Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli
mravlja je napisal/a: |
Metuljc, je zgoraj omenjena tema prisotna tudi pri rastlinah? (lipa - lipovec ni pravi primer, ampak recimo nekako "v to smer..." ) |
Misliš, da imamo pri rastlinah fantke in punčke? To ja, ampak, da bi bil pa tak spolni dimorfizem, pa ne. Pri semenkah je večina tako ali tako enodomna, z dvospolnimi cvetovi, precej je enodomnih z ločenimi moškimi in ženskimi cvetovi (Bukev, hrast, koruza, leska, ....), nekaj seveda tudi dvodomnih, moških in ženskih, ločenih rastlin (hmelj, tisa, bodika, nekateri brini, nekatere aktinidije,....). Pri živalih je spolni dimorfizem poudarjen bodisi povezano s tem, da samice ležejo jajca (ki vsebujejo veliko hranil za razvoj zarodka), so torej večje (čebele, osasti pajek sodi sem,...), bodisi obratno, da gre za sponi izbor, kjer so samci pisani, praviloma večji, ker s tem dajejo samici signale, da je njihov genetski material prvovrsten, četudi na račun večje izpostavljenosti plenilcem. Saj, ko "opravijo svoje", torej poskrbijo za potomstvo, so svojo biološko vlogo opravili. Pri rastlinah tega ni. Hm, najbrž me nisi vprašal točno tega, no, pa vseeno.