Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ja, se strinjam - energetska učinkovitost, tudi strukturna učinkovitost, ... narave je fascinantna - tako kot praviš.
("razmetavanje z energijo" pa tudi Embarassed Laughing Laughing )
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
("razmetavanje z energijo" pa tudi Embarassed Laughing Laughing )

Presneti barabin, dokler je v obravnavi "sosedova mačka" je zanimivo, vse se spremeni pa, ko je ne/srečnica domača. A ne?
mravlja

Hja, pravijo, da je najbolje "opletati z omelom" na domačem pragu... Very Happy Wink .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hec mora bit. V nadaljevanju pa upam na nove Robertinove posnetke. Wink
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Tale je največji na parceli.
Merjeno na nogah zgoraj - spodaj, ga je nekaj manj, kot je dolg mezinec.
Našel sem ga med sivko, ko sem jo strigel, ga prestavil na vrh škarpe med ognjič, a je bil zjutraj spet spodaj, spletel si je novo mrežo.
Če ga dregnem s prstom, ne pobegne, le nogo, ali dve dvigne.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Osasti pajek, tudi osji pajek, naš največji,. mislim. Pravzaprav je tole samica. Samec je zelo drugačen od nje, mrda ga najdeš, zato dodajam še link do WIKI.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Sem ju lani slikal skupaj na isti mreži.

metuljc

O, super, zgleden, šolski primer spolnega dimorfizma, bi rekel biolog. Embarassed
mravlja

Metuljc, je zgoraj omenjena tema prisotna tudi pri rastlinah?
(lipa - lipovec ni pravi primer, ampak recimo nekako "v to smer..." )
metuljc

mravlja je napisal/a:
Metuljc, je zgoraj omenjena tema prisotna tudi pri rastlinah?
(lipa - lipovec ni pravi primer, ampak recimo nekako "v to smer..." )

Misliš, da imamo pri rastlinah fantke in punčke? To ja, ampak, da bi bil pa tak spolni dimorfizem, pa ne. Pri semenkah je večina tako ali tako enodomna, z dvospolnimi cvetovi, precej je enodomnih z ločenimi moškimi in ženskimi cvetovi (Bukev, hrast, koruza, leska, ....), nekaj seveda tudi dvodomnih, moških in ženskih, ločenih rastlin (hmelj, tisa, bodika, nekateri brini, nekatere aktinidije,....). Pri živalih je spolni dimorfizem poudarjen bodisi povezano s tem, da samice ležejo jajca (ki vsebujejo veliko hranil za razvoj zarodka), so torej večje (čebele, osasti pajek sodi sem,...), bodisi obratno, da gre za sponi izbor, kjer so samci pisani, praviloma večji, ker s tem dajejo samici signale, da je njihov genetski material prvovrsten, četudi na račun večje izpostavljenosti plenilcem. Saj, ko "opravijo svoje", torej poskrbijo za potomstvo, so svojo biološko vlogo opravili. Pri rastlinah tega ni. Hm, najbrž me nisi vprašal točno tega, no, pa vseeno. Embarassed
Odgovori