Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kutina - Cydonia oblonga

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

papasmrk je napisal/a:
Danes sem na začasno mesto posadil drevesce z latinskim imenom Pseudocydonia sinensis, ki je sorodnik nam znane kutine. Drevo naj bi bilo dekorativno zato bo tudi stalno mesto domovanja stvar pogajanj v hiši. Če bom slab pri pogajanjih ga bom pač oddal naprej ☺

Več o tem drevesu se lahko izve tukaj : http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=d455

Kak pol si uspel? Slikca?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Naša celo večnost stara kutina je letos mrknila, kot bi jo kap.

Lani je cvetela na polno in bila po dolgih letih zaradi pozebe potem brez plodov. Letos niti brstov ni odgnala, nič.
Mi je zanimivo, da bi jo po toliko letih uničila zima.

Je možen še kak drug odgovor, kaj bi se ji zgodilo?
Ali da do jeseni še kaj zelenega požene?
pika

Se je ob tej pozebi zgleda spregledalo, bom pa zelo vesela vaših odgovorov, če se komu kaj sanja. Z drevesom se še vedno nič ne dogaja, je pa lepa pristajalna ploščad ptičkom.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pika, kako, nič ne dogaja,...... Moja je bila ob pozebi v polnem cvetju, pocvita še danes, listi in cvetovi (razen robovi nekaterih) niso bili vidno prizadeti. kako bo z nastavkom plodov, pa še ne vem, nisem še nič šarila okoli.
Tudi nešplja je videti, kot, da za njo ni bilo slane. Exclamation Že kak teden počasi odpira cvetove,............
pika

Popolnoma nič. Že pred pozebo ni bilo nič, medten ko tisti drobir, ki poganja spodaj je zelen. Pa ravno lani smo porezali vse kar je poganjali okrog, letošnji podmladek je pa majhen.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Krymsk-Aromatnaya kot kaže letos štrajka, vsaj pri meni, odvrgla je že par ducat plodov. Nevem, mogoče je kriva podlaga, lanskoletna preobloženost ali pa to da sem ji na vrh nacepil par hrušk, katere prav lepo odganjajo. Živi bili pa videli ;)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Veter v preteklih dneh je pomagal pri obiranju letošnje "revščine" - ena še visi na drevesu, ena je šla včeraj pod nož (4 dni po obiranju), ena pa še odišavlja prostor.

Glede na letošnjo skromno bero, so me kar presenetile z okusom - nobene trpkosti, rahlo sladko-kisel okus, kjer prevlada kislina. Moje brbončine niso zaznale nobenega okusa po ananasu, vendar je prav prijetno osvežilen ob konzumiranju tanjših rezin, ali pa te rezine zalijemo z vrelo vodo in dobimo nekakšen osvežilen čaj.

S prirastom in pridelkom sem kar zadovoljen glede na šibko podlago, lanskoketno preobloženost, in če vzamem v račun da so se uspešno prijele še vse tri hruške (Pastorjevka, Cocomerina in domnevna Konferans), bo kar OK.
Zahvala donatorjem za cepiče - Igy, Aye-Aye.
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

Imam pet let staro Leskovačko kutino, ki še nikoli ni imela ploda. Vsako leto močno cveti (letos okoli 100 cvetov), potem pa cvetovi kmalu odpadejo. Ni mi jasno zakaj, ali bi moral posaditi še eno kutino čeprav sem nekje prebral da je samooplodna. Ima kdo podobne težave ?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Naša kutina je vsaj 300 m stran od prve naslednje, pa je lepo rodila že nekaj let, letos cvetela (po hudi pozebi) na polno, a na njej ni nobenega ploda, ker so plodnice pomrznile, ostali del cveta je bil pa lep.
Kaj bolj pametnega od tega, da naslednje leto, ko bo cvetela, nekje sprosiš cvetočo vejo in del rastline sam oprašiš, del pa ne in potem spremljaš dogajanje, ti ne vem svetovati.
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

Se pravi, od nekoga ki ima tudi kutino (npr. Vranjsko kutino ki je dobra opraševalka) bi moral prinesti cvetočo vejico te kutine in jo po moji kutini samo na enem delu malo potresti pa potem opazovati ? Se pravi na ta način bi dobil odgovor ali rabi dodatno opraševalko ali ne, a prav razumem ?
Odgovori