Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2013
Dokler še lahko, bom povzela, kar sem pisala v letošnji temi. Gre bolj za opomnik zame, kaj in kako za v bodoče.
Na etikete moram pisati s julijem, na označevalce s svinčnikom.
O tem sem pisala 17 marca-
Za sejanje sem uporabila mešanico Asef in Substal zemlje za sejanje.
Moje letošnje novejše izkušnje glede zemlje, sejem in pikiram v mešanico Substralove in Asefove zemlje. Zakaj? Substralova za sejanje in pikiranje je vlaknata, šotnata, svetlo rjava, izsuši se nenormalno hitro, medtem ko je Asefova sipka, temna, z dodanim drobnim perlitom, manj se izsušuje. Ko bodo šle rastline v 0,5l plastične kozarce, gredo v Neuhaus N8 zemljo za paradižnike. Berem, da sem lani v zadnjih dneh pred sajenjem ven škropila z ageosteminom oziroma protifertom, ker je sejančkom zmanjkovalo moči. Zaenkrat zalivam enkrat tedensko, ampak je že res potrebno takrat. Nekaj semen pardajzka bom še sejala, ko jih dobim, tako da bom resnično lahko primerjala sadike. Po moje bodo tiste, sejane koncem januarja, počasi že nared za 0,5l kozarce, in te tazgodnje ne bom dajala v zunanji plastenjak, ampak bom poskušala nekaj sadik pripeljat do zgodnjih plodov.
Tole sem napisala 7 aprila-
10 aprila sem jih prestavila v zunanji plestenjak, bolj jim je škodilo sonce kot nočni mraz.
Prve popke sem dočakala okoli 30. Aprila.
Pravzaprav nameravam naslednje leto sejati vse sorte koncem januarja.
Jutri imam namen obleči v kopreno preostale paradižnike, ter označiti tiste, ki so oblečeni že naredili plodove.
Letos mi je najbolj pomembno ohraniti čistost sort in izbrati favorite, ne toliko količina pridelka.
Obvezno moram označiti kozarčke, kamor sem shranjevala različne omake. Sem bila prepričana, da bo dovolj, da si zapomnim obliko flaške. Moja malomarnost.
Letos imam namen skuhati več bolj ostrih omak.
Čakam na jesensko poročilo Ivčk in Erienne glede sort pelatov, ki se bodo najbolj obnesli.
Sem vprašala Ivčk po njenih lanskih favoritih -
_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Na etikete moram pisati s julijem, na označevalce s svinčnikom.
O tem sem pisala 17 marca-
Za sejanje sem uporabila mešanico Asef in Substal zemlje za sejanje.
Moje letošnje novejše izkušnje glede zemlje, sejem in pikiram v mešanico Substralove in Asefove zemlje. Zakaj? Substralova za sejanje in pikiranje je vlaknata, šotnata, svetlo rjava, izsuši se nenormalno hitro, medtem ko je Asefova sipka, temna, z dodanim drobnim perlitom, manj se izsušuje. Ko bodo šle rastline v 0,5l plastične kozarce, gredo v Neuhaus N8 zemljo za paradižnike. Berem, da sem lani v zadnjih dneh pred sajenjem ven škropila z ageosteminom oziroma protifertom, ker je sejančkom zmanjkovalo moči. Zaenkrat zalivam enkrat tedensko, ampak je že res potrebno takrat. Nekaj semen pardajzka bom še sejala, ko jih dobim, tako da bom resnično lahko primerjala sadike. Po moje bodo tiste, sejane koncem januarja, počasi že nared za 0,5l kozarce, in te tazgodnje ne bom dajala v zunanji plastenjak, ampak bom poskušala nekaj sadik pripeljat do zgodnjih plodov.
Tole sem napisala 7 aprila-
bobolino je napisal/a: |
Tako, končno gotova. Včeraj in danes sem bila do komolcev v zemlji. Prve runde sejanja so že v 0,5l kozarcih, zadnje pa prepikirane. Primerjala bom, ker so te slednje že takoj pikirane v Neuhaus zemljo, prve so bile v tisto Asefovo za pikiranje. Še nekaj zabeležk zame za naslednje leto. Navkljub slabim vremenskim razmeram so predpogoji pri meni zadostni, da lahko balkončkarje sejem koncem januarja z namenom čimprejšnjega pridelka. Luči se zaenkrat še branim, me ne vleče v to. Za hiter vznik pred kaminom ni zadostna temperatura, je pa dovoljšna na kaminu, pazit moram le na ustrezno vlaženje. Takoj po pikiranju gredo v 0,5l lončke, v Neuhaus ali Klassman substrat, s tem, da bodo lončki napolnjeni do polovice in potem jih bom sprofi zasipavala z zemljo. Tako odpade faza 2dcl lončkov. Naučiti se moram ne imeti slabe vesti in odvečne sejančke zavreči, ker je pri tolikšnem številu sort stanje skoraj neobvladljivo in me vodi k bankrotu . Folijo okoli regalov moram dobro zatesniti, da ne bosta imeli muci vsake par dni veselico. Sva pa z možem ravno postavila tisti plastenjak iz Lidla za 50 eur, postavljen je tretje leto, plastični spoji so postali krhki in se lomijo. Malo improvizacije, in za letos bo še ok. Postavljen je na odprti terasi, spodaj je plast skoraj meter gramoza, z eno steno je bo naslanjal na hišo, vmes bo založen debel stirodur, spodaj je plast 5 cm stiropora, prav tako na policah. Moralo bo zadostovati, ker koncem tedna grejo paradižniki in kapusnice ven. |
10 aprila sem jih prestavila v zunanji plestenjak, bolj jim je škodilo sonce kot nočni mraz.
Prve popke sem dočakala okoli 30. Aprila.
Pravzaprav nameravam naslednje leto sejati vse sorte koncem januarja.
Jutri imam namen obleči v kopreno preostale paradižnike, ter označiti tiste, ki so oblečeni že naredili plodove.
Letos mi je najbolj pomembno ohraniti čistost sort in izbrati favorite, ne toliko količina pridelka.
Obvezno moram označiti kozarčke, kamor sem shranjevala različne omake. Sem bila prepričana, da bo dovolj, da si zapomnim obliko flaške. Moja malomarnost.
Letos imam namen skuhati več bolj ostrih omak.
Čakam na jesensko poročilo Ivčk in Erienne glede sort pelatov, ki se bodo najbolj obnesli.
Sem vprašala Ivčk po njenih lanskih favoritih -
Ivčk je napisal/a: |
Bobolino, nikakor jih ne morem napisati SAMO pet! Bom šla kar po kategorijah, naštela vse lanjske favorite, jih je bilo kar veliko, pa ne štejem čisto vseh DWARF IN DETERMINANTNI: Rosella Purple Iditarod Red Sleeping Lady Dwarf Mr. Snow Copper River Cuban Black BELI IN ZELENI: Primrose Gage Sweet White White Queen Powers Heirloom Aunt Ruby's German Green Cherry Green Bombs RUMENI IN ORANŽNI: Chang Li Egg Yolk Sweet Beverley Ruslan Aucuba Orange Banana BICOLOR IN ROZA: Blush Isis Baby (segregira in ni še stabilna sorta) Piedmont Pear Orange Russian 117 Goose Creek Pink Mazarini Terhune RDEČI IN PELATI: Bulgarian Triumph Coastal Valley PL Granny's Heart Iva's Red Berry Palmira's Northern Italian Primorski Pacug Cow's Tit Rinaldo Smiley Worms Howard German TEMNI: Evan's Purple Pear Indian Stripe Large Barred Boar Spudakee Tim's Black Ruffles (ko sem se naučila, da je treba počakati še par dni po spremembi barve za najboljši okus) Tole bi bil moj kratek seznam lanjskih favoritov |
Anne Brontë
viktorh je napisal/a: |
Matic, ne le to, da je nasad čudovit... Čudovit je tudi zato, ker se, za razliko od vrtov v naseljih, velik..., da imaš ogromno prostora. Da se lahko sprehodiš med sadikami, jih opazuješ kako se razvijajo....Mi pa moramo paziti, da kaj ne pomendramo s svojimi zadnjcami... |
Še ko sem jih prestavljal ven, sem bil kar v hudi stiski, edino kar mi je hodilo po glavi tiste tedne je bilo: kam jih vse dati? Mi je bilo že januarja jasno, da delam račun brez krčmarja. Nekaj jih zaradi zemlje ni uspelo, malo sem stisnil, porabil praktično vsak CM (še med maminimi rožami so trije ) in je šlo. P.s.: tudi sam se v naselju. Na sliki je edini ravni prostor pri meni, vse ostalo je - breg. Dodam drugič še kakšno. Kako bi izkoristil raven prostor, če bi ga imel, uf.
Sicer pa, ja - zdaj še lahko komot hodim, se pa že počasi nakazuje goščava. Na prostih mestih je namreč še paprika.
Irena je napisal/a: |
Matic, pri vas ni bilo mrzlo Lepi paradajzki in veliko jih je. Bravo. |
Ko bi le bilo tako. Hvala.
Ja Matic jaz sem jih še nekaj posadila na njivo nekaj razdala in nekaj vrgla na kompost tiste ta slabe, ker so že rumeni nastajali zaradi pomanjkanja zemlje. Bilo je težko ampak sem se navadila stran vreči tisto kar je višek in da je čudnega izgleda. Drugo leto bom definitivno drugače zastavila._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Lera
http://lera.moj-album.com
Sorte, ki jih gojim letos-
Črni:
Cuban Black
Cherokee Purple
Amazon Chocolate
Black Iceberg
Black Sara
Black Krim
Black Oxheart
Nyagous
Black Zebra Cherry
Brown Berry
Indian Stripe
Black Seaman
Chocolate Stripe
Spudakee
Wild Fred
Sleeping Lady
Rosella Purple
Black Cherry
Chocolate Cherry
Haley's Purple Comet
Morado
Black Master
De Barao Black
Black Russian
Tim's Black Ruffles
Pruden's Purple
Italian Noir
Arbuznyi
Brad's Black Heart
Black Vernissage
RDEČI
Primorski Pacug
Rab Srce
Rab Orjak
Istra
Feuerwerk
Dolenjski domači
Pomidor Nr.1-voda
Pelato Siciliano -voda
Pelati od Vode
Big Brother-voda
Debeli Pero-voda
Kosovo
Ančka
Polički Divlji
Kimberly
Iva's Red Berry
Sarnowski Polish Plum
Remy Rogue
Vintage Vine
Palmira's Northern Italian Beefsteak
Rinaldo
Principe Borghese
Coastal Valley pl
ROZA
Anna's Russian
Giant Tomato Tree
Rose Quartz Multiflora
Pink Vernissage
Missouri Pink Love Apple
Terhune
Guernsey Island Pink Blush
BELI
Bianca Grande
Primrose Gage
White Currant
Snow White
Dr. Carolyn
Wapsipinicon peach
ZELENI
Malakhitovaja Shkatulka
Gobstopper
Green Grape
Green Doctors Frosted
Green Vernissage
Green Giant
BICOLOR
everett's Rusty Oxheart
Gajo de Melon
Hillbilly
Beauty Queen
Brazilian Beauty
Little Lucky Heart
Oxacan Jewel
Piedmont Pear
Lucky Cross
RUMENI
Goldfisch
Zero
Native Sun
Sweet Beverley
Goldkrone
Chang Li
Pilcer Vesy
ORANŽNI
Orange Bananna
Persimmon
Orange Oxheart
Orange Pixie
Earl of Edgecombe
In še enega no name iz Seče...
Od tega jih je 30 v rastlinjaku, 47 v loncih, ostalo nametano po vrtu. Trije dobijo stalno mesto jutri._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Črni:
Cuban Black
Cherokee Purple
Amazon Chocolate
Black Iceberg
Black Sara
Black Krim
Black Oxheart
Nyagous
Black Zebra Cherry
Brown Berry
Indian Stripe
Black Seaman
Chocolate Stripe
Spudakee
Wild Fred
Sleeping Lady
Rosella Purple
Black Cherry
Chocolate Cherry
Haley's Purple Comet
Morado
Black Master
De Barao Black
Black Russian
Tim's Black Ruffles
Pruden's Purple
Italian Noir
Arbuznyi
Brad's Black Heart
Black Vernissage
RDEČI
Primorski Pacug
Rab Srce
Rab Orjak
Istra
Feuerwerk
Dolenjski domači
Pomidor Nr.1-voda
Pelato Siciliano -voda
Pelati od Vode
Big Brother-voda
Debeli Pero-voda
Kosovo
Ančka
Polički Divlji
Kimberly
Iva's Red Berry
Sarnowski Polish Plum
Remy Rogue
Vintage Vine
Palmira's Northern Italian Beefsteak
Rinaldo
Principe Borghese
Coastal Valley pl
ROZA
Anna's Russian
Giant Tomato Tree
Rose Quartz Multiflora
Pink Vernissage
Missouri Pink Love Apple
Terhune
Guernsey Island Pink Blush
BELI
Bianca Grande
Primrose Gage
White Currant
Snow White
Dr. Carolyn
Wapsipinicon peach
ZELENI
Malakhitovaja Shkatulka
Gobstopper
Green Grape
Green Doctors Frosted
Green Vernissage
Green Giant
BICOLOR
everett's Rusty Oxheart
Gajo de Melon
Hillbilly
Beauty Queen
Brazilian Beauty
Little Lucky Heart
Oxacan Jewel
Piedmont Pear
Lucky Cross
RUMENI
Goldfisch
Zero
Native Sun
Sweet Beverley
Goldkrone
Chang Li
Pilcer Vesy
ORANŽNI
Orange Bananna
Persimmon
Orange Oxheart
Orange Pixie
Earl of Edgecombe
In še enega no name iz Seče...
Od tega jih je 30 v rastlinjaku, 47 v loncih, ostalo nametano po vrtu. Trije dobijo stalno mesto jutri._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë