Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šalotka - Allium ascalonicum

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Kaj pomeni ascalonicum?_________________Bedno.....Nazadnje urejal/a Tonček 11 Apr 2023 05:00; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dokler Botanični vrt ne bo spremenil poimenovanja, bo nespremenjeno ostalo tudi na Gartlcu.

Mimogrede: ascalonicum izhaja iz imena starodavnega mesta Ashkelon = Ashquelon = Ascalon
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kdaj vi pobirate šalotko? Meni se je zdelo, da sem malo pozabila nanjo in sem jo danes pobrala. Potem sem pa nekje prebrala, da jo pobereš, ko se posušijo listi. Moji so še čisto zeleni. 🙄_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mi smo jo vedno, ko je bila čisto ali skoraj suhih listov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ko so listi čisto suhi.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hm, očitno sem malo pohitela 🙄. Da se listi posušijo, bi najbrž rabila še nekaj tednov. A je debela kot še nikoli, nič hudega 😉._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letos mi zaradi čudnega vremena ni in ni uspelo posaditi šalotke. Šele danes sem jo. Sem pa, da bi na gredi pospešila ukoreninjenje, šalotke par dni nazaj "posadila" na vlažno servieto. Vse so medtem že lepo nastavile korenince. Bom videla, kakšna bo razlika, saj sem na vrtu nemalokrat zelo dolgo čakala, da so se zasidrale v zemljo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Predlani sem enkrat v maju posadila kupljeno šalotko (V Hoferju, za hrano), podologovato. Prav lepo mi je uspela, čebule niso bile nič manjše od kupšljenih, po 2 do 4 v enem šopku. Letps ponovim, če jo le še dobim.
Nekaj takega, kot je v spodnjem linku sorta Longor.
https://www.aspega.si/salotka/sorte-salotke/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

"Ukoreninjenje" se je pri šalotki izjemno dobro obneslo. Čebulice se niso nič sprehajale, ker so se koreninice jadrno zasidrale v zemljo. Odslej bom tako šalotko, kot čebulčke pred sajenjem vedno za par dni položila na vlažno. Toliko, da bodo razvili vsaj milimeter koreninic. Obenem pa lahko izločimo tiste, ki korenin sploh ne bodo sposobne razviti.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zanimivo. Meni so vedno všeč vse "pohitritve".
Odgovori