlo 27. Vse je šlo v nedeljo dva skrila, bi ne imela včeraj zjutraj, ko je prišla sestra na kavico kaj postrežit.
Pojedla sem tri, kar je zelo malo napram drugim letom.
l p cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Sr Feb 22, 2023 10:00 am
Napisal/-a brbr
Peter, lepi, lepi, gotovotudi dobri. Poklon!
Cinija 1, marmelado moram najprej zmiksati, da se potem koščki ne zatikajo v brizgalki. Tako postane bolj tekoča. Delaš pa večje od mojih. Jaz iz iz 1kg moke naredim 33 - vsak ima cca dobrih 60g.
No, pri včerajšnji peki je šlo (spet ) vse narobe. Že vse jutro sem bila nekako raztresena.
Delala sem krofe iz polovične doze, tako sem natehtala vseh sestavin za polovico, razen mleka, tega sem pripravila polno količino.... Napako sem ugotovila šele,, ko sem testo že mesila in je bilo še vedno tekoče, čeprav sem vsnj vsula že vso moko.
Ker take količine krofov nisem potrebovala, sem polovico mase odlila in shranila v hladilnik (za že kaj), tekla v trgovino še po en kvas, dodala še moke in meslila naprej. Na koncu se mi je zdelo testo malce pretrdo... No, krofi so bili sicer okusni, čeprav so imeli le 1/2 žlahtnih dodatkov, lepi pa niso bili. Venček je bil komaj nakazan, površina pa zmečkana.
Pa sem spet imela šolo: ravno, ko se začnem hvalit, kako odlično nekaj naredim, me takoj izuči, da to ni samo po sebi umevno in, da je zato bolje biti (malo) bolj skromen pri lastni hvali
A ja, od namere o zdelavi krofov "po straem" včeraj ni ostalo dosti, pravzaprav nič... No, tudi krofov ne_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Feb 22, 2023 10:20 am
Napisal/-a muha
brbr: tudi najboljšim se zgodi! Veliko slabše bi bilo, če bi po času za vzhajanje ugotovila, da si pozabila dati kvas.
Peter: zaslužiš si naslov mojster krofov. !
Objavljeno: Če Feb 23, 2023 12:37 am
Napisal/-a Peter
Ni potrebno biti mojster. Jaz jih delam komaj 3 leta in vedno po receptu Rosane. To mi je povedala prijateljica, da njej vedno uspejo s tem receptom.
Tudi meni so vsakič uspeli. Edina razlika z receptom, da jih cvrem v kokosovem maslu in uporabljam termometer, da držim temperaturio na 170°C. Ko damo krofe not, malo pade in ne dovolim, da preseže 180°C.
Aja, pa v kuhinji mora biti 23°C, da lepo vzhajajo.
Objavljeno: Če Feb 23, 2023 12:39 am
Napisal/-a cinija1
Brbr prečudoviti so tvoji krofi s temi rožicami
Drugo leto bom tudi jaz probala tako jih okrasit.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...