Rabarbarin sirup

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Rabarbarin sirup

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
notranjka
Prispevkov: 1478
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Rabarbari spulim stebla.
Zelene liste odstranim,stebla operem in olupim.
Narežem jih na kocke in dam v prevreto hladno vodo.

Ponavadi ob enem puljenje naberem za cca 1kg rabarbare ,ki jo dam v cca1,5 litra vode.
Dodam sok 1 ali dveh limon,citronko.
Pustim čez noč.
Naslednji dan precedim,dodam sladkor,zavrem samo toliko da se sladkor stopi in še vroče nalijem v steklenice ter jih zaprem.

Kašo rabarbare ne zavržem,ampak jo uporabim dalje.Če nimam časa jo dam v zamrzovalnik in ko se je nabre dovolj skuham iz nje marmelado,včasih ko kuham sok imam zraven na štedilniku še kakšno marmelado in dam kašo kar zraven,.....

Količine so približne,ker jaz vse delam nekako po občutku in le malokdaj tehtam.

Po tem postopku ponavadi delam tudi bezgov sirup,sirup iz robinije(akacije),mete,melise,...._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Si poskusila kdaj z lipo, notranjka?
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Kaj pa zdravi rabarbarin sirup?_________________
Slika
notranjka
Prispevkov: 1478
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Metuljc,kakšnaaa norooo dobra ideja.
Nisem,ampak zagotovo bom.Joj mi že diši v mislih.
In ravno sedaj ko bodo lipe cvetele v vsej svoji lepoti.
Hvala Smile

Orhy,ne vem če kaj zdravi Embarassed ,vem pa da je dober,osvežilen.
Mi ga mešamo z vodo,če pa še kaj ostane do dolge zime pa si z njim sladkamo čaj Smile_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bodo cvetele? Pri nas so lipe že odcvetele, lipovci še ne, ampak nimajo tako dobrega vonja.
ja, lipov sirup je res poseben, malo po medu, malo po lipi, nežen, nežen. Priporočam pa več cvetja kot daš bezgovega. Robinijin (akacija ni pravo ime) je tudi dober, a ne?
notranjka
Prispevkov: 1478
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Pri nas se lipa komaj odpira.

Robinija je pa seveda prav,čeravno je tule ljudsko bolj razširjen kot akacija Wink .

Ima pa tak nežen vonj,tudi okus.Malo po medu,pa kot bi hotel tudi malo preskočit na vanilijo Question .

Poročam kako bo uspel Lipov sirup._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Zelo dobra sta tudi metin in melisin sirup.
Mesecnik
Prispevkov: 358
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Za sirup gre razmerje tekocina:sladkor 1:1?_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Najbolj varno. Saj, če je oksu sirupa močan, precej redčiš, pa ni preveč sladkorja. Bolkje tako kot tvegati, da zavre, ker je sladkorja premalo.
Odgovori