Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2021

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz bom v petek posadil na prosto 8 - 10 sadik.
6 jih je pa že en teden v rastlinjačku.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Andrej Banko je napisal/a:
Jaz bom v petek posadil na prosto 8 - 10 sadik.
6 jih je pa že en teden v rastlinjačku.

mi imamo vse zunaj že tri tedne, sosedje pa že ves kot mesec dni. seveda je paradižnik pod streho ampak ne v rastlinjaku. jasno pa je, da manjka toplote, saj rastejo plodovke prepočasi._________________NM
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Petek bo najbrž res primeren dan za sajenje paradižnikov na vrt. 10 kolov s po dvema sadikama bom imela, ostali rastejo v obesh rastlinjakih in v nekaj loncih in zaenkrat so v redu.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

No in res je bil včeraj dan za sajenje tudi pri meni. Mislim, da tako pozno zadnjih nekaj let še nisem sadil.
In zdaj, ko bi rabil zalivanje, le zoprn močan veter. Khmm, nikoli nam ni prav Rolling Eyes

Danes je šel v zemljo še nizek fižol za zrnje in stročje.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lepo posadko si zbral, Kolešček. Kdo pa so člani? Verjetno niso predstavniki samo ene sorte._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Seveda sort je kar nekaj. Na obeh bokih sadim češnjevce, da se lahko razrastejo tudi malo v širino:

Apero
Chang Li
Princip Borgese
Iva's Sweet White
(prvič)
Super Sweet 100

Stalnica:
Polarbear, kar 8 sadik.
Teton de Venus
Cuore de Bue
Chocolate stripe
Feuerwerk
Malakhitova Shkatulka
Moskvich

Sicer pa še pelatolandija - vsi prvič:
Piramide - rdeč pelat
San Marcano Redota - rdeč pelat
Zabava/Auria - rdeč pelat
Chuloma - oranžen pelat
Scatalone - rdeč pelat

Za izven abonmaja:
Auriga - oranžen okrogel
Dad's Sunset - oranžen debeli

Kot zgodnje:
Stupice
Bloody Butcher

Skupaj nekaj manj kot 40 sadik. Je naneslo, da sem dobil od mfranca dosti semen pelatov, pa bom poizkusil primerjati, saj bodo rasli drug ob drugem.
No, pa pritožbe glede zalivanja so se izkazale za povsem neumestne. Zna biti, da bo še preveč.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Čudovito, kako vam rata. Moji so kaj hitro plesnivi. Razen lansko sezono ena sadika češnjevca, enga zebrastega, (ne vem sorte), ki je pa lepo rodil v loncu na terasi, izredno okusen._________________Naj raste
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Letošnja Paradajzmanija bo bogata. Moji zunanji paradižniki bodo v naročju zemljice šele čez en teden.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tajci, do zdaj ni bilo težko vzgojiti paradižnikov, za naprej bomo pa videli, kako bo letos uspelo. Če bo še naprej tako pogosto deževalo, ne bo ne vem kaj. Ravno danes je eden slabših dni za paradižnike. Dežuje, potem se pa pokaže sonce in sije na dežne kapljice.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bicikel, izvrstna posadka, ni kaj. Ko bo pravi čas, pridem rabutat.

Plamenka, a ne pravijo, da je za plesen potrebna tudi pravšnja temperatura (okoli 24st, če se ne motim).

Tajci, jaz (in tudi drugi, se mi zdi) jih pogosto škropim s sodinim pripravkom, mlekom/kefirjem ali čajem iz preslice. Običajno jih tako uspešno pripeljem v jesen. Plesen se pri meni po navadi pojavi avgusta. Zato sem ravno zaradi paradižnikov za dva tedna prestavila (od zadnjih dni avgusta na drugo polovico septembra) termin običajnih počitnic v Prekmurju, v upanju, da jih bom tako uspešneje varovala v kritičnem času, ko tudi najbolj zorijo._________________naredimo svet lepši
Odgovori