Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

babaco je napisal/a:
Metuljc, a nisi na moji strani. Wink Recimo Jonagold, Mutsu, Rdeči delišes, Fuji, Braeburn,...
Kaj pa Granny Smith in Mairac, sedaj sta kisla, do pomladi pa kislino izgubita.

Čakaj, čakaj, jaz sem za sladko-kislo, recimo elstar, braeburn, mutsu,.... Če ni kisline, ne maram. In seveda, stare sorte, ki so aromatične po svoje. Joj, kako bi kak londonski peping, kanadko,......
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eeh, nisem niti na kisli strani, niti na sladki; ampak na sladkokisli Very Happy . Referenca: Jonatan.

Zlati delišes pa zasledujem skozi desetletja. Tudi rastel je pri hiši, in ena hči ga oboževala, še sedaj ga kupuje Rolling Eyes .

Meni ni bil nikoli všeč po okusu, doživel je hude vzpone in padce, na začetku je bil kot vsaka modna Cool noviteta precej drag, potem so ga na podlagi analiz skritizirali in je pristal, tudi cenovno, čisto spodaj...
Sedaj so ga rehabilitirali, oziroma je zopet dobil svoje mesto med sortami.

Nekaj tednov nazaj sem kupil rdeči delišes, iz firbca , tudi ni čisto po okusu Wink , vidim pa da je precej hvaljena sorta http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=678

Presenetilo me je tole rangiranje http://www.maxximum-portal.com/Telo_in_zdravje/Zdravje/4/28/162/4/Eno_jabolko_na_dan_od%C5%BEene_zdravnika_stran?/ na to analizo je v angleščini napisano precej člankov.

Zanimiva je tudi tale primerjava jabolk z nekaj super sadja, npr. Goji - he, he Cool Laughing http://www.aussieapples.com.au/why-are-apples-healthy/apples-an-important-part-of-a-healthy-diet/antioxidants.aspx

No, saj ni vse suho zlato, tudi antioksidante se da (na žalost) meriti na veliko načinov. Pa vendar neka merila so in me veseli, da da se jabolko zelo dobro drži v hudi konkurenci Very Happy .

LP_________________mfranc
plod
Prispevkov: 73
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a plod »

Ta Zlati delišes je edina starejša jablana, ki jo še mamo in zares bogato obrodi, posadil jo je moj oče.

Kot otrok se spomnim še krivopeclja in ene stare jablane z zelo debelim deblom, jabolka so bila precej velika, zrela sredi avgusta, največ teh smo uporabili za zavitek. Pri babici pa so meli še ogromno drugih starih sort nekoč.

Moje jablane, ki jih sadim zadnja štiri leta pa še seveda niso v polni rodnosti. Večinoma so podlage sejanec, MM111, MM106 in M11.

Sorte jabolk, ki sem jih posadil do zdaj: Beličnik, Nela, Jakob Fischer, Grafenštajnc, Cigančica, Ananasova reneta, Lepocvetka, Zvezdasta reneta, Ribston Pepping, Bobovec, Rdeča simfonija, v začetku novembra letos pa sem še posadil Rdeči jesenski kalvil.
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Ja okusi pri jabolkah so zelo različni. Zame je rdeči delišes ena izmed najmanj okusnih sort. Enostavno presladka je zame.
Prav tako pa mi marsikatera sorta, ki jo zelo cenjena ni ravno kaj posebnega zame. Ogromno dobrega sem slišal o zlati parmeni. Ko pa sem jo prvič poskusil sem bil kar razočaran, zame po okusu nič posebnega. Poskusil sem še jo večkrat po tem in vsakič isto. Tudi kanadka je po mojem mnenju preveč hvaljena. Je dobrega okusa ampak ni nek vrhunec zame. Čeprav me najbolj pri njej moti nagnjenost k gnitju.

Sam imam zelo rad kisle sorte, kot sta beličnik in granny smith. Prav tako pa so všeč sladko kisle sorte. Če pa bi moral izbrati meni najokusnejšo jabolko je to carjevič, če pa tisto, ki mi je najlepša po izgledu pa rdeči jesenski kalvil.
Igy
Prispevkov: 523
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Igy »

Meni je trenutno najboljši domači Topaz._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sem jedla Carjeviča, pa je imel moknat okus (sem vzela po eno jabolko nekaj odpornih sort), tako da me je razočaral.

Tudi jaz bi rada odporne sorte, ki pa bi bile podobne Jonagoldu (ni preveč sladek), čeprav mi je zlati delišes tudi odličen.

Ima kdo predlog - alternativo Jonagoldu?

Všeč so mi Enterprise, Pinova, Majda... Ecolete mi ni bila všeč, pa se več ne spomnim zakaj, mogoče je bila že malo moknata. Ne vem več.

Pa obdržati se morajo dolgo v neidealnih pogojih hrambe. To pa je verjetno misija nemogoče._________________Lp, Živa
Igy
Prispevkov: 523
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Igy »

Živa pri prezrelih jabolkih se zelo rado zgodi , da postanejo mokasta.
Ne izgubi upanja in naslednjič ne zamudi optimalne zrelosti._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus.
Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast.
Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj, ko bi to napisal kar v novo temo z naslovom Odporne sorte jabolk? Velikokrat sprašuje po njih, splošna debata med jabolki se pa kar izgubi.

Če se kdo se s tvojo oceno okusa in odpornosti ne bo strinjal, bo pač dopisal svoje izkušnje in svoj pogled.
juglans
Prispevkov: 3383
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

htf_lover je napisal/a:
Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus.
Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast.
Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal.


Enako bi zanimalo tudi mene.
Odgovori