Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ja, ti pa znaš pihati na dušo. HVALA. Sem razmišljala, zdaj, ko že malo bolj poznam njihovo dušo in kaprice, bi kakšnega Tončka ali kar Toneta lahko naredila za eno od prihodnjih druženj Gartlčanov.
Tiana, trgovinica partyPek je takorekoč na moji poti do njivice. Tako jih lahko jaz kupim. Ti so 100g. V paketu je 12 modelčkov. jaz sem imela 1.650kg testa in napolnila 17 modelčkov. Mislila sem, sicer, narediti enega 500g in ostale majhne, a bi potem morala peči ločeno.
Metuljc, velja. Sem malo mislila na spomladansko srečanje, a je panettone bolj zimska sladica. ne vem, če bi teklnila spomladi (?)
Cinija 1, zdaj sem ga pripravljala 4. (enkrat s kvasom in trikrat z drožmi). Ugotavljam, da je edino, kar je posebnega pri njegovi pripravi čas in potrpežljivost (ne smeš biti nestrpen, ne sme se ti muditi) in potem ni težav.
Pri meni gre prvi del (oživljanje droži) vedno počasneje kot piše v knjigah. pa nič zato. tio vzamem v zakup pa je.
Letos je časovnica potekala takole:
- v soboto zvečer sem vzela predpisano količino droži iz kladilnika in jih pustila čez noč na sobnih temperaturi.
- v nedeljo ob cca 6.uri zjutraj sem nastavila I. oživljanje droži. Hkrati sem pripravila tudi aromatično zmes za končno testo. No, ta oživljanja trajajo pri meni dlje kot 4 ure eno. tako sem z vsemi tremi oživljanji končala ob cca 22.uri zvećer.
- prvo testo je bilo zameseno ob cca 23.30uri, v nedeljo zvečer.
- v ponedeljek ob cca 11.45uri je bilo prvo testo vzhajano in sem zamesila drugo - glavno testo
- ob 14.35uri so bili panettončki obikovani, vstavljeni v kartočke. Potem so vzhajali
- v ponedeljek, ob 16.30 so šli v pećico.
- do torka zjutraj so se potem, obešeni, hladili.
Približno enako dolgo je trajala priprava tudi lani. Tako vem, da pri meni traja priprava dva dni. _________________naredimo svet lepši
Jutri imam pot v Ljubljano, če bo čas bom skočila do PartyPeka in nabavila te male modelčke, ki si jih lani imela ti brbr. Če ne bo časa imam pa še vedno ta velike modele doma. Sem jih kupila malo na zalogo.
Se pa še malo poigravam z mislijo, da bi tokrat pekla med prazniki, se pravi po božiču. Do sedaj smo ga vedno jedli za božič. No, bom še videla, kako se bodo stvari razpletale letos. Vsekakor pa je v planu peka.
Brbr, vidim, da imava letos podobno časovnico glede panetonov. Sem se odločila, da bomo vseeno za božič jedli panetone.
Zanima me, koliko si napolnila te majhne modelčke lani? Na njih piše 100 g, si se držala te količine? Pa kako dolgo si jih pekla, če imaš še kje zabeleženo? Si tudi pri teh malih panetonih križno zarezala na vrhu pred peko in potem pod kožo dala kaj masla?