Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtna begonija

crtj-admin
Site Admin

Vrtna begonija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Ne vem, če je to njeno pravo ime. Že par let mi rase na vrtu, prezimi.
Po cvetenju naj bi na koreninah tvorila okrogle gomoljčke, rastlina odmre in naslednje leto zrasejo nove mlade rastline.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hm, bo treba na fotografijo cvetov počakati. Premalo se vidi takole, da bi si upala potrdoiti ali oivreči tvojo določitev.
doli

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Uau, tole je res begonija in to prezimna Shocked . Si ne bi nikoli mislil. Se kaj razrašča?
doli

Ma ne razrašča se prav preveč, pa tudi kaj posebno ne skrbim zanjo. Se ji moram malo bolj posvetit. Dala mi jo je soseda, sem jo pa lani videla tudi na nekem sejmu v Italiji. Jeseni jo odkopam, da vidim kaj se skriva v zemlji.
greeny

Vse sobne begonije se zelo lahko razmnožuje z listnimi ali stebelnimi potaknjenci. Če ti je všeč, velja poskusiti. Najprej z listnim, da je manj škode Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

doli, drži se nasveta, ki ti ga je dal greeny, saj, če boš imela ukoreninjenih preveč, se javim za višek, pa če pridem iskat osebno. Embarassed
doli

Sem šla pogledat k sosedi, niti spomnila se ni, kaj mi je dala in ona je nima več, ima pa vse popleto in popedenano. Zgleda, da je res najbolje, da se jo čimmanj vznemirja. Pri meni je približno osem let, rase pod češnjo v svetli senci in okrog in okrog nje se je posejalo polno rastlin.
Razmnoževanje z listi- upam, da vem prav-
List po sredinski žili narežeš, položiš v plitvo vodo, rahlo obtežiš.
Metuljc, te bom vesela tudi če mi razmnoževanje ne uspe.
greeny

Doli, po opisu ne vem čisto natančno, kako si mislila, vem pa, da mnogi poskušajo (in uspevajo) tako, da cel list položijo na zemljo, ta večje žile na položenem listu - njegovi površini- porežejo, in na vsem teh razrezkih naj bi zrasla nova rastlina. Meni to enkrat ni uspelo, pa potem nisem nadaljeval, uspe pa pač tako da navadno odtrgaš (vitalen) list in s pecljem v vodo, kot sobne vijolice. Lahko tudi kar v vlažno zemljo. Tako mi je pa že ratalo Smile .
Odgovori