Koristni lokalni mikroorganizmi in življenje v tleh
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17998
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
- Lpmami
- Prispevkov: 8977
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
muha je napisal/a: |
Izgleda, da jim fermentacija pomaga k hitremu razpadanju v prafaktorje. |
To je pa spodbudna novica. Mene so tudi motili veliki kosi lupin v (navadnem) kompostu. Potem sem lupine najprej posušila in jih drobno strte šele vrgla na kompost. Ampak to je seveda zamudno, pa valjale so se mi po kuhinji, ko sem jih sušila, skratka - zgaga in zoprno.
Če res veliko hitreje razpadejo po fermentiranju v kompostku, je to super!!!
Sicer bom pa že letos lahko sama videla._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 1997
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
juglans je napisal/a: |
Jajčne lupine se ne bodo raztopile, le zdrobile se bodo na male delčke, katerih kasneje ne boš več opazil. |
muha je napisal/a: |
Ko sem jajčne lupine še metala direktno na kompost, bolj ali manj zdrobljene, so mi še leta na vrtu "hodile pred oči". Sedaj, ko jih mečem v organko jih pa ne opažam več. Izgleda, da jim fermentacija pomaga k hitremu razpadanju v prafaktorje. |
Ko sem prvič delal naravno gnojilo CalPhos (opisan spodaj) sem izvedel, da jajčne lupine vsebujejo kalcijev karbonat.
Gre tako, da opečene lupine namočiš v kis, ki kalcij raztopi in je potem na voljo v močni koncentraciji.
Izjava od muhe mi najprej ni bila jasna, pa sem potem malo povezal, poguglal in videl, da je kalcijev karbonat v jajčnih lupinah topen v raznih kislinah.
Kis je ena izmed njih, kislina bokashi kompostiranja pa druga!
Bokashi namreč deluje v rangu 3,5 pH, takrat laktobakterija (mlečno kislinska bakterija) dela na polno.
To je torej razlog, zakaj hitreje razpadejo, če so izpostavljene bokashi kompostiranju.
andreja62 je napisal/a: | ||
Predvidevam, da je sedaj zunaj še premrzlo za naselitev koristnih mikroorganizmov. |
Niti ne!
Lahko narediš.
Kot zanimivost in povezano s tem vprašanjem; moji pripravki, ki jih shranjujem v sobi izpostavljeni zunanjim temperaturam so vsi po vrsti postali zelo aktivni v zadnjem tednu.
Pritisk je zelo močan in ob odprtju pokrovčka dobim efekt radenske.
To pomeni zelo veliko aktivnost.
Pripravke sem včeraj dal v hladilnik, da grejo nazaj spat.
lepa kata je napisal/a: |
Na 4. strani Prehrana rastlin in preskrba tal si napisal en recept: 1 jupol kanto otrobov 1 kanto listavke in 500g rjavega sladkorja Po mojem z toplo vodo zmešaš sladkor in vse to poliješ in zmešaš. In praviš v posodo dat, ki naj bo neprodušno zaprt en mese. |
Tako je prav, ja.
Tudi meni je to eden najboljših receptov za čaranje.
Glede vprašanj, ti kar, sem zelo vesel.
Je nekaj najlepšega, da s svojim pisanjem sprožim aktivnost drugih na tem področju, nova vprašanja, debate.
Moje srce igra, ko vidim, da ta tema in aktivnosti povezane z njo živijo!
Tako kot zemlja na vrtu.

-
- Prispevkov: 1997
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
CalPhos - kalcijev fosftat
original članek - http://gilcarandang.com/recipes/calphos/
Prevod:
To je čudovit pripravek narejen s sestavinami iz kuhinje.
Je hranilo za rastline, ki so pravkar prešle v fazo cvetenja, tvorbo cvetov in kasneje zorenja plodov.
Med cvetenjem se prekriva delovanje fosforja in kalija.
V naravnem kmetijstvu uporabimo CalPhos v zečetku cvetenja za podporo cvetov in bodočih plodov.
Povedano preprosto, uporabimo fosfor, da korenine bolje sprejmejo vodo in hranila iz tal, kar nadalje podpira kritično spremembo, ki se začne z začetkom cvetenja.
Kalcij se uporabi z namenom okrepitve rastlin in priprave na obilno cvetenje/zorenje.
Naravno kmetijstvo poudarja fosfor in kalcij, ki podpirata rastline med spremembo iz dobe rasti v dobo cvetenja/zorenja plodov.
***Ilustriran proces tukaj - http://gilcarandang.com/clam-bake/***
--- Naredi sam CalPhos---
1. Zberi dosti jajčnih lupin in jih speri. Uporabiš lahko tudi kosti, oklep rakov, školjke, lahko uporabiš tudi apnenec, če si zadovoljen samo z kalcijem).
2. Opeči jajčne lupine v ponvi. Opeči do te mere, da so nekatere lupine črne/rjave, nekatere še vedno bele. Ožgane lupine so vir kalcija, bele pa vir fosforja.
3. Lupine nato čim bolje zmelješ/zdrobiš.
4. Daš jih v kozarec in doliješ 5 enot kisa na eno enoto volumna jajčnih lupin. Primer - 1 skodelica jajčnih lupin, 5 enot kisa.
5. Kislina sproži proces, opazil boš mehurčke, takrat kislina topi sestavine, rezultat pa je utekočinjen kalcijev fosfat.
Počakaj dokler majhni mehurčki ne izginejo.
Zatesni kozarec in fermentiraj 20 dni.
Precedi v drug kozarec.
Zdaj imaš svoj lasten kalcijev fosfat.
--- Uporaba---
Raztopina ene žlice pripravka v 4 litrih vode.
Rastline
- pršenje po listih med prehodnim obdobjem iz rasti v cvetenje in takrat, ko so plodovi veliki in zreli.
- prehodno obdobje; podpira cvetenje, olajša zahteve po hranilih, okrepi cvetove.
- zreli plodovi; okrepi stebla rastlin, liste, plodove, podpira pravilno zorenje za optimalni okus.
Živali
- med oplojevanjem in med brejostjo. Pomaga k boljši in večji uspešnosti oplojevanja.Nazadnje urejal/a zuf 07 Mar 2014 21:47; skupaj popravljeno 4 krat
original članek - http://gilcarandang.com/recipes/calphos/
Prevod:
To je čudovit pripravek narejen s sestavinami iz kuhinje.
Je hranilo za rastline, ki so pravkar prešle v fazo cvetenja, tvorbo cvetov in kasneje zorenja plodov.
Med cvetenjem se prekriva delovanje fosforja in kalija.
V naravnem kmetijstvu uporabimo CalPhos v zečetku cvetenja za podporo cvetov in bodočih plodov.
Povedano preprosto, uporabimo fosfor, da korenine bolje sprejmejo vodo in hranila iz tal, kar nadalje podpira kritično spremembo, ki se začne z začetkom cvetenja.
Kalcij se uporabi z namenom okrepitve rastlin in priprave na obilno cvetenje/zorenje.
Naravno kmetijstvo poudarja fosfor in kalcij, ki podpirata rastline med spremembo iz dobe rasti v dobo cvetenja/zorenja plodov.
***Ilustriran proces tukaj - http://gilcarandang.com/clam-bake/***
--- Naredi sam CalPhos---
1. Zberi dosti jajčnih lupin in jih speri. Uporabiš lahko tudi kosti, oklep rakov, školjke, lahko uporabiš tudi apnenec, če si zadovoljen samo z kalcijem).
2. Opeči jajčne lupine v ponvi. Opeči do te mere, da so nekatere lupine črne/rjave, nekatere še vedno bele. Ožgane lupine so vir kalcija, bele pa vir fosforja.
3. Lupine nato čim bolje zmelješ/zdrobiš.
4. Daš jih v kozarec in doliješ 5 enot kisa na eno enoto volumna jajčnih lupin. Primer - 1 skodelica jajčnih lupin, 5 enot kisa.
5. Kislina sproži proces, opazil boš mehurčke, takrat kislina topi sestavine, rezultat pa je utekočinjen kalcijev fosfat.
Počakaj dokler majhni mehurčki ne izginejo.
Zatesni kozarec in fermentiraj 20 dni.
Precedi v drug kozarec.
Zdaj imaš svoj lasten kalcijev fosfat.
--- Uporaba---
Raztopina ene žlice pripravka v 4 litrih vode.
Rastline
- pršenje po listih med prehodnim obdobjem iz rasti v cvetenje in takrat, ko so plodovi veliki in zreli.
- prehodno obdobje; podpira cvetenje, olajša zahteve po hranilih, okrepi cvetove.
- zreli plodovi; okrepi stebla rastlin, liste, plodove, podpira pravilno zorenje za optimalni okus.
Živali
- med oplojevanjem in med brejostjo. Pomaga k boljši in večji uspešnosti oplojevanja.Nazadnje urejal/a zuf 07 Mar 2014 21:47; skupaj popravljeno 4 krat
- Lpmami
- Prispevkov: 8977
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 1997
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 3119
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
-
- Prispevkov: 1997
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
Tudi original članek je tako tipkan. Jaz sem tudi pri prvem branju malo čudno pogledal, ampak se mi je potem hitro zjasnilo.
Mogoče sem malo nerodno prevedel.
Ali bi znal kdo malo bolje prevedit tale stavek: "There is an overlapping activity of Phosporous and Potassium during flowering."
lepa kata, najboljši je naravni domači, sicer pa kakršnegakoli imaš v kuhinji bo vredu.
Mogoče sem malo nerodno prevedel.
Ali bi znal kdo malo bolje prevedit tale stavek: "There is an overlapping activity of Phosporous and Potassium during flowering."
lepa kata, najboljši je naravni domači, sicer pa kakršnegakoli imaš v kuhinji bo vredu.