Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kremice, mila ...

mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Lepo vas je brati...

Imam pa, brez zamere, eno vprasanje - za moje razumevanje je krema isto beseda (poslovenjena) za mazilo. Kako locujete pomen teh dveh besed - je to stvar/dogovor "znotraj" stroke?
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Bom skušal pojasnit kot en simplmajnd. Krema je širši pojem in se tiče konzistence. Ni pa glih nujno da se rabi isključno za mazanje. Na primer krema v slaščičarstvu. Al pa za definirat neki kar je nad vsem, npr.: cream of the cream. Recimo eni smo bol tak-tak stručkoti za vrtnarjenje, eni drugi so pa krema. Mazilo je pa najbrš bol kozmetični al pa zdravilski pojem. Stručkoti pojasnite še boljše.
JERCA
Prispevkov: 142
Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Sem daleč od stručkota.Zagotovo pa razlika je. Po domače povedano je razlika sledeča :
Mazilo ima samo oljni delež.
Krema ima vodni in oljni delež. Vsako bazo obdelaš posebej, nato združiš, meni se zdi daljši postopek, struktura je drugačna.
Za uradno razlago bo potrebno pa vprašati strokovnjake._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
JERCA
Prispevkov: 142
Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Še en recept za KREMO sem dobila na predavanju, nisem pa še preizkusila. Morda bi bilo to za kremco LPMAMI

Sestavine:

oljni del:
60 ml kakovostnega olja (olivno, mandljevo, marelično, macerata)
7 g čebeljega voska

vodni del:
30 ml destilirane vode ali hidrolata
po želji 10 kapljic eteričnega olja.

Postopek priprave:
Oljni in vodni del vsakega posebej segrevamo v vodni kopeli.
Ko oba dosežeta temperaturo 74°C, ju vzamemo iz kopeli in vlivamo po kapljicah v vodni del. Ves čas mešamo s paličnim mešalnikom, da masa postane gosta (kot majoneza). Dobro je, da mešamo pod pokrovom, saj krema zelo "škropi" naokoli.
Ko se krema začne strjevati, jo nalijemo v čiste lončke.
Krema je uporabna 3 mesece._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Po farmacevtsko in s tem tudi kozmetično je razlika v tem, kot je napisala Jerca:
MAZILO je pripravek iz maščob,
KREMA poleg mastne (=oljne) faze vsebuje tudi vodno fazo.
Ker se maščoba in voda odbijata, je težko (doma) narediti kremo, kjer bi se vodna faza enakomerno vmešala v mastno in se kasneje ne bi razplastila (izločanje vodnih kapljic iz maščobe). Tako lahko vmešam le neznatno količino vodne faze. V industriji kozmetike in farmaciji zato uporabljajo emulgatorje, ki pomagajo, da se v mešanici obe fazi enakomerno razporedita in tudi obstaneta, še zlasti z dodatkom stabilizatorja.
Rada bi poskusila delati bolj vlažilno, manj mastno kremo z emulgatorjem in sprašujem za izkušnje drugih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Mogoče so uporabni kar tisti emulgatorji ki jih doma uporabljamo pri pripravi domačega sladoleda. Saj vsi emulgatorji delujejo po istem principu in imajo lipofilni in hidrofilni del molekule. Mono in digliceridi maščobnih kislin ali pa sojin lecitin?
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hvala vam za odgovore. Eh, moski pac...

Ko je ze govora o vodnem in o oljnem delu - ali ni (bil?) v dolocenih pripravkih tudi "alkoholni" del? Cisto resno vprasam - namrec, ali ni (bilo) na ta nacin omogoceno hitrejse izhlapevanje... hlajenje... ? (ali pa mogoce to pase v vodni del?)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mravlja, alkohol (etanol) se tudi lahko uporablja v kremah. Med drugim razkužuje, vendar kožo izsušuje, ker veže nase vlago iz kože.
Sicer se pa v industrijski kozmetiki uporabljajo " behenyl alcohol, cetearil alcohol, cetil alcohol, lanolin alcohol, stearil alcohol, ...", pa seveda glicerol, ki naj bi bili dobri._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hm, kakšna tišina tu pri kremicah. Se kaj mažete, kaj mešate?
Pripravljam se, da bi naredila kremico z gelom netreska. Kot razumem, je primerljiv z gelom aloe vera._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ana
Prispevkov: 514
Pridružen: Po Sep 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ana »

Lep pozdrav,
nič ne mešam, uporabljam pa tvoje milo, zelo mi paše.

Ana
Odgovori