Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje z deževniki - kompost deževnikov

Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Hobuki so najbolj za začeti. Jaz sem delal marsikaj, sedaj so v hobukih. Pa en hobuk na drugega, zdaj so v 3 štukih.
Potem pa spodnjega vzameš za na vrt.
Luknje v hobuk spodaj v dno, pa zgoraj za zrak. Meni tako delajo deževniki v kleti že vsaj 5 let. Niso preprosti za gojenje, jaz mislim da sem jih malo pogruntal. Kolega je že 3krat probal, sedaj mu pa dela.
Zelo radi imajo bokashi kompost. Torej da skompostiraš z bokashijem, potem pa daš deževnikom.

Pridi na obisk pa ti dam par deževnikov pa kak nasvet.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
jernej

Odgovor Napisal/-a jernej »

Najlepša hvala obema za odgovor in nasvete. Se oglasim!
jernej

Odgovor Napisal/-a jernej »

Zadevščina je urejena na predlagan način. Me veseli, da ste me odvrnili od kompliciranja. Danes sem šel še v hosto nastrgat en hobok zemlje, zmešane z listjem in suho travo. Ta je mišljen kot domovanje, na vrh sem dal pa enega polnega odpadkov (žal se nam je že toliko nabralo, zdaj se mi pa zdi škoda proč metati). Upam, da jim bo všeč. Poročam!

Včeraj je ravno zazvonil zvonec, ko sem tole pisal in sem pozabil na glavno reč: hvala Kravzlj za deževnike!
Nazadnje urejal/a jernej 03 Jan 2018 10:50; skupaj popravljeno 2 krat
Kravzlj

Pazi na vlago in zrak. pa na začetku je fajn počasi futrat, ampak boš videl. počakaj da to sprocesirajo potem pa naprej.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Berem tole temo in se vse bolj ogrevam za te deževnike.Čeprav imam tudi prostor v kleti kamor bi lahko naselila dezevnike me bolj zanima zunanje kompostiranje.
Vprašanje je laično, morda tudi neumno.
Bi dezevnike lahko naselili v visoko gredo?Spodaj je dosti vejevja, potem nekaj zemlje, spuzva, kartoni zemlja, rastlinski ostanki zemlja in zdeaj je povrhu pokrito s kartonom.
Sicer imam poseben kompostnik za kuhinjske odpadke a te bi lahko tudi dodajala tja
Kravzlj

Ne potrebuješ. Vsaj ne kalifornijskih. Se sami naselijo. Če pa opaziš da jih ni, pa kakšne divje kompostne deževnike.

Kalifornijski, oziroma te, ki jih jaz gojim so za kompostiranje v zaprtem._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Aha, hvala.Saj na vrtu jih imam dosti samo me mika zaradi hitrejse pridelave komposta in tudi zaradi hitrejse predelave kuhinjskih odpadkov.Bom pa naredila v kleti
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

To visoko gredo bi potem uporabljala izključno za kompostiranje kuhinjskih odpadkov s pomočjo deževnikov?
Meni se to zdi super ideja._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Če se kuhinjski odpadki odlagajo na nepokrito površino - a niso potem problem muhe, podgane, miši, polži ... ?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz pokrijem z dvojno plastjo jutovine._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Odgovori