To je res leto, da samo ogledujem, kdaj se bo zacelo . Trenutno v Tolminu par kapelj dezja. Cez pol ure pricakujem spet sonce. Ne vem, ce ni cas za kako sistemsko resitev
Paradižnikova plesen (Phytophthora infestans) na listih. Čimprej odstrani obolele liste in preglej še stebla. Obolela stebla ostrgaj i namaži diorektno s sodo ali Cuprablau. Čimprej vse poškropi s sodo ali s kakšnim fungicidom ala Quadris, Ortiva, ....
In čimbolj zrači rastlinjak, če ne drugače, kar z ventilatorjem. Letos je veliko kondenza in rose pod pokrivali, takimi in drugačnimi, ki plesni prav tako ustreza, kot padavine na prostem. Tudi rosa na listih se zelo počasi suši. Pravzaprav celo počasneje, kot pri onih pod milim nebom.
Paradižnike imam samo pokrite z folijo, tako da so kar "zračni". Stebla sem pregledel in je vse ok. To pomeni da ni tako huda okužba? Doma imam samo cuprablau. Zvečer poškropim vse rastline in prej obtrgam obolele liste. Kaj pomaga če med cuprablau dodam še algoplasmin ko bom že škropil?
Tale okužba je kar huda, bi rekla. Eno škropljenje ne bo dovolj. Vztrajaj vsaj tri dni zapored.
Jaz svoje, škropim skoraj vsak dan izmenično s sodo+neem ali surovo mleko ali kefir. V nasednjih dneh, ko bom imela čas, skuham še preslico, da ne bo škropljenje preveč enostransko. Drugače jih pustim čisto na miru - nič be obtrgujem (mislim, da ni dobro, da se v takih kritičnih obdobjih rastlina rani). Le tu in tam, po potrebi, privežem kakšno vejo. Tudi sicer pazim, da se jih čimmanj dotikam
Zaenkrat so zdravi._________________naredimo svet lepši
Glede na to, da je Cuprablau dotikalani fungicid, je za moje pojme potemtakem učinkovit, dokler je na listih. Če ni takoj naslednji dan močnega dežja, škropljenje več dni zapored niti ni smiselno. Ah, pa sej so pod streho ...
Tudi meni se je pojavila plesen So pa na prostem. Pojavila se mi je na dveh sadikah, pri obeh na steblu, kjer sem odrezala vecji zalistek. Sorti: Slankard in Cow's Tits.
Brbr: potem ti sedaj nic ne trgas zalistkov?
AB: ce te prav razumem, naj bi Cuperblau ne bil (tako) ucinkovit, ce je plesen na steblu? Imas kaksen predlog?
Glede na to, da sem doma zgolj za vikend in ne morem spricat vsak dan / drugi dan z naravnimi pripravki, se bojim, da mi je edina (potencialna) resitev kak sistemski fungicid.