Sinapis alba - bela gorjušica, gorčica
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sinapis alba - bela gorjušica, gorčica
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 164
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Sinapis alba - bela gorjušica-gorčica
Druž:Brasicaceae
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Gorjušice so lahko uporabne kot začimbe ali zdravilo, pa tudi kot zeleno gnojilo.
Belo gorčico-seme ima sicer grenak okus, ki se s praženjem izniči.Kot začimba se bolj uporablja seme črne gorčice-Brassica Nigra in rjave gorčice- Brassica Juncea.Še botanična zanimivost- bela gorčica je v isti družini brasicaceae kot ostale , rod pa je sinapis.
Iz semena lahko skuhamo gorčično omako.Zdrobljeno seme pustimo stati v mrzli vodi 10 minut pred uporabo.Semena črne gorčice veliko uporabljajo v indijski kuhinji-curry, semena rjave gorčice pa v Rusiji,Aziji, Kitajska,..iz mešanice obeh izdelujejo gorčice-zemfe,seme bele gorčice uporabljajo pri vlaganju zelenjave, ker je močan konzervans in v majonezah, ker dela emulzijo. Cvetove(rumeni) in mlade liste lahko zmešamo v solate.
Kot zdravilo uporabljamo zmleta semena gorčic( v prahu) kot vroče obkladke za lajšanje bolečin in vnetij pri revmatizmu, artritisu in ozeblinah.
Na vrtu pa kot zeleno gnojilo in zatiranje strun._________________Lep dan in uspešno delo.
Druž:Brasicaceae
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Gorjušice so lahko uporabne kot začimbe ali zdravilo, pa tudi kot zeleno gnojilo.
Belo gorčico-seme ima sicer grenak okus, ki se s praženjem izniči.Kot začimba se bolj uporablja seme črne gorčice-Brassica Nigra in rjave gorčice- Brassica Juncea.Še botanična zanimivost- bela gorčica je v isti družini brasicaceae kot ostale , rod pa je sinapis.
Iz semena lahko skuhamo gorčično omako.Zdrobljeno seme pustimo stati v mrzli vodi 10 minut pred uporabo.Semena črne gorčice veliko uporabljajo v indijski kuhinji-curry, semena rjave gorčice pa v Rusiji,Aziji, Kitajska,..iz mešanice obeh izdelujejo gorčice-zemfe,seme bele gorčice uporabljajo pri vlaganju zelenjave, ker je močan konzervans in v majonezah, ker dela emulzijo. Cvetove(rumeni) in mlade liste lahko zmešamo v solate.
Kot zdravilo uporabljamo zmleta semena gorčic( v prahu) kot vroče obkladke za lajšanje bolečin in vnetij pri revmatizmu, artritisu in ozeblinah.
Na vrtu pa kot zeleno gnojilo in zatiranje strun._________________Lep dan in uspešno delo.
-
- Prispevkov: 961
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Jaz sem jo posejal kar nekaj (delam domačo) in sedaj so dozorela semena. Kako jih lušči iz strokov najbolj enostavno? Kaj naredijo v Evergreenu? Jih omlatijo, hodijo po posušenih rastlinah?
V istih strokih so tako bela kot tudi rumena semena, verjetno bela še niso čisto dozorela?
Upam da bo vsaj gorčica dobra...
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
V istih strokih so tako bela kot tudi rumena semena, verjetno bela še niso čisto dozorela?
Upam da bo vsaj gorčica dobra...