Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kitajska volčja jagoda - Goji lycium

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pep, če imaš v mislih goji iz skupinskega nakupa (Bolgarija) potem je to sorta GB1.

Sicer pa. Jaz imam posajeno le to sorto, konkretno pet sadik in zanimivo, ena rastlina je kar precej plesniva, ostale pa še ne. Zgleda pa, da še bodo, čeprav tega v letih do sedaj še ni bilo. Torej popuščajo.

Moram pa priznati, da je goji kar posebna rastlina.
Pri meni na žalost nikakor ne pride na vrsto za malce bolj posebno nego in tako jo še nisem dognojeval, pa tudi zastiral je še nisem kaj posebno. Okoli nje le pokosim travo in nič drugega. Malce me preseneča z mizerno rastjo, saj je v letošnjem poletju pričela kar konkretno bledeti in nasploh kazati znake usihanja. Zemlja je sicer globoka, bi rekel profila povprečnega travnika, vendar ji očitno to ne zadošča. Dobil sem vtis, da če se ji ne posvetim, bi me nekega dne utegnila celo presenetiti s slovesom. Morda pa je prisotnost sive plesni ravno posledica podhrenjenosti.
Toda. Ne glede na "životarjenje" pa uspe zelo bujno poganjati iz zemlje. To pa zmore. Sicer me koreninski poganjki ne motijo, mi je pa zanimiva enostranska bujnost.

Pridelka je za sprotno, pa še to bolj kot ne občasno zobanje, nikakor pa ne razsežnosti ohrabrujočih posnetkov iz oddaljene Azije.

Spomladi bo deležna nekaj moje pozornosti, obljubim. Very Happy
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas so neki no-name že par let, ki sicer rodijo, ampak so bljak.

Lani sva posadila No.1 (ali eno drugo lani moderno novo sorto), ena je prek zime bila fuč, druga se je razrasla in cveti.

Po mojem razumevanju zadeve je glede zdrave rasti, pridelka in okusa za goji bistvena stvar sestava in kemija zemlje in je to, da se jaz z njim ukvarjam na prekmurskih kislih ilovnatih tleh, tolko narobe, kolkor je le lahko. Ampak žena je želela poskusiti še eno ekstra žlahtno različico, preden bi naredili križ nad njim.

Predstavljam pa si, da mora iti dobro pridelovalcem na Krasu (goji-farma.si).
borut70

Odgovor Napisal/-a borut70 »

Bety11 je napisal/a:
Jaz sem pred leti od forumskih prijateljic dobila podtaknjence goji jagod...veje so preživele,se razrasle vendar še nikoli niso rodile...tudi ta rastlina mi cveti in na koncu nič....

Letos bom poslikala vse skupaj, da mi lahko svetujete.....Če obstaja možnost, da mi nekdo da eno vejico boljše sorte, se priporočam....Hvala vnaprej...

živjo
će se ne motim , imaš tudi moj goji potaknjenec...meni rodi zelo dobro....tolk da e vem kaj bi z njimi v bistvu ;), okus mi je pa zanič :(
pa jo kar močno porežem spomladi
lp_________________https://www.facebook.com/borut.rojc.3
matica

Odgovor Napisal/-a matica »

Pozdravljeni!
Imam N1,ima kdo izkušnje z zatiranjem ličink ki uničujejo plodove,dolge so od1-2 mm, plodovi se potem posušijo in so neuporabni.
pozdrav matica.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

To je Plodova vinska mušica.Poglej pri Am. borovnicah.Smo veliko govorili tudi o zatiranju._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

A se lahko sadike posadijo v oktobru?

Imam namen malo posodobiti moj vrt:)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Imam tri sorte te rastline, ena samo raste, par plodov, gre ven, druga, zdaj zori, bujna rast, sladki plodovi, tretja bolgarska, grmasta rast, debeli plodovi, že razdeljena po vrtu.
danes sem nabral cca 2dc plodov.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

pep ali si lahko malce bolj natančen pri opisu okusa med "bolgarsko" in "tasladko"
Recimo s poudarkom na trpkost in tisti razhudnikovski priokus, ki rad kar zapeče, če slučajno niso še dokončno zrele.

Bolgarske me vse bolj puščajo hladnega in ne izključujem možnosti, da v prihodnosti ne pričnem razmišljati o slovesu. Za piko na I, pa so letos nenormalno plesnive. Pri temu je zanimivo to, da so poganjki iz tal skoraj povsem brez plesni, (le na nekaj mestih in še to zelo majhnih) medtem ko pa so poganjki, ki jih vzajam proti nekakšni krošnji na debelcu zelo plesnivi. Vse to na eni rastlini.
Na tleh nič, v krošnji vse plesnivo. Shocked
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Neke bistvene razlike ni razen pri debelini. Opazil sem, da so plodovi na vejicah, ki sem jih krajšal debelejši in ukusnejši sploh na sadiki, ki sem jo dobil pozneje. Kar se plesni tiče je bil bolgarski zadnji bolan, raste pa bolj grmasto.
Odgovori