Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tobak

Odgovori
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

Očitno je Prilep nekje izpadel Smile

Upam, da bo res kaj za pokadit...bomo videli kako bo kaj s fermentacijo, s katero se nameravam malo poigrat potem, ko bo suh.

To, da se v kurilnici suši je ok ali bo kaj narobe, ker se precej segreje prostor zaradi peči? Se mora morda sušiti nekje zunaj na zraku (hladnem)?
abudabi

Odgovor Napisal/-a abudabi »

Ni dobro, da se tobak prehitro posuši, ker bo ostal zelen. Če ga imaš v kurilnici je najbolje, da ga pokriješ s polivinilom oz. ga kar zaviješ vanj in vsak drugi dan malo pogledaš, da se ne nabira kondenz. Na sliki vidim, da je barvo iz zelene že skoraj spremenil v rumeno. Kar je dobro. Zdaj pa še v rjavo. Nato ga posuši do konca; vključno s srednjo žilo, ki je najpogostejši vzrok za plesen._________________Maks
marmel

Ok. Hvala za pomoč.
marmel

No, sem pozabil, da sem imel še eno sadiko posebej posajeno, ali je morda to Prilep ali je tudi to Burley?
marmel

Sorry, da imam toliko vprašanj, ampak zanima me še ali bo ta mraz sedaj škodil preostalim listom na tobaku, je bolje da poberem vse ali lahko še pustim preostale liste nekaj časa?

Hvala.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem na svojem tobaku na balkonu že pred časom porezala večino listov, ki so po robu rumeneli, po konici pa rjaveli. Visijo na niti in počasi rjavijo.
Vrhnjih nekaj sem porezala danes - nekako se mi je zdelo, da s snegom pod 1000 m tobak ne bo užil več kakšnih koristi, če še stoji v loncu. Steblo je že na kompostu - upam, da se ne bodo kakšni ptički omamljali z nikotinom (če ga sploh kaj je v steblu) Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
marmel

Ladka v kakšnem prostoru oz. kje jih pa ti sušiš, da lepo rjavi postanejo in niso suhi zelene barve?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Imam jih na zaprtem kuhinjskem balkonu, precej pod stropom. Iz kuhinje večkrat odprem in pride topel zrak, pogosto okno odprem na stežaj, priprto je pa skoraj vedno. Balkon je pravzaprav precej hladen v primerjavi s stanovanjem. Pred tedni, ko je bilo sonce še više, se je popoldne precej ogrel.
Sicer pa niti ne vem, kaj naj potem z njimi - bom koga morala povabiti na en dim ali dva Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
abudabi

Odgovor Napisal/-a abudabi »

marmel je napisal/a:
No, sem pozabil, da sem imel še eno sadiko posebej posajeno, ali je morda to Prilep ali je tudi to Burley?

Ja, to pa je Prilep. Je kar majhen; pa še ni cvetel???

Jaz imam tobak še zunaj. Burley. Ostalo sem pa pospravil._________________Maks
marmel

Ne, ni še cvetel. Nobena sadika mi ni še cvetela, čeprav Virginia in Burley imata že nastavke, verjetno bi kmalu, če bi bilo vreme naklonjeno.

Jaz jih imam tudi zdaj še zunaj. čeprav včeraj sem še nekaj listov pobral, ki mi jih je sklestila sodra prejšnjo noč, ob ohladitvi ozračja Confused
Odgovori