Paprika 2025

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Paprika 2025

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Glede na to, da prodajajo male okrogle rahlo pekoče makedonske papričice, polnjene z nekim mazavim sirčkom/skuto, v olju, naj bi bilo to varno. Pa kar nekaj receptov je najti in nikjer ni omenjen botulizem. Imaš kakšne bolj konkretne podatke?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Lpmami, najprej sem za to pred leti prebrala v FB skupini Čudoviti svet čilijev, kjer so iz čilijev delali vse sorte. Zato sem si upala v olje dati samo res dobro posušene kosmiče čilijev in nič drugega, ker je ta bakterija, čeprav so redki primeri okužbe, res nevarna. Sem pa danes vprašala ChatGPt in Gemini in oba sta odgovorila podobno. Paprike se najprej zakisa, šele potem jih je varno dati v olje. Tule je en krajši odgovor:

Botulizem je redka, a resna oblika zastrupitve s hrano, ki jo povzroča bakterija Clostridium botulinum. Ta bakterija najbolje uspeva v okolju brez zraka (anaerobno okolje), kar je značilno za olje.
Kako varno vložiti sveže feferone v olje:
Kislost (zakisanje): Feferone morate pred vlaganjem v olje obvezno ustrezno zakisati (narediti kisle). Kislost preprečuje rast bakterije botulizma. To običajno storite s potapljanjem ali kratkim kuhanjem feferonov v mešanici kisa in vode (ali samo kisa). Prepričajte se, da imajo feferoni nizek pH (pod 4,6).
Pravilna priprava: Feferone predhodno operite, posušite in po želji prebodite ali narežite.
Sterilizacija: Uporabite sterilizirane kozarce in pokrove.
Hranjenje: Tudi če so zakisani, je zelo priporočljivo, da feferone, vložene v olje, hranite v hladilniku (pod 4∘C) in jih porabite v dveh tednih do meseca dni. Če olje ni zakisano, je hranjenje v hladilniku absolutno nujno in tudi takrat je rok uporabe zelo kratek.
Poudarek!
Če feferoni niso zakisani in jih enostavno potopite v olje pri sobni temperaturi, s tem ustvarite idealno okolje za bakterijo botulizma.
Najvarnejši način vlaganja čilijev in feferonov v olje (brez zakisanja) je, da feferone najprej posušite (dehidrirate) in šele nato vložite v olje. Suhi feferoni ne vsebujejo vlage, ki bi omogočala rast botulizma.
Za varno pripravo torej izberite eno od teh možnosti:
Blanširanje/kuhanje feferonov v kisu in nato vlaganje v olje ter hranjenje v hladilniku.
Sušenje feferonov in nato vlaganje v olje, kar omogoča daljše shranjevanje.
Uporabniški avatar
Plamenka

Tole je pa še del odgovora glede feta sira:

Varne alternative:
Če želiš uživati kombinacijo feferoni + feta + olje, imaš nekaj varnih načinov:
1. V hladilniku, kratkoročno
Feto in feferone (sveže, pečene ali vložene) lahko daš v kozarec in preliješ z oljem.
Hraniti moraš v hladilniku in porabiti v 1 do največ 2 tednih.
Uporabljaj čisto žlico pri zajemanju, da ne vneseš bakterij.
2. S kisom ali solno raztopino
Če dodaš kis (5 %) ali narediš slanico (npr. 5–10 % soli), s tem povečaš kislost/slanost in zmanjšaš tveganje.
Potem lahko preliješ z oljem — še vedno pa mora biti v hladilniku.
3. Toplotna obdelava
Če sir in feferone pečeš ali kuhaš (npr. pečena feta s feferoni v olju kot jed, ne shramba), je popolnoma varno, ker toplota uniči bakterije.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Oj, Plamenka. hvala za izčrpno razlago!
Papričice sem dobri dve minuti kuhala v mešanici vode in kisa za vlaganje. Mogoče bi ponovila s še malo močnejšo koncentracijo kisa, osušila in po polnjenju hranila v hladilniku.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lpmami, ne kompliciraj, napolni, zalij in daj v hladilnik, saj si jih že pokuhala.
Spore te bakterije so prisotne praktično povsod, koliko primerov tovrstnih zastrupitev poznaš? Ja, nevarne so napihnjene konzerve, recimo. Ta bakterija je aktivna v okolju BREZ kisika, anaerobnem. Zaradi morebitne prisotnosti spor te bakterije medu ne dajemo otročkom do, se mi zdi, pol leta. Kasneje v naših prebavilih te bakterije niso več nevarne.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Metuljc, tega komentarja sem pa še bolj vesela!
Kaj zdaj: veselo na d/j/elo 😀
Uporabniški avatar
Plamenka

metuljc napisal/-a: So Okt 18, 2025 4:10 pm Zaradi morebitne prisotnosti spor te bakterije medu ne dajemo otročkom do, se mi zdi, pol leta. Kasneje v naših prebavilih te bakterije niso več nevarne.
Tudi za odrasle je ta bakterija daleč od tega, da bi bila nedolžna. Res da so primeri zelo redki in da bodo paprike od Lpmami v redu, če so pokuhane v kisu. Jasno, da je treba zavreči napihnjene konserve, se mi pa zdi, da je težje ugotoviti ali je živilo v olju pokvarjeno oziroma okuženo s to bakterijo. Razen, če je olje videti, kot da je zavrelo? Sama ne vem, ker ne vlagam v olje.
Iz NIJZ, tudi za odrasle:
Šest ur do osem dni po zaužitju hrane, ki vsebuje strup, se pojavijo prebavne težave: slabost, bruhanje, bolečine pod prsnico, bolečine v trebuhu, kratkotrajna driska, ki ji sledi zaprtje. Sledijo ohromitve mišic, najprej zgornjih, ki se širijo po telesu navzdol. Kot posledica ohromitve očesnih mišic se pojavijo motnje vida, dvojni vid, škiljenje, široki zenici, ki ne reagirata na svetlobo, spust veke. Kasneje se pojavijo težave pri govoru, požiranju, bolniki so brez glasu. V težkih primerih se lahko pojavijo ohromitve dihalnih mišic, mišic rok, nog ali telesa. Bolniki so pri zavesti, nimajo vročine. Okrevanje je počasno in traja več tednov, lahko mesece.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Plamenka, meni mikrobiologija ni ravno neznana. Do zdaj še ne poznam nikogar, ki bi se zastrupil s tako hrano. Lpmami je paprike pokuhala.
Nimamo pojma, koliko teh spor vdihnemo, ker so tudi v pesku, .....pa je vse ok.
Previdnost ni odveč, pretiravanje pa marsikdaj je.
Konec koncev, če človek prebere kontraindikacije, in jih vzame preveč zares, ne bi pojedel niti ene same najbolj nedolžne tablete.
Saj je tudi kisik hudo nevaren, z vodo se lahko ubiješ,....pa brez njuju ne gre.
Uporabniški avatar
Plamenka

Metuljc, če si prebrala moj 2. stavek, je bil tvoj tretji čisto odveč. Ne vem, kaj si hotela doseči s pripombo, da ti mikrobiologija ni ravno neznana. Saj tudi meni ni ravno neznana. ;) Namesto takih pripomb, kdo več ve, imam raje prijazno debato, razlago in argumente. Verjamem, da sama ne poznaš osebno nikogar, ki se je zastrupil s tako hrano, saj sem napisala, da je to zelo redko. Še vedno pa nisem dobila odgovora, če se da prepoznati, da je v olju vložena zelenjava okužena s to bakterijo.

Mimogrede, zelo pozno sem izvedela tudi, da je potrebna pazljivost pri rižu. Pred leti smo brali, da se je zastrupil nek zakonski par, ki je menda jedel nekaj dni staro rižoto. Ne spomnim se več podrobnosti. V rižu se lahko razvije bakterija Bacillus cereus. Tudi prijateljica moje hčerke je enkrat imela težave zaradi riža. Tako da po novem pri nas riž pojemo v 24. urah.
Odgovori